Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

fundament odpada, jakoś muszę tylko rozłożyć ciężar na większą powierzchnię

Opublikowano

A jakbyś odlał z B20 okrąg kilka drutów ma zbrojenie wysoki na 7-8 cm?

Będzie lepiej niż sklejka bo na dkrlce może się opuści kilka mm

Opublikowano
13 godzin temu, Melwinek1 napisał:

Może koło fi80cm z grubej sklejki pod spód?

na czym ta sklejka ma leżeć? bo nie sprecyzowałeś podłoża na czym to ma leżeć...

Opublikowano
11 godzin temu, bajek napisał:

Będzie lepiej niż sklejka bo na dkrlce może się opuści kilka mm

Kierunek złom i można znaleźć odpowiedniej grubości blachę (3-4 mm). Przyciąć ew pomalować  😉 podłożyć.

Opublikowano

Jakiej grubości re betony i jak klejony gres czy klej jest dobrze wyciśnięty z pod płytek 

Opublikowano

gdzieś po 5cm. Klej dobrze wyciśnięty.

Ta blacha 4mm to chyba najlepszy pomysł. Przykleję do niej od spodu jeszcze z 5mm gumy i powinno ładnie rozłożyć ciężar.

Opublikowano

tylko że by Ci ta blacha nie rdzewiała ,coś pod nią podłuż żeby sie ruda na płytkach nie odbiła .

Opublikowano

mysle o gumie pod spod, chociaz nie wiem czy nie lepiej filc, bo jak trzeba bedzie przy montazu lekko skorygowac pozycje to z filcem bedzie latwo.

Opublikowano

Pusty nie jest ciężki ,dał bym gumę .

Opublikowano

ok, blache walnę z 3 razy chlorokauczukiem, podkleję gumę i powinno być ok, to samo zrobię z zbiornikiem CWU i może z MPMem. Narazie wytargałem sam wczoraj 20kW ekogroszkowca i chwilowo mam dość 🤣

Opublikowano
22 godziny temu, Melwinek1 napisał:

mysle o gumie pod spod, chociaz nie wiem czy nie lepiej filc, bo jak trzeba bedzie przy montazu lekko skorygowac pozycje to z filcem bedzie latwo.

Poszukaj u kierowców ciężarówek takich pasków gumy antypoślizgowej, nawet jakieś uszkodzone kawałki, to najlepiej sie sprawdza pod dużymi obciążeniami i nie trzeba tego dawać na całej powierzchni. 

Opublikowano

Dawaj większe przekroje.

Opublikowano

Większe niż Cu28 nie ma potrzeby, grawitacji tam nie zrobisz, a koszty większe, ponadto lutowanie od Cu35 wzwyż wg zaleceń powinno się robić lutem twardym.

Ja z mojego DS-a bez problemu przez Cu28 pcham w bufor ponad 25kW ciepła,a można i więcej.

Opublikowano
6 godzin temu, sambor napisał:

Większe niż Cu28 nie ma potrzeby, grawitacji tam nie zrobisz

Dlaczego?, właśnie zależy mi na grawitacji dla bezpieczeństwa.

Opublikowano

Mam mpm ds 14 i bufor 750l spięte CU 28 i grawitacyjnie coś tam idzie ale nie na tyle żeby nie gotowało. Miarkownik ustawisz na 80 stopni i zamknie kocioł zanim zacznie gotować. A najlepiej UPS

Opublikowano

Na początku miałem kocioł spięty rurami czarnymi 5/4 i szału to nie robiło. Dopiero wymiana na 6/4 pozwoliła na swobodną pracę na grawitacji bez bulgotania w kotle. Dlatego zawsze radzę komuś zrobić od razu większe przekroje, niż później poprawiać.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

U mnie niestety w buforze były wejścia 1" więc nie było sensu dawać grubszych rur. Jeśli jest możliwość to uważam, że trzeba dać jak najgrubsze. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 16.08.2022 o 17:44, sambor napisał:

ponadto lutowanie od Cu35 wzwyż wg zaleceń powinno się robić lutem twardym.

Miękkim nie będzie trzymać ?

Opublikowano
9 godzin temu, NeS napisał:

U mnie niestety w buforze były wejścia 1" więc nie było sensu dawać grubszych rur. Jeśli jest możliwość to uważam, że trzeba dać jak najgrubsze. 

Można było doprowadzić grube do samego bufora - takie miejscowe przewężenie  niewiele by spowolniło przepływy.  Swoją drogą ciekaw byłbym czy i jak na tym jednym calu działa ta grawitacja. 

Opublikowano

Na etapie rozgryzania przyłącza kotła, tez planowałem użycie rurek miedzianych ze względu na łatwość tworzenia połączeń. Jednak cena za miedź i większe dostępne średnice dla rur czarnych sprawiły że poskręcałem wszystko z dostępnych w sklepie gotowych odcinków rurek 6/4".