Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam soft od 2 lat. Wszystko działa, nie siedzę w kotłowni więc nie kombinuję. Podobnie jak z instalacją, jestem zdania że co za dużo to nie zdrowo. Co prawda mam dość proste kreski ( gdyby ktoś pytał ) ale gdybym nie miał opcji wykresów to bym nie płakał. Najważniejsze dla mnie to ekonomiczne i bezproblemowe spalanie i ciepło w domu. 

Recepta na to jest bardzo prosta: suchy opał, skzp02, nsjprostrza instalacja i pompa slałe włączona.

Wynik? Do tej pory spalone 2200 kg opału bez nazwy. W domu średnio 24 stopnie.

Domyślam się że zaraz rozpiszą się niektórzy że nie mam racji. 

Podkreślam że to moja recepta i nie każdy musi ją stosować. 

• Zgadzam się 3
Opublikowano

@PrzeMal ja wgrywam każdy nowy soft, nie patrzę na proste kreski tylko na niskie i prawidłowe spalanie.

@8010 u mnie do instalacji dodałem tylko pompę kotłową, a później kupiłem bragera.
Sezon grzewczy rozpoczął się u mnie 16 września i do teraz spaliłem dokładanie 2053kg ekogroszku. W domu na każdym grzejniku znajduje się termostat a średnia temperatura to 23-24 stopnie :)

Opublikowano

Do jakiej powierzchni do ogrzania odnosi się te 2053kg? Dla jednego 2t to nic jeśli ma np. 200m  inny mając 60m do ogrzania będzie rwał włosy z głowy dlaczego tak dużo. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja od września odpaliłem ok. 2 tony. Ż tym, że wrzesień i październik to były raczej przepalania trzydniowe raz w tygodniu.

Opublikowano

@pochłaniacz jak przepalałeś przez 2 miechy to moim zdanie sporo spaliłeś jak na 80 m2. 

Jak masz termostaty to w puecu się pali a grzejniki otwierają się w miarę potrzeb. Na same rozgrzanie wody i następnie mieszkania idzie więcej kalorii niż to warte. O wygodzie nie wspominając.

Opublikowano

Chałupa słabo ocieplona, więc więcej węgla idzie. Jak mi się uda dostać dotacje, to docieplę, chociaż marne szanse.

Opublikowano (edytowane)

Trzeba liczyć inaczej - spaliłem 4 tony czeskiego orzecha 2, wydajność 4,7 kw / kg = 18800 kwh
stary dom 100 m2, cegła 45 cm + styropian 10 cm + bojler ciepła woda 3 osoby. czy ktoś ma to samo?

Edytowane przez mirekcafa
Opublikowano

A powiedzcie panowie..

Zbiornik wyrównawczy mam podłączony na powrocie.... Jak założy instalator zawór 4d i pompę kotłowa to gdzie powinien wpiąć zbiornik ?? Zbiornik jest w kotłowni blisko pieca 

Opublikowano

Pytanie czy masz naczynie przeponowe czy otwarte? Generalnie układ powinien być montowany na naczyniu otwartym.

14 godzin temu, mirekcafa napisał:

Trzeba liczyć inaczej - spaliłem 4 tony czeskiego

Przelicz ile pln kosztuje Ciebie opał i wtedy porównuj czy spaliłeś dużo czy mało. Oczywiście oprócz metrażu ważna jest też temp. w mieszkaniu.

Opublikowano
W dniu 25.01.2021 o 10:53, Kijasr napisał:

Aktualnie to umnie pracuje z "turbinką" pilnuje przepływu powietrza, nie ważne jaki ciąg kominowy zawsze jest tyle powietrza ile ma być.8881c8a3836e0afa46ee21906230a922.jpg

Gdzie podłączyć przewody przepływomierza w skzp w które gniazdo ?

Opublikowano

IMG_20210207_192228.jpg

IMG_20210207_192218.jpg

Szare gniazdo rj. 

Opublikowano
W dniu 25.01.2021 o 10:53, Kijasr napisał:

Aktualnie to umnie pracuje z "turbinką" pilnuje przepływu powietrza, nie ważne jaki ciąg kominowy zawsze jest tyle powietrza ile ma być.8881c8a3836e0afa46ee21906230a922.jpg

Gdzie podłączyć to w skzp w które gniazdo ?

Opublikowano

Ktoś pisał, że robił to z wentylatora chłodzenia kompa. Wiesz może jak z kolorami przewodów i ile powinno ich być wpiętych do sterownika.

Opublikowano

NowaNotatka_23032021_090937.thumb.jpg.ab71e6214aee2354c6d7ae4245fc7893.jpg

NowaNotatka_23032021_090937_1.thumb.jpg.088e7f5ba4a7ec8cd24f486071cd1d0f.jpg

NowaNotatka_23032021_090937_2.thumb.jpg.64da0fc17c13793872bce55ad174983c.jpg

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Po kilku takich procesow te dawki poczna na palniku brakowac.Raz,lub dwukrotnie može sa sprawdza.Co bragger odejmie w spadku,przy wzrostu + - wroci na palnik,gdy dobro ustawiony.

Opublikowano

@Hitower w pewnym sensie potwierdzasz moje obserwacje . z obserwacji wynika mi iż dmuchawa kontrolowana przez skale dziala bardziej ospale niż gdy używamy tylko zakladki powietrze . Próbując ogarnąć ustawienia robilem blokowanie modulacji i korekty . Po puszczeniu palnika na calym zakresie zaczelo go zasypywac węglem . To jest to o czym piszesz . Po ustawieniu zwykłego zakresu pracy sterownik lapie to wszysko tak że modulacje potrafi utrzymac w skoku do 5% . Nie mam objawów nakladania się wegla . Caly proces podbicia mocy jest bardziej dynamiczny .nie wiem co może byc nie tak . Czy to zmiany softowe pod analizator wprowadzily taka prace , czy gdzieś wkradł się błąd . Ot bez skali kocioł jest stabilniejszy tj kopczyk . I żeby nie było też powtarzalem ten zabieg wpisujac zakres w skale . Niby było ok po paru godzinach jednak widać szarpania modulacja z czestym naddatkiem paliwa .ogólnie zrezygnowałem z wszystkich ulepszaczy i jest ok . 

• Zgadzam się 2
Opublikowano

A myślałem że to ja nie potrafię ustawić pieca bo miałem wrażenie ze wykorzystując skale dmuchawa zachowuje się inaczej , jakby była zamulona ,

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Hitower,Fafał.Tak samo zaobserwowałem i zgadzam się z Wami.Bez skali lepiej ustawić kocioł,ale ze skalą to mulnie faktycznie działa i przewęgla.Na korektach też dziwne już dodaje powietrze ,a przecież korekta nie powinna być duza.Skoro mam wyłapane powietrze minimalne i maksymalne.Póżniej zaczynam dodawać większą moc kotła z 15kw na 17kw i zabawa z powietrzem znowu i zaś kusi skala ale przewęgla itd.Np 20 minut wykres wjeżdża na minimalną moc kotła, aby póżniej gonić w górę itd tak jak Fafał pisał.Bez skali nie mam pracy 20 minutowej na mocy minimalnej i przy tym samym zapotrzebowaniu oraz temperaturze zewnętrznej kocioł ładnie moduluje z łagodnym wykresem.Jeszcze jakby było tak zrobione jak Hitower pisał z tym opóżnianiem dawek to byłoby do opanowania moim zdaniem.Skale wywaliłem na razie z ustawień tylko przez powietrze ustawiam skala 1-100%.Lepiej to działa, a Bragera i tak nie używam ze wzgledu na obrotową retortę.Panowie zgadzam się jeszcze raz i popieram też myśl Hitowera.Zresztą dobrze zna moje powietrze i skale bo ustawialiśmy i wszystko można spłętować jego opisem wyżej a Fafałowi potwierdzić identyczną obserwację i opis jak u mnie.

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

@darko240973 dobrze że możemy się wymieniać swoimi spostrzeżeniami i jakiś sposób znaleźć na wyjście z opalow . Ja jak tylko zainstalowałem wersje w której były zmiany w modulacji pisałem że coś jest nie tak . Szkoda że za późno załapałem że cały szkopuł tkwi gdzieś w skali . Kierowałem się tym że wcześniej było ok i bym skłamał pisząc że wcześniej to było . Wystarczy wyjść ze skali  i na palniku jest lepiej . Może to działa na sv i czujnikiem spalin . Nie dobrze było by gdyby te zmiany poszły w taka strone że . Esfałki i brager będą smigac elegancko A reszta dostanie po D.. . Już sobie wybilem wgrywanie softu . Ten zostaje bo ma też jeszcze stabilizacje . Stabilizacja około 8 daje mi fajnie rozpalony palnik , ten żar jest gotów by iść w moc . 

Edytowane przez FAFAŁ
  • Przydało się 1