Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet + Bufor - Wady I Zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

30 kg  na taką chawirę to wcale nie jest dużo.  Zmień myślenie i wyobraź sobie kupkę drewna o wadze 30 kg i powiedz swojemu sąsiadowi co pali w śmieciuchu, że ma mu to starczyć na cały dzień i noc palenia. Udusiłby się ze śmiechu.

A to, że masz tak pojemną instalację i żeliwniaki to wręcz zaleta a nie wada. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Ja mam pompe ladujaca ustawiona na sredni bieg i ochrone powrotu ustawiona na 45°. Bufor (800 l) dol grzeje do 55°. Wg moich obserwacji u mnie to optymalne ustawienie.
Spalanie ok 20-25 kg doba (srednie od 29 wrzesnia niecale 17 kg).
Dom 184 m2 (w tym ogrzewany do 12° garaz 32 m2).

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 30.01.2021 o 19:51, Outsider napisał:

A to, że masz tak pojemną instalację i żeliwniaki to wręcz zaleta a nie wada. 

Więc dlaczego aktualnie jest trend na mało-pojemnościowe instalacje?

Aktualnie przy -10st na zewnatrz zasilanie instalacji 40, a powrót 37st. Czy to dobrze czy źle to nie wiem.

Dodam, że do jednego z pionów jest podłączone kawałek pseudo-podłogówki jakieś 20m2, która jest wspomagana dodatkową pompą i pracuje cyklicznie 5/5 minut.

Opublikowano

Jakiś czas temu pisałem o wątpliwej jakości pelletu Barlinek, który zakupiłem u pośrednika. W paliwie dużo podfrakcji typu małe drzazgi i wprasowana kora w pellecie. Poza tym wydaje mi się, że jest b.wilgotny ponieważ popiół skleja się i także zakleja palnik. 

W Barlinku, który zakupiłem na zeszły sezon prosto od producenta nic takiego nie miało miejsca.

W związku z tegorocznymi warunkami pogodowymi, przyszła w końcu zima w zimę musiałem dokupić paliwo. I miałem dylemat co do Barlinka. Ale, że aktualnie producent daje promocję czyli ok 100zł taniej na palecie postanowiłem zaryzykować I zamówiłem. Dziś przyjechało i cóż.... żadnych podfrakcji, kory, pellet bardziej jednorodny i bardziej śliski. Poza tym o wiele intensywniejszy zapach drewna. Jak się pali jeszcze nie wiem. Sprawdzę jak wykończę aktualny.

I czy to jednak możliwe aby pellet robiony dla pośredników był innej jakości czy może trafiłem na jakąś "podróbkę"....hmmm 

Opublikowano
Godzinę temu, Michal86 napisał:

I czy to jednak możliwe aby pellet robiony dla pośredników był innej jakości czy może trafiłem na jakąś "podróbkę"....hmmm 

Słyszałem kiedyś, że skupują worki po Barlinku i ładują tam badziew. 

Dystrybutorzy mają ich towar, a kombinatorzy mają ich worki... 

Opublikowano
W dniu 5.08.2020 o 16:42, sambor napisał:

Wartość lambda jest wynikiem obliczeń, istotne są pomiary wprost np analizatorem spalin.

Dla pelletu dobry wynik to 9-12% tlenu w spalinach.

Piszesz tutaj o pracy na mocy znamionowej palnika i rzeczywistymi, aktualnymi wartościami tlenu? Czy uśrednione wyniki z mocy max-min?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jakiś czas temu w końcu wyrzuciłem 4d z instalacji i jest 3d.

Po testach to przy mojej instalacji, ogromnym zładzie wody i zapotrzebowaniu budynku na ciepło najlepiej sprawdza się grzanie całego buforu i książkowe ustawienie 70/50.

Co do spalania nie ma za bardzo różnicy. Przy lekkim przymrozku do ok -2/3 stopni i temperaturze w domu ok 23 stopni kocioł połyka ok 25 kg.

Edytowane przez Michal86
Opublikowano

Jak poradzić sobie z takimi "sklejkami" ? Wydaje mi się, że tworzą się podczas autoczyszczenia rusztu. Palnik czyści się co 10min, ruszt wysuwa się 50sek czyli jakieś 3.5-4 cm.

Tlen przy 90% mocy znamionowej palnika oscyluje 8.5-12.5%. Dane z analizatora.

Opublikowano

Mam to samo.

Mi się wydaję że podczas wygaszenia palnika one powstają, wtedy dmucha na 80% i podaje to co zostało w stokerze i w krótką chwile przepala to do zaniku płomienia i zostaje spiek

Opublikowano

Ja przy wygaszaniu dałem nadmuch odpowiadający wartości dla mocy max, a dopiero w fazie 'czyszczenie' wchodzi na 100%. 

Opublikowano
W dniu 5.08.2020 o 16:42, sambor napisał:

Wartość lambda jest wynikiem obliczeń, istotne są pomiary wprost np analizatorem spalin.

Dla pelletu dobry wynik to 9-12% tlenu w spalinach.

Ja tutaj nie rozumiem jednej rzeczy. Skoro wyznacznikiem całkowitego spalania jest poziom tlenków CO, czym niższy tym lepiej to dlaczego komora spalania lepiej wygląda przy tlenkach załóżmy na poziomie 300mg/m3 przy tlenie 9-12%, niż na poziomie 100tu przy tlenie 6-9%. Czy to jest poprostu tak, że przy większym nadmuchu te minerały które się nie spalą uciekają przez komin? A jeżeli nadmuch jest niższy poprostu osadzają się na ścianach komory i tworzą pył i sądzę?

Opublikowano

Z tymi tlenami to za dużo nie kombinujcie. Owszem, za mocno biało oznacza wyższą stratę kominową, ale lepiej że w tą stronę niż czarno w kotle. Palnika od tego nie uszkodzisz.

Opublikowano

Witam wszystkich,

Zabieram się za budowę domu. Parterówka 110m2, system mieszany (podłoga + grzejniki).

Zanim zacząłem studiować forum, miałem nakreślony jakiś system, ale wszystko wywróciło się do góry nogami.

Zamysł był taki:

Kocioł 12kw + bufor 1000l z wężownicą do CWU. Kocioł z najprostszym sterowaniem, czujnik od kotła umieszczony w buforze.

Temperatura bufora na górze 85 stopni z załączaniem kotła gdy spadnie do 60 stopni. Ochrona powrotu poprzez zawór 3D termostatyczny 50 stopni. Naczynie przeponowe 100L + chłodnica na zasilaniu. Za buforem temperatura CWU miała być ustalana na 50 stopni zaworem 3D termostatycznym. Dalej miałem dylemat jak sterować podłogówką i grzejnikami. Chciałem zrobić dwa obwody. Jeden niskotemperaturowy 30stopni a drugi 55 stopni. Obydwa sterowane zaworami mieszającymi termostatycznymi. Zamysł był taki aby każde pomieszczenie miało czujnik temperaturowy i było zasilane jeśli będzie taka potrzeba. teraz myślę że przy grzejnikach miało to "jakiś" sens, ale przy podłogówce już niekoniecznie.

Co o tym myślicie? jak regulować temperaturę w domu? czy generalnie ta idea jest słuszna czy to straszny szit...?

image.thumb.png.89d427f6624b74d4fb186b921a9ad033.png

Opublikowano

Ja bym zrobil wszystko w podlogowce na podstawie rzetelnego projektu. Wtedy sterowanie pogodowe bez silownikow na petlach. Bedzie przyszlosciowo np pod pompe ciepla. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Mam dom

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/ab2c

W tym roku planuje ocieplenie 20cm  +Pv oraz wymiane kotła. Wszystko w programie CP.

Wybór padł na kocioł peletowy, z powodu braku gazu w ulicy. 
W domu mam same grzejniki  ale planuje w najbliższych latach zamontować podłogówkę  na ok 70m2 (salon kuchnia łazienka).

Czy Moc kotła 16kw z wyliczonego zapotrzebowania na stronie ciepło właściwe jest wystarczajaca?  Instalatorzy proponują cos w granicach 30kw. 

Czy warto zainstalować ewentualny bufor  w przedziale od 500-1000l ?

Czy jezeli bufor to odzielny bojler na Cwu ?

O buforze mysle też w kontekscie ewentualnych grzałek aby pożytkować nadmiary prądu z PV.

Aktualnie cwu w lecie grzeje pompa ciepła powietrze woda Ariston Nuos 120l.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak Wasze spalanie w tym "wymagającym" sezonie "buforowcy"? U mnie od października do tej pory czyli praktycznie do końca kwietnia zżarło już prawie 5ton...dokładnie 4700kg?! Bufor grzałem cały czas bez żadnych przerw nawet ostatnio jak temperatury bywają wysokie w dzień.