Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ruszt zeliwno wodny ?

Modulacja mocy ?

Qrde co to jest. Mamy 21 wiek a nie lata 80'  XX wieku.

Strasznie przekombinowany.

Opublikowano

No właśnie też to doczytałem teraz.🤔

A my doświadczeni palacze i buforowcy po korespondencyjnym kursie czystego spalania wiemy czym to grozi.🤪

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 12.08.2025 o 21:27, Tuptus napisał(a):

Ruszt zeliwno wodny ?

Modulacja mocy ?

Qrde co to jest. Mamy 21 wiek a nie lata 80'  XX wieku.

Strasznie przekombinowany.

Na razie nie widzimy wnętrza, ale tam kombinacji nie będzie😉 , po prostu jakaś blacha, palnik, płomieniówki poziome, a ruszt wodny mnie zastanawia 😄 . Nie spodziewam sie fajerwerków. Papier ma na 5 kl bez bufora (!)?, więc może znajdzie nabywców. Już mam niektórych na myśli - posiadaczy pojemnych, niezniszczalnych grzejników żeliwnych, którzy mimo naporu "nowoczesnośći" nie pozbyli się ich.

Opublikowano

To bardzo ciekawe, ale obawiam się że normy 5klasy to on spełnia tylko na papierze,  albo tylko w określonych warunkach, tylko z określonym paliwem ułożonym w odpowiedni sposób, i tylko przez ten krótki czas gdy nie produkuje nadmiaru ciepła. No ale jakoś udało się najwyraźniej przejść badania. Tylko że to otwiera furtkę do cofnięcia się do ery kopciuchow, bo jak taka konstrukcją jest 5 klasy to wszystkie stare retorty, tłokowe itp też chyba by się załapały po lekkim przypudrowaniu.

• Lubię to 1
Opublikowano

Pytanie czy były przeprowadzane jakieś badania bo nie znalazłem ( może słabo szukam ).

Na stronie producenta brak takiej informacji.

Opublikowano
W dniu 12.08.2025 o 22:51, nightwatch napisał(a):

Kopciuch 5tej klasy? To po co było wymieniać te stare?

Po to żeby Państwo zarobiło na podatku od każdego zakupu kotłów, materiałów do modernizacji kotłowni i robocizny, a potem się chwaliło że mamy wzrost gospodarczy w czasie kryzysu. 

Też po to by Państwo było jedynym dystrybutorem energii i dobrze na tym zarabiało kosztem nas wszystkich. Na odpadach drewnianych czy węglu to tak nie zarobią jak na prądzie czy gazie.

Jak masz papier 5 klasy to możesz dymić i nikt Ci nic nie zrobi, a jak nie masz to nie możesz. 

Możliwość legalnego używania 2 paliw w trudnych czasach to zaleta, a nie wada.

Opublikowano

Bez bufora, 5 kl, węgiel,drewno, to sie skusze kiedys :D...----- jak mój padnie, idealna kombinacja,bo już mam bufor w grzejnikach..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Schematu jeszcze nie stwierdzono, a ja ciekawy jestem, jak sie przeskakuje z rusztu wodnego na żeliwny i jaki jest wymiennik (podejrzewam płomieniówki i układ poziomy). Zakres mocy 8.5-17 kW bardzo zachęcający 😄 

Opublikowano

Nie wnikałem w DTR tego kotła, ale z opisu wynika że moduluje moc. Ale na jakiej podstawie to robi ?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tuptus napisał(a):

Cytat

Nie wnikałem w DTR tego kotła, ale z opisu wynika że moduluje moc. Ale na jakiej podstawie to robi ?

Przestańcie pisać takie głupoty - moc można modulować tylko dawkami paliwa + odpowiednie do tego dawki powietrza - tak jak to jest w kotłach z podajnikami lub kotłach gazowych/ olejowych.

Jaka może być modulacja przy pełnym zasypie paliwa?

Tylko pseudo modulacja - przez zmianę dawek powietrza, ale wtedy nie będzie odpowiedniej czystości spalin - taką pseudo modulację robił stary dobry miarkownik.

ALE WTEDY NIE MA KLASY 5 ANI SPRAWNOŚCI SPALANIA

Edytowane przez sambor
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Takie wypisywanie z Twojej strony wyrwanych słów z kontekstu ma się do du...

Całe zdanie ma znaczenie a nie dwa słowa ( jak i naszych polityków ).

Opublikowano

Dzięki.

Zmieniło dużo, bo w zdaniu jest znak zapytania dający do myślenia w jaki sposób działa opisana przez producenta funkcja modulacji mocy.

Chyba się zagłębie w DTR tego urządzenia.🤔

Opublikowano
W dniu 22.08.2025 o 17:50, Panstan napisał(a):

Bez bufora, 5 kl, węgiel,drewno, to sie skusze kiedys :D...----- jak mój padnie, idealna kombinacja,bo już mam bufor w grzejnikach..

I jeszcze modulacja…

Lepiej zaczekaj bo to wyglada na marketingowy belkot i “walek” producenta.

Opublikowano

Dokładnie, kocioł na węgiel i drewno z modulacją ( ciekawe jaką, bo nic nie znalazłem ) i jeszcze można montować bez bufora, przy czym producent podaje warunki pracy kotła na 60°-90°, to idealne rozwiązanie na Kamczatkę.

Ale ściema.🫣

A najlepsze jest to że ktoś się skusi na ten marketingowy bełkot i później będzie płacz i lament.

Opublikowano
17 godzin temu, sambor napisał(a):

Przestańcie pisać takie głupoty - moc można modulować tylko dawkami paliwa + odpowiednie do tego dawki powietrza - tak jak to jest w kotłach z podajnikami lub kotłach gazowych/ olejowych.

Jaka może być modulacja przy pełnym zasypie paliwa?

Tylko pseudo modulacja - przez zmianę dawek powietrza, ale wtedy nie będzie odpowiedniej czystości spalin - taką pseudo modulację robił stary dobry miarkownik.

Kocioł ma przegrodę zmiany mocy pewnie będzie można mniej zasypać opału,  reszta modulacji jak piszesz przez podawanie powietrza.

W dniu 12.08.2025 o 21:27, Tuptus napisał(a):

Ruszt zeliwno wodny ?

Pewnie chodzi o to ze jest zastosowany ruszt wodny a między nim porusza się ruszt żeliwny który służy do odpopielania .

Opublikowano
17 godzin temu, PioBin napisał(a):

I jeszcze modulacja…

Lepiej zaczekaj bo to wyglada na marketingowy belkot i “walek” producenta.

A nie,nie, ja to na pewno zaczekam,bo mój kociołek ma jeszcze parę lat przed sobą, po prostu mnie zaciekawił,a myślałem,że juz mnie nic nie zaskoczy w zasypowych..

Opublikowano
W dniu 13.08.2025 o 09:02, h3nio napisał(a):

Czy to pierwszy kocioł zasypowy, który nie wymaga bufora, aby spełniać normy?

Pierwszy polski (tak mi się zdaje).

Wcześniej był czeski Blaze za ~25 tys. PLN.