Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@szpenio nie kombinuj kupuj ode mnie cały komplet, wentylator z unisterem, nowy, leży i się kurzy, 2/3 ceny nowego zestawu 🙂

• Lubię to 2
Opublikowano

@zaciapa sześć stów to za drogo  😀. Poza tym on bocznikowy jest, słabo ciągnie i dlatego sprzedajesz 😜  😀. Mój będzie ssał całą rurą, do oddymiania przy podkładaniu jest mi potrzebny. Twój bardziej do palenia jest dostosowany.

• Lubię to 1
Opublikowano

No no Kol @szpeniowygląda to całkiem poważnie jedyny problem to wał i jego łożyskowanie. Wydaje mi się że ślizgowe z brązu mogłyby podołać temp. Wał podparty w 2 miejscach tylko temp do 500 stopni i rozszerzalność materiałów w kazdym bądź razie czeka Ciebie spore wyzwanie. Życzę powodzenia 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Pomysł dobry, ale wymagający, bo inaczej długo nie pożyje i musi być dobrze wyważony. Przy wysokich obrotach tak długa oś rodzi problem z wibracjami, a łożyskowanie podpory musi wytrzymać temperatury i syf niesiony z kotła.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
18 godzin temu, szpenio napisał(a):

Takie cudo zamierzam wypróbować 😀. Śmigło dwułopatkowe z nierdzewki, żeby nie stawiało oporu w stanie spoczynku. Mam zakręt z kotła do komina i wyczystkę na rogu, więc będzie łatwo zamontować.  Do palenia nie potrzebuję absolutnie, ale do oddymiania komory przy podkładaniu to jak najbardziej. Bo tą zasuwę z cegły opuszczaną na drucie będę likwidował przy remoncie palnika i bramki.

szkic.jpg

A nie lepiej założyć na kominie, pierścieniowy.

https://wentylacja24.pl/img/upload/products/gck2.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

@Animus Drogie te wentylatory na komin, a mnie potrzeba tylko czasem włączyć do podkładania. W zasadzie spalam bezproblemowo całe wsady i nie muszę podkładać, ale jak podłączę bufor, to chciałbym zutylizować suche, ale powykręcane, pocięte na różne dlugości drewno dębowe. Wtedy dałbym pierwszy wsad ładnie ułożony, a potem na żar dorzucał bym te szpargały bez czekania aż się to prawie wypali. 

Samoróbka nie musi być ekstra trwała, cicha i bezawaryjna, bo będzie pracować bardzo krótko, jednorazowo dwie trzy minuty, tylko tyle ile czsu potrzeba, aby wrzucić trochę opału. Zamontowanie na deklu od wyczystki ułatwi wykręcenie tego ustrojstwa bez zbędnych ceregieli.

Kiedyś miałem namierzony na allegro używany Gemi za pół ceny, ale ktoś mnie ubiegł. https://gemimarket.pl/wentylatory/36-kominki-wentylacyjne-nasady-kominowe-wentylatory-kominowe-podstawa-tlumiaca-wentylatory-dachowe-kominy-gemi-8012004024793.html