Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok. 20cm palnika wchodzi do pieca więc 15cm to troszkę mało, a jeszcze musisz mieć coś na manewrowanie, lekkie to to nie jest (ale bez przesady) 😄 

Opublikowano

Jak masz mało miejsca możesz najpierw odkręcić te niebieskie śruby i odsunąć ślimak razem z koszem, palenisko wtedy zostanie w kotle. Dopiero później odkręcisz czerwone i wyciągniesz palenisko. Problem może się pojawić przy składaniu tego wszystkiego. Najlepiej jest skręcić palenisko z resztą i całość wsunąć do kotła. Natomiast jeśli masz mało miejsca możesz próbować wsunąć samo palenisko, dostawić resztę i dopiero próbować zacząć to skręcać. Łatwe to pewnie nie będzie.

Opublikowano

 

 

 

  • Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
W dniu 9.11.2024 o 17:58, buli833 napisał(a):

Witam,posiadam piec 24kw , sterownik agros pid plus,dmuchawa 80w . Po złapaniu temperatur na piecu wyskakuje błąd "przegrzanie podajnika" ustawiony na 70 stopni. Jakie mniej więcej ustawienia zastosować w podtrzymaniu?

Na początek zajął bym się ustawieniami pracy palnika. Najlepiej gdyby w ogóle się nie odstawiał, ewentualne na krótko. Długi czas pracy w podtrzymaniu to nie tylko możliwość cofnięcia się żaru. Cierpi na tym rura podajnika jak i sam palnik, który jest chłodzony powietrzem, a to skraca ich żywotność.

Czy sterownik pracuje w PID czy w dwustanie? Czy w ustawieniach są prawidłowo wpisane kaloryczność opału i potencjał podajnika? Pokaż ustawienia palnika.

Opublikowano (edytowane)

Nie, żar nie powinien się cofać niezależnie od tego czy palnik działa w podtrzymaniu czy nie. Raczej jakaś nieszczelność zbiornika na opał. Ewentualnie zwiększyć podawanie węgla w podtrzymaniu.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Masz rację, to wygląda na nieszczelność zasobnika lub klap rewizyjnych w podajniku. Chodziło mi raczej oto, że przy długotrwałej pracy w podtrzymaniu wzrasta temperatura korpusu palnika, która promieniuje do rury.

Opublikowano

Nawet bez cofania się żaru do rury to zaobserwowałem na wykresach temperatury podajnika - gdy piec pracuje to temperatura rury jest niższa niż gdy stoi w podtrzymaniu - bo wchodzący węgiel chłodzi rurę nawet gdy korpus palnika jest gorący. No ale nigdy to u mnie nie przekraczało 35-40 stopni  (teraz to w ogóle prawie się nie grzeje bo przeszedłem na pelet i piec się wygasza zamiast stać w podtrzymaniu).

Opublikowano

Na cofki i nieszczelności fajny jest miał ,na miale zawsze miałem najniższe temperatury podajnika.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jakiej grubości jest sznur przy ruszcie? Przy ostatnim sprzątaniu zauważyłem, że znikł a że nie miałem co założyć to na razie złożyłem bez i widzę, że bardzo z tyłu się pali i robi taka dziwna górkę gdzie jest popiołu i troche niedopałków. Niestety zapomniałem pomierzyć jakie tam wymiary są. Znalazłem że tam dają taśmę na samoprzylepie tylko już mniej informacji o wymiarach, czy tam na oko jest 10x2 czy 10x3 czy może w ogóle inny rozmiar? Pacjent to 24kW o ile to ma jakieś znaczenie.

Edytowane przez Pjottter
Opublikowano

Mam kocioł 19kW. U mnie ten sznur zniknął po drugim czyszczeniu, czyli po 2t spalonego opału. 2-3 lata temu ktoś tu pisał, że nie należy się tym przejmować. U mnie nic się nie dzieje. Jeśli u ciebie jest wyraźna różnica i chcesz kupić taki sznur, to wydaje mi się, że lepiej cieńszy. Ewentualne dasz go podwójnie.

Opublikowano

Napisałem do technixa i pomogli. Po ok 300kg spalonego, sporo się nazbierało pod rusztem ale to pewnie wina tego, że bardziej dmuchało od tyłu na łączeniu niż przez dziurki. Dzisiaj zmontowałem i poprawił się sam płomień i jego kształt. Za koszt ok 6zł za metr taśmy myślę, że warto. Tam idzie jakieś 8cm taśmy więc na długo to starczy. Ja mam piec 15kW ale palnik chyba 12-24kW, u mnie na sezon schodzi ok 3.5t. Ja czyszczę średnio 2-3 razy na sezon, tak gdzieś koło grudnia i po sezonie by później tylko zasypać i odpalić. 

Opublikowano

A gdzie kupowałeś tą uszczelkę?

Opublikowano

Na aledrogo, ja kupiłem 10x3, kupiłem zanim mi odpisali że x2 ale też spoko pasuje 😄

Opublikowano

Dziękuję

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.