Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .. Koledzy jeszcze w tym tygodniu albo przyszlym wchodzi do oferty  ten nowy kociolek na drewno .. ciekawe co to bedzie za cudo i kto go bedzie testowal jako pierwszy .. he he ..

Opublikowano

Ja niebawem będę szukał kotła na drewno do nowego domu, jak coś to organizuj zrzutkę na na ten nowy model, to chętnie potestuję ?

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja tez musze w koncu  na cos postawic.. mam wlasny las to i drewna na dlugie lata .. i czas do konca 22r wymiana na 5 ta klase .. 

Opublikowano

Na stronie mpm juz jest schemat.

Poprawiony mpm ds ?

zobaczymy jak w praktyce, obstawiam ze wszystkie forumowe pomysly sa w nim ujęte ?

Opublikowano

Genialne posuniecie producenta, forum doświadczalne, darmowe testowanie, dobra sprzedaż. Szacun ?. Bez ironii, to jest ewenement marketingowy ostatnich lat.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Mi tak naprawdę brakuje w nim górnego zasypu a najlepsze by było rozwiązanie z dwoma drzwiami górnymi i bocznymi jak w kalvisie

• Lubię to 1
Opublikowano

Wygląda na to że dokładnie przeczytali doświadczenia Piecuch i innych do których ogień mówi ?

Opublikowano
3 godziny temu, maronka napisał:

Mi tak naprawdę brakuje w nim górnego zasypu a najlepsze by było rozwiązanie z dwoma drzwiami górnymi i bocznymi jak w kalvisie

Dla mnie to nieporozumienie boczne drzwiczki w kotle na drewno, jak mam niby układać i zaglądać do środka czy ciasno ułożone, albo sypac zrębkę, czy trociny z wora.. Jeśli górnego zasypu nie będzie, to już na mnie nie zarobią.. ?

• Zgadzam się 3
Opublikowano

Zna ktoś cenę tego cuda ?

Opublikowano

5600 system otwarty,6100 zamkniety

Opublikowano

Nieopłacalny tyle co Atmos

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano
5 godzin temu, bajek napisał:

Wygląda na to że dokładnie przeczytali doświadczenia Piecuch i innych do których ogień mówi

Nie proza pierwszy tak się stało z DS-em była podobna historia i moim zdaniem bardzo dobrze, że tak się stało, zarówno dla producenta jak i dla nas, bo miał poligon w postaci użytkowników, a nasza praca nie poszła na marne...

3 godziny temu, zaciapa napisał:

Dla mnie to nieporozumienie boczne drzwiczki w kotle na drewno

Niekoniecznie da się to wytłumaczyć, przez boczne drzwiczki łatwiej dosięgnąć rusztu i ułożyć na nim polana, choć maja one też swoje wady, aż żałuje, że nie pisałem wcześniej o tym jak próbuje sobie poradzić ze ściekająca po drzwiczkach smołą.

2 godziny temu, Piotrex44 napisał:

Dziwne ze nie ma klapki pp w górnych drzwiczkach gdyż często podając nimi powietrze nie mamy żadnej smoły itp. w komorze zasypowej. 

Nie sadze by to był przypadek, wbrew pozorom taka klapka może obniżyć sprawność kotła, a w dobrze prowadzonym kotle smoła w komorze nie jest problemem.

2 godziny temu, Alewalneło2 napisał:

Nieopłacalny tyle co Atmos

Czas pokaże Atmos nie słynie z trwałości, a tu patrząc na DS-y może być zupełnie odwrotnie.

Podsumowując konstrukcja znowu zaskakuje prostotą, wystarczyło trochę szamotu zamiast rusztu przed palnikiem oraz trochę w komorze zasypowej i to wystarczy by DS mógł spalać drewno zgodnie z normami.

Opublikowano

To mi wygląda na DS 14KW.

Opublikowano
56 minut temu, Piotrex44 napisał:

Tak wygląda palenisko, taki kwadratowy bardziej wlot.

IMG_20210415_184121.jpg

Cudo.takaemotka.gif

• Zgadzam się 1
Opublikowano

ważniejsze jest coś innego 2 stopien podawania PW - ciekawe jak to bedzie działać.

Opublikowano

Toto czudo nie pokosi konkurencju.Zamiast zgazowujacego palnika dopalacz dymku wedlug majsterkowania.

• Zgadzam się 3
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.04.2021 o 02:49, Trx9 napisał:

Na stronie mpm juz jest schemat.

Poprawiony mpm ds ?

zobaczymy jak w praktyce, obstawiam ze wszystkie forumowe pomysly sa w nim ujęte ?

Jak by dobrze wpatrzyli się w pomysły forumowiczów, to płaszcz wodny powinien się kończyć na wysokości przegrody palnika, a w jego miejsce powinna być płyta szamotowa... 

Edytowane przez zaciapa
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

A ja trochę z innej beki kocioł będzie ds 10 bufor 800 jego waga z wodą to 1000 kg posadzka w kotłowni beton na gruncie około 5-6 cm na tym płytka gresowa da radę utrzymać bufor czy wykuwać i robić fundament / płyta 20 cm 1 m/ 1 m .Jak radzicie?

Opublikowano
4 godziny temu, zaciapa napisał:

Jak by dobrze wpatrzyli się w pomysły forumowiczów, to płaszcz wodny powinien się kończyć na wysokości przegrody palnika, a w jego miejsce powinna być płyta szamotowa... 

Oczywiście chodziło mi o komorę zasypową ?

Opublikowano
18 godzin temu, sambor napisał:

Po tylu latach uwag i dyskusji nie potrafią nawet zrobić porządnego palnika w kotle

Ten jedyny palnik przeszedł badania, inne widocznie nie dały rady. 

takaemotka.gif&key=8cbf581ae5470fb6d6f36

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie wiemy czy "jedyny" czy tylko najprostszy w eksploatacji , najmniej wymagający dla paliwa i najprostszy w produkcji.

Ale zobaczycie w praniu, ile będzie przeróbek.

Dzisiaj u mnie pracuje kocioł z palnikiem o wys 6cm i długości 34cm (2x po 17cm).

Opublikowano

Przecież po badaniu  nie można ingerować w kocioł, certyfikat można wtedy spłukać w kiblu.