Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy jako że zbliża się jesień i można będzie przepalić węglem czy w kotle 12-14 ze zmniejszoną powierzchnią rusztu palicie na oryginalnym palniku, czy jest sens coś kombinować.Proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy sezon, palenie zrębką ogarnąłem,drewnem również a teraz przyjdzie czas na węgiel.Kupiłem 2 tony orzecha II z Wesołej w Hurtowni Opału.Palenie węglem to trochę inna bajka,trzeba wyciągnąć szamot z wymiennika prowizoryczne zawirowacze spalin i zmienić palnik na oryginał .Chyba jeszcze poszukam jakiegoś węgla płomiennego i kupię tonę,żeby nie było niespodzianki że DS nie połknie Wesołej.

Paliłem węglem bez kombinowania z palnikiem.Trochę było problemu z popiołem, zatykało palnik, zamówiłem blachę zmniejszającą palenisko z wyczystką i jest ok :D Rano 10min przy piecu, wieczorem 10min, co kilka godzin parę razy  przerusztowanie paliłem cały czas  bez wygaszania. Raz w tygodni nawet jak był mały żar w piecu czyściłem wymiennik. Miałem niestety węgiel orzech1 trochę za gruby ale zamówiłem z wesołej orzech 2 , podobno jeden z lepszych dla naszego pieca.

Ja cały tamten sezon przepaliłem orzechem II z Mysłowic IWesoła) i jestem zadowolony z tego opału, niewiele popiołu, ładnie się pali, nie zawiesza się. Wejście do palnika jest trochę zmniejszone, bo betonowa przegroda co była przy kotle pękła i dorabiałem swoją z cegły szamotowej.

Zmora naszych palenisk-popiół to chyba największy teraz dla mnie problem.Węgiel z Wesołej nie jest tragiczny,jednak jakiś popiół zawsze jest.Pierwszy sezon będę testował automatyczne odpopielanie rusztu.Mimo pozostawienia tylko jednego segmentu żeliwnego rusztu i małych szczelin wokół niego,trochę węgielków zawsze wpadało do popielnika.Teraz ruszt będzie wibrował napędzany mimośrodem i sterowany czasówką z regulowanym cyklem czasu pracy i zwłoki.Jak wszystko zagra można już tylko pomyśleć o małym podajniku z tygodniowym zapasem węgla.

Carinus

Podzielisz się szczegółami jak to ma wyglądać i jakie są częsci składowe.Przed zimą chce odpopielacz zrobić a jescze niewiem jaki rodzaj wybrać.

Pozdrawiam

Kris

W moim przypadku zrobiłem obudowę osi przymocowaną z zewnątrz do płaszcza popielnika.Oś łożyskowana,z jednaj strony napęd silnikiem 230V 50W poprzez pasek zębaty,w środku popielnika łożysko osadzone mimośrodowo i od tego cięgno z obudowy zewnętrznej łożyska do rusztu.

Najprościej jest założyć zamiast dźwigni,lub na dźwigni przy samej osi,silniczek z przeciwwagą na osi i też zaczyna wibrować układem,lecz hałasuje.

Jest jedna wada tego rozwiązania.Jeżeli kawałek węgielka lub kamyczek zablokuje ruszt,cały mechanizm stoi a silnik się pali.Dlatego mając to na uwadze,wpadłem na pomysł że minimalne ruchy ale szybkie będą zdecydowanie skuteczniejsze niż wachlowania rusztem.Ponadto regulowany precyzyjnie czas pracy,dobieramy do potrzeb obsypywania się samego popiołu a nie połowy żaru z rusztu.

Dziękuję za info :)

Zrobie raczej odpopielacz wg projektu Adama a jak stanie zastosuje wyłącznik naprądowy 12 v.

Bo mam luźny silniczek z Audi, auraton 100 i trafo 2x 15 v.

Pozdrawiam

Dobrze jak powstanie kilka różnych sposobów na odpopielanie.Mój mechanizm jest mechanicznie złożony,dlatego że sam pracuję na obrabiarkach do metalu i mam takie możliwości.

Kris-może pójdz inną drogą niż wszystkie dotychczasowe rozwiązania i zrób coś mniej skomplikowanego mechanicznie.Przymocuj silnik na blaszce i przytwierdź do osi ramienia,ramię musi być wtedy odcięte lub zostawiony malutki odcinek żeby zlikwidować bezwładność masy.Na osi silnika można zostawić kawałek ramienia z mechanizmu i obciążyć czymś dodatkowo,żeby powstał "młoteczek" który podczas pracy silnika będzie powodował wibracje.Wibracje powinny przenieść się na ruszta i to powinno spowodować osypanie się samego delikatnego popiołu.

Proponuje zrobić sobie mały test stukając w dźwignię rusztu kawałkiem drewienka lub gumowym młoteczkiem.

Miałem też pomysł dla osób bez dostępu do warsztatu z narzędziami z zastosowaniem zwykłej wkrętarki aku i małego mimośrodu w uchwycie.

Mam pytanie odnoście mechanicznego miarkownika ciągu regulusa. Jak powinien być prawidłowo zamontowany w instrukcji jest, że przy bocznym montażu ramie powinno być u góry i tak też zamontowałem. Nurtuje mnie tutaj to, że jeśli kręcę pokrętłem do nastawiania temp. zwiększając temperaturę to ramie się podnosi. Czy tak to powinno być?

tak powinno być

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Jeszcze w temacie DS-a. W jaki sposób prowadzicie sterowanie instalacją C.O. i C.W.U. ? Z jakich sterowników korzystacie przy takim kotle ? Możecie się wymienić ze mną doświadczeniami ? Złóżmy np. prace trzech pomp: C.O., C.W.U., podłogówka + 4d

Dzieki z góry za info zwrotne.

Wyznaję zasadę,im mniej tym lepiej.W zeszłym roku przerabiałem specjalnie podłączenie kotła z buforem na większe średnice rur,żeby chodziło na grawitacji i zrezygnować z pompy,która do tej pory była załączana regulatorem temp. wyjętym z bojlera.Teraz pompa jest tylko na by-pasie w razie sytuacji awaryjnej lub do odbioru resztek ciepła z kotła.Zainwestowałem w pompy Alfa Grundfos do obiegu grzewczego pracujące na okrągło w sezonie grzewczym z mocą 3-5W.Latem dla cwu załączana jest ta sama pompka obiegowa za pomocą programatora dobowego i pompuje przez 15min.wodę z bufora do bojlera.W sezonie grzewczym bojler jest grzany cały czas.

Maronka, ubierz okulary i przeczytaj w swoim poście co ci napisał Ryszard, bo pisał ci to już ze 100 razy, ślepy jesteś? Nie rozumiesz że ostatniego posta się nie cytuje, tak trudno to pojąć?

naprawdę nie kumam

chyba już kumam ale to jest już czepianie się na siłę bez racjonalnego wytłumaczenia ,bo własnie jak piszę konkretnie odpowiedź do danego postu to jest porządek ,wiadomo czego się tyczy a odpowiadanie ostatniemu postowi bez odniesienia się do niego jest dobre jak w między czasie nikt nic nie napisze ,ale parę razy zdarzyło mi się że została moja odpowiedź przedzielona innym postem i nie wiadomo było czego się tyczy więc mój sposób odpowiadania jest lepszy a nie gorszy

Edytowane przez maronka

Mam pytanie odnośnie MPM DS jeśli chodzi o dom 150m, ogrzewany do tej pory gazem z butli. Zabiły mnie koszty i zdecydowałem się na ten konkretny kocioł: mam sporo własnego drewna i warunki aby je wysezonować, Sporo zrębek itp, pracujemy w domu więc nie jest problemem by dorzucać, do tej pory z resztą często paliliśmy kominkiem z DGP ale jest to dość czasochłonne i nieefektywne w porównaniu do kotła przeznaczonego do drewna. Kotłownia jest w garażu, linia przesyłowa to ok 12m do domu. Chałupa to 2 piętra, pustak ceramiczny dwie warstwy, styropian 10cm, na dole podłogówka, na górze kaloryfery. Dom w górach na 500mnpm, zimą w styczniu -25 i często spore wiatry.

Ze względu na drzwi do kotłowni 90 cm planuję bufor 800-1000 litrów - jaką wersję kotła powinienem dobrać aby kocioł pracował w wysokich temperaturach i zagrzał bufor zimą do tych 85-90 stopni? Producent polecił mi 21-25kW ale się zastanawiam czy jeśli będę zmuszony zainstalować bufor 800L to nie lepszy będzie 17-19kW? Nie ukrywam, ze nie byłem w stanie przejrzeć wszystkich wątków tego posta i jeśli był gdzieś odnośnik do jakichś tabel to mi to umknęło z racji b. wolnego netu.

Druga rzecz: obecnie kocioł vitodens 200 grzeje podłogówkę i CWU a latem tylko CWU w 120L zbiorniku, wodę rozprowadza pompa cyrkulacyjna. Czy jest sens wykorzystać ten zbiornik do nowego kotła czy raczej szukać bufora z wężownicą (sporo droższy) a na lato wówczas nie wiem.... grzanie prądem w bojlerze elektrycznym?

Maronka-znowu natrzaskałeś dwa posty,jeden za drugim zamiast edytować swój poprzedni wpis i tam dopisać resztę przemyśleń.Jeżeli odpowiadasz na ostatni post to zbędne jest cytowanie,bo czytający 'widzi 'chronologię wypowiedzi.Jak pojawi się coś w międzyczasie to masz widoczną informację że coś nowego wskoczyło przed Tobą.To naprawdę nie jest czepianie się,to zwykłe zachowanie ładu i przejrzystości czytania forum.

Edytowane przez carinus

z tą edycją to też jest tak że jak zamknę stronę to później już nie mogę edytować no i dlaczego przeszkadzają niektórym posty jeden pod drugim macie alergie na maronkę czy co przecież już prawie nie piszę i jeszcze jest źle

Witajcie. Zadowoleni ze swoich ds? Właśnie się zastanawiam nad kupnem.

Można przez kogoś z forum złożyć zamówienie? Czy na stronie producenta?

Nie wiem, czy drzwiczki górne, czy standard...proszę o opinie, oraz o tej przegrodzie do palenia węglem.

Dom 150m2 nieocieplony, ale w części zamieszkały i ogrzewany, bo całość ma ok. 250m2. Palę teraz w sas utw, węglem (ma 29kW) od góry z KPW i z wyliczeń zużycia węgla wychodzi mi, iż potrzebuję kocioł ok. 16kW. Więc ds 17-19 powinien być dobry.

Palić będę węglem, może czasami drewnem.

Piszcie śmiało!!!

Siemka, polecam zasyp górny ,co do blachy zmniejszającej , przy stałym paleniu raczej powinna być, jest ułatwiony dostęp do palnika i można wygarnąć popiół.

Może 12-14 kw by wystarczyło? zawsze można docieplić domek z czasem :)

Gość berthold61

Witajcie. Zadowoleni ze swoich ds? Właśnie się zastanawiam nad kupnem.

Można przez kogoś z forum złożyć zamówienie? Czy na stronie producenta?

Nie wiem, czy drzwiczki górne, czy standard...proszę o opinie, oraz o tej przegrodzie do palenia węglem.

Dom 150m2 nieocieplony, ale w części zamieszkały i ogrzewany, bo całość ma ok. 250m2. Palę teraz w sas utw, węglem (ma 29kW) od góry z KPW i z wyliczeń zużycia węgla wychodzi mi, iż potrzebuję kocioł ok. 16kW. Więc ds 17-19 powinien być dobry.

Palić będę węglem, może czasami drewnem.

Piszcie śmiało!!!

Specem nie jestem ale dolniaka nie dobiera się tak jak górniaka , dolniak musi być na styk a nawet ciut mniej niż wyliczenia bo kiepsko ci będzie palił , tam nie da się dusić jak w górniaku

Jeszcze w temacie DS-a. W jaki sposób prowadzicie sterowanie instalacją C.O. i C.W.U. ? Z jakich sterowników korzystacie przy takim kotle ? Możecie się wymienić ze mną doświadczeniami ? Złóżmy np. prace trzech pomp: C.O., C.W.U., podłogówka + 4d

Dzieki z góry za info zwrotne.

Podbijam na nowo. Może ktoś podzielić LO i się swoim sposobem sterowania ?