Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mi sie te liczby za dužo nie spinaja.Kilogram wegla ktory zawiera 4,7 kWh kosztuje tak samo jak kWh pradu.Nie ma innego wyboru,jak tylko polegac,že sprawnosc kotla jest marna 🙂 Ale ets w koncu naprawi ta niesprawiedliwosc.Bedzie robil kombo drewno/pompka,bo kociol beztak klasa 4 i 2028 juž nie ma prawa nie dymic....Pellet cenowo odwisly od pradu,to po co nie pompkowac ciepla pradom bezprosrednio.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
44 minuty temu, oxalis3 napisał(a):

Zerknijcie na mój post  #146, czy to tak można liczyć.

Kierunek jak najbardziej dobry, ale dolicz trochę większe zapotrzebowanie.

Ja miałem odczyt z ciepłomierza w największe mrozy (podczas grzania kotłem eko) 75-85kWh, a teraz prawie 100kWh. Wcześniej grzał dodatkowo komin który stoi na środku domu i sam kocioł w kotłowni czego ciepłomierz nie uwzględniał. Teraz wszystko zimne.

Opublikowano
2 godziny temu, oxalis3 napisał(a):

Ja tylko podałem przykład. Podawanie zużycia energii , bez podania potrzeb energetycznych budynku, jest trochę bez sensu. To ja zapytam, czy tak można liczyć w moim przypadku. Kocioł na ekogroszek spalił, w tych ekstremalnych dniach, ok. 19 kg/dobę ekogroszku ( 26Mj) x ok 4,6 kW/kg = 87,4 kW. Czyli przy COP ok 2,5 miałbym zużycie energii na poziomie 35kWh?

Z grubsza. Blad jakies > 35%.

Przyjmijmy ze:

Wegiel to 24MJ/kg = 6,67kWh/kg

Sprawnosc kotla to 65%

6,67kWh x 0,65 = 4,7kWh/kg

4,7kWh/kg x 19kg = 89 kWh EC

Wegiel to 28MJ/kg = 7,78 kWh/kg

Sprawnosc kotla to 90%
7,78kWh x 0,9 = 7,0kWh

7,0kWh/kg x 19kg = 133 kWh EC

Wiec ciepla na dobe zuzyles w tym zakresie jak powyzej. Srednia to 111 kWh +/- 20%

Pompa COP dla aktualnych warunkow i brak info czy podloga czy kaloryfery = 2,5 +/- 20%.

Najgorzej wyjdzie 133 / 2 = 66,5 kWh EE

Najlepiej 89 / 3=29,7 kwh EE

Średnia 48 kWh +\- 35% EE

Jak cos zle policzylem lub zalozylem to chlopaki poprawia.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, carinus napisał(a):

Ja obniżyłem temperaturę użycia grzałek i możliwe że to także dzięki temu mam mniej defrostu. Przez kilka dni poszło nieco ponad 4kWh na same grzałki, ale pompa chodzi stabilnie, bez niedomagań. Gdzieś w materiałach o Panasie, ktoś namawiał żeby nie bać się i używać grzałek, zamiast męczyć sprężarkę, bilans zużycia może być podobny.

Przy tzewn. -10C sprężarka w mitsu działała na ogrzewaniu z częstotliwością 48Hz, a to w stosunku do max nawet nie połowa. Cop dla cwu był w tym najgorszym dniu 1.83, więc też sobie radzi. Najszybciej uruchomiłbym grzałkę w zasobniku cwu gdybym w ogóle miał styczność z temp. podchodzącą w okolice -20C. Dzisiaj już -3C, więc te 'mrozy' w wlkp. nie są wyzwaniem.

Opublikowano

-14*C Kaisai 6kW
image.png.5bc0b059bd75b9e4cf3caa20849c7b59.png

Opublikowano

@o6483256 Twoje pomiary EE, EC, COP zgadzaja sie z wykresem i specyfikacja producenta czy cos sie im rozjechalo?

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się, że dosyć realnie podali dane dotyczące cop, poboru ee. Nie zauważyłem jakiś rozbieżności 👍

Sam trochę nie doszacowałem zapotrzebowania domu na ciepło i sprawności grzejników w niskich temperaturach zasilania. Przy -12*C nie utrzymam średniej w domu 22*C

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, o6483256 napisał(a):

Wydaje mi się, że dosyć realnie podali dane dotyczące cop, poboru ee. Nie zauważyłem jakiś rozbieżności

O to mi chodzilo. Dzieki.

PS. Czasem fantazja marketingu moze odbiegac od realiow.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Muszę kupić jeszcze jedna pc na drugi budynek i jako rezerwa tej pierwszej w razie czego. Rozglądam sie, ale nie ma przyzwoitego i naprawdę taniego teraz. Poczekam jeszcze, może cos się trafi

Opublikowano
47 minut temu, PioBin napisał(a):

Jak cos zle policzylem lub zalozylem to chlopaki poprawia.

Ty policzyłeś dobrze, ja chyba tez policzyłem dobrze. Wiadomo, że wynik jest bardzo orientacyjny, bo tak naprawdę wszystkie dane, w moim  przypadku, są przybliżone lub planowane. Zobaczymy jak to będzie, kociołek na ekogroszek zostaje, a może być tak, że klima z PC będą się uzupełniały. 

Opublikowano

No marketing bywa radosny. U mnie cop dla Ta -10C i zasilania 40C podają od 2,55 do 2,8. Ze swoim wynikiem 2,64 wbijam się w katalog. Bez autoadaptacji byłoby trochę lepiej, ale coś za coś.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, carinus napisał(a):

Mam taki zwyczaj, że szanuję swoje rzeczy, więc tak samo traktuję swoją PC. W największe mrozy wspomagam kociołkiem, ale dostałem teraz fakturę z Enei i jak zobaczyłem że mam do wykorzystania ponad 4MWh, to pompa poszła na maxa. Powiem Wam że tragedii nie ma. Na zewnątrz 8-10 w minusie a pompa daje jednak radę. Nawet nie chodzi na max. mocy, trzyma 1,8kW i COP2,1-2,5 , ustawione 37* i to na prostej grzania. W ramach testów zmieniłem z krzywej i teraz sam zmieniam temperaturę manualnie. Pompa nie wachluje obciążeniem i nawet widzę że defrosty nie są zbyt częste. Pompy teraz tanie więc nie ma co obawiać się o ewentualne awarie.

Ja od samego początku jadę bez krzywej grzewczej bo to nic dobrego wg mnie , pompa najlepiej jak pyka sobie stale na tej samej temp , ale jedno  mnie zastanawia że panasonic ma cop przy minus 10 tylko 2,1-2,5 COP ale to chyba dlatego że masz pompę dobraną na styk , moja jest przewymiarowana sporo ale mam taki sterownik że potrafi iść jak chcę i cop przy minus 14 nie spadał niżej jak 2,6-2,7 ale mam podłogówkę to też inaczej wiadomo jak bym musiał grzać do 37 pewnie tak kolorowo by już nie było.

14 godzin temu, oxalis3 napisał(a):

Fajnie by było,  jakbyście Panowie podawali( ew. wpisali w swoje info) jakie Wasze domu mają wskaźnik zapotrzebowania na moc grzewcza np. z szacunków app. Czytam np. co napisał , zniesmaczony swoim zużyciem energii, @berti. 20 kWh na dobę, kolego napisz, że masz dom pasywny.

Nie bierz tego dosłownie ja często piszę coś z przekąsem , owszem może by i było taniej węglem w mpm 10 kw ale pod warunkiem że nie grzane ciągle tylko np trochę drewna i max 5kg węgla piec na 90 stopni bo grawitacyjnie mi to działa i max aż do ostygnięcia i znów rozpalanie i tak w kółko dom wariatów , nie mogę zasypać pełnego kociołka mimo że mały 10 kw to po nagrzaniu domu zamyka miarkownik i dusi opał a duszenie to też spalanie ale w komin i nici z oszczędności ,jednym słowem to tylko rezerwa i stałe palenie to udręka 2 dni wystarczyło aby odechciało mi się na kolejne 2 lata palić w piecu , pompa to pompa nie ma mowy aby jakiś piec był tańszy w grzaniu nie ma takiej opcji.

Edytowane przez berti
Opublikowano
11 godzin temu, sambor napisał(a):

wiązką chrustu.

Zwie się to ociepka , choć u nas mówiono potocznie ocipka 😊

Opublikowano

Już w zeszłym roku zrezygnowałem z grzania cwu pompą, pracuję grzałki, niepotrzebnie miałem przerwy w grzaniu pomieszczeń. Przy 1-2 osobach jak w moich warunkach, dzieci poszły na swoje, to ma sens. Zaczynam też dostrzegać potencjał mojej małej pompki, że daje radę, gdy nie musi dogrzewać bojlera. Temperatura w domu, przy -12, potrafi spaść co prawda do 20.5* z oczekiwanych 22*, ale nikt nie chodzi ze szronem na głowie.

Opublikowano

Czyli mamy mniej więcej to samo 👍. Zrobiłem sobie automatykę. Przy temperaturze mniejszej lub równej -10 bojler grzany jest grzałką do 55*C w II strefie. W strefie I nadal do 40*C jest grzany pc

Opublikowano
24 minuty temu, o6483256 napisał(a):

Zrobiłem sobie automatykę.

I bardzo dobrze. Zadne sterowniki producentow nie robia tego co oczekujemy.

Ja proponuje inaczej:

Ponizej wyliczonego COP 3 odpalac w automacie kociol (najprosciej bedzie na pellet).

Opublikowano (edytowane)

Nawet go nie podłączyłem 😁 

Stoi i rdzewieje 🙃

Edytowane przez o6483256