petronas Opublikowano 14 Kwietnia 2021 #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Witam .. Koledzy jeszcze w tym tygodniu albo przyszlym wchodzi do oferty ten nowy kociolek na drewno .. ciekawe co to bedzie za cudo i kto go bedzie testowal jako pierwszy .. he he .. Cytuj
zaciapa Opublikowano 14 Kwietnia 2021 #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Ja niebawem będę szukał kotła na drewno do nowego domu, jak coś to organizuj zrzutkę na na ten nowy model, to chętnie potestuję ? 1 Cytuj
petronas Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Autor #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2021 Ja tez musze w koncu na cos postawic.. mam wlasny las to i drewna na dlugie lata .. i czas do konca 22r wymiana na 5 ta klase .. Cytuj
Trx9 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #4 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Na stronie mpm juz jest schemat. Poprawiony mpm ds ? zobaczymy jak w praktyce, obstawiam ze wszystkie forumowe pomysly sa w nim ujęte ? Cytuj
Panstan Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #5 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Genialne posuniecie producenta, forum doświadczalne, darmowe testowanie, dobra sprzedaż. Szacun ?. Bez ironii, to jest ewenement marketingowy ostatnich lat. 1 Cytuj
maronka Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #6 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Mi tak naprawdę brakuje w nim górnego zasypu a najlepsze by było rozwiązanie z dwoma drzwiami górnymi i bocznymi jak w kalvisie 1 Cytuj
bajek Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #7 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Wygląda na to że dokładnie przeczytali doświadczenia Piecuch i innych do których ogień mówi ? Cytuj
zaciapa Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #8 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 3 godziny temu, maronka napisał: Mi tak naprawdę brakuje w nim górnego zasypu a najlepsze by było rozwiązanie z dwoma drzwiami górnymi i bocznymi jak w kalvisie Dla mnie to nieporozumienie boczne drzwiczki w kotle na drewno, jak mam niby układać i zaglądać do środka czy ciasno ułożone, albo sypac zrębkę, czy trociny z wora.. Jeśli górnego zasypu nie będzie, to już na mnie nie zarobią.. ? 3 Cytuj
Piotrex44 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #9 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dziwne ze nie ma klapki pp w górnych drzwiczkach gdyż często podając nimi powietrze nie mamy żadnej smoły itp. w komorze zasypowej. Cytuj
bajek Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #10 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zna ktoś cenę tego cuda ? Cytuj
maronka Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #11 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 5600 system otwarty,6100 zamkniety Cytuj
Alewalneło2 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #12 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Nieopłacalny tyle co Atmos 1 Cytuj
Ryni Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #13 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 5 godzin temu, bajek napisał: Wygląda na to że dokładnie przeczytali doświadczenia Piecuch i innych do których ogień mówi Nie proza pierwszy tak się stało z DS-em była podobna historia i moim zdaniem bardzo dobrze, że tak się stało, zarówno dla producenta jak i dla nas, bo miał poligon w postaci użytkowników, a nasza praca nie poszła na marne... 3 godziny temu, zaciapa napisał: Dla mnie to nieporozumienie boczne drzwiczki w kotle na drewno Niekoniecznie da się to wytłumaczyć, przez boczne drzwiczki łatwiej dosięgnąć rusztu i ułożyć na nim polana, choć maja one też swoje wady, aż żałuje, że nie pisałem wcześniej o tym jak próbuje sobie poradzić ze ściekająca po drzwiczkach smołą. 2 godziny temu, Piotrex44 napisał: Dziwne ze nie ma klapki pp w górnych drzwiczkach gdyż często podając nimi powietrze nie mamy żadnej smoły itp. w komorze zasypowej. Nie sadze by to był przypadek, wbrew pozorom taka klapka może obniżyć sprawność kotła, a w dobrze prowadzonym kotle smoła w komorze nie jest problemem. 2 godziny temu, Alewalneło2 napisał: Nieopłacalny tyle co Atmos Czas pokaże Atmos nie słynie z trwałości, a tu patrząc na DS-y może być zupełnie odwrotnie. Podsumowując konstrukcja znowu zaskakuje prostotą, wystarczyło trochę szamotu zamiast rusztu przed palnikiem oraz trochę w komorze zasypowej i to wystarczy by DS mógł spalać drewno zgodnie z normami. Cytuj
Piotrex44 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #14 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Tak wygląda palenisko, taki kwadratowy bardziej wlot. Cytuj
Animus Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #16 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 56 minut temu, Piotrex44 napisał: Tak wygląda palenisko, taki kwadratowy bardziej wlot. Cudo. 1 Cytuj
mikkei Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #17 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 ważniejsze jest coś innego 2 stopien podawania PW - ciekawe jak to bedzie działać. Cytuj
sambor Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #18 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Po tylu latach uwag i dyskusji nie potrafią nawet zrobić porządnego palnika w kotle 3 Cytuj
bercus Opublikowano 15 Kwietnia 2021 #19 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Toto czudo nie pokosi konkurencju.Zamiast zgazowujacego palnika dopalacz dymku wedlug majsterkowania. 3 Cytuj
zaciapa Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #20 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) W dniu 15.04.2021 o 02:49, Trx9 napisał: Na stronie mpm juz jest schemat. Poprawiony mpm ds ? zobaczymy jak w praktyce, obstawiam ze wszystkie forumowe pomysly sa w nim ujęte ? Jak by dobrze wpatrzyli się w pomysły forumowiczów, to płaszcz wodny powinien się kończyć na wysokości przegrody palnika, a w jego miejsce powinna być płyta szamotowa... Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez zaciapa 2 Cytuj
bajek Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #21 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 A ja trochę z innej beki kocioł będzie ds 10 bufor 800 jego waga z wodą to 1000 kg posadzka w kotłowni beton na gruncie około 5-6 cm na tym płytka gresowa da radę utrzymać bufor czy wykuwać i robić fundament / płyta 20 cm 1 m/ 1 m .Jak radzicie? Cytuj
zaciapa Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #22 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 4 godziny temu, zaciapa napisał: Jak by dobrze wpatrzyli się w pomysły forumowiczów, to płaszcz wodny powinien się kończyć na wysokości przegrody palnika, a w jego miejsce powinna być płyta szamotowa... Oczywiście chodziło mi o komorę zasypową ? Cytuj
Animus Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #23 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 18 godzin temu, sambor napisał: Po tylu latach uwag i dyskusji nie potrafią nawet zrobić porządnego palnika w kotle Ten jedyny palnik przeszedł badania, inne widocznie nie dały rady. 1 Cytuj
sambor Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #24 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Nie wiemy czy "jedyny" czy tylko najprostszy w eksploatacji , najmniej wymagający dla paliwa i najprostszy w produkcji. Ale zobaczycie w praniu, ile będzie przeróbek. Dzisiaj u mnie pracuje kocioł z palnikiem o wys 6cm i długości 34cm (2x po 17cm). Cytuj
Animus Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #25 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Przecież po badaniu nie można ingerować w kocioł, certyfikat można wtedy spłukać w kiblu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🛠 Szukasz kotła na paliwo stałe?
Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu
Porównaj oferty🔧 Potrzebujesz serwisu kotła gazowego?
Diagnostyka, naprawa, przegląd — porównaj oferty serwisantów z okolicy
Znajdź serwisDołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.