Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musisz zobaczyć od ilu startuje, ja mam DM85 i bez problemu chodzi na 10%.

• Przydało się 1
Opublikowano
9 godzin temu, DarekDaro76 napisał:

Dziś kurier przywiezie mi dmuchawe Rms120 40Wat. Jakie wstępne ustawienia dla takiej małej mocy.

Ja też mam dm85 40W w sv200 19kW. Niestety umnie startuje od 14%. Powietrze mam 20-22 dla 10% i 50-53 dla 100%. 

• Przydało się 1
Opublikowano

Chłopaki mam.jeszcse pytanko ponieważ n jestem obeznany w temacie... Kuzyn jak wróci z Belgii ma mi ogarnąć co w kotłowni zawór 4d pompy kotłowa i cwu  

Dlatego zakypielm pierw skzp 02 Tera chce pompy zamówić i zawód 4d z siłownikiem ... Powiedzcie mi podpowiedzieć jakie  pompy dobrać .. 25 - 40 czy może 25 -60 i czy że śruba umożliwiająca odpowietrzenie pompy ..czy bez jak na zd np

16154019781348090879292683891868.jpg

Opublikowano

Mam już dmuchawe... Pytanie co z przepustnicą? Czytałem że powinna być całkowicie otwarta ale wydaje mi się że chyba nie. Bardzo proszę o poradę. 

16154456406981981043763042358654.jpg

Opublikowano

Zawsze otwarta.Na lekko zatwarac tylko w dwustanie,lub w smieczuchach.

• Przydało się 1
Opublikowano
W dniu 10.03.2021 o 19:47, Szymek00 napisał:

Powiedzcie mi podpowiedzieć jakie  pompy dobrać .. 25 - 40 czy może 25 -60 i czy że śruba umożliwiająca odpowietrzenie pompy ..czy bez jak na zd np

Pompa kotłowa 25/40 energooszczędna.

Pompa CO energooszczędna 25/60 jeśli masz podłogówkę, lub jeśli dom jest piętrowy, a kotłownia jest w piwnicy. Jeśli nie ma dużej różnicy wysokości 25/40 terz wystarczy.

Pompa CWU 25/40. Jeśli ma pracować cyklicznie gdy jest zapotrzebowanie na ciepłą wodę może być zwykła. Energooszczędne nie lubią przerywanej pracy.

Pompa CO powinna pracować z nieco większą wydajnością niż pompa kotłowa.

Opublikowano (edytowane)

Witam, po zakupie sterownika SKZP 02 w full wersji i podłączeniu wszystkiego tak to na chwilę obecną wygląda u mnie. Ustawiona temp to tak od 45-55* zależy ile na zewnątrz i czy trzeba wodę dogrzać. W niedługim czasie zakładam zawór 4d i chyba drugą pompę na C.W.U ponieważ teraz ile na piecu tyle na grzejnikach (brak jakichkolwiek zaworów/termostatów) i chcę zadaną temperaturę na dom uzyskiwać przez zawór 4d. Aktualnie jest jedna pompa, która bije i na C.O i na C.W.U.  Piec praktycznie non stop chodzi nie wiem czy tak ma być? Ledwo co przebija temp zadaną i znów temp spada i tak na okrągło. Czy nie powinno być tak, że dość znacznie przebije zadaną i dłużej czeka? Co doradzicie w sprawie moich ustawień i wykresu? Co do temp w pomieszczeniu i na zewnątrz muszę jeszcze zrobić korektę. Pozdrawiam

159900453_755261628449087_8558660975852874260_n.jpg

159806799_4194089123987489_5179968231105366306_n.jpg

160075928_422580308844435_8217475552885134996_n.jpg

160300746_128483855872767_1029651319852790532_n.jpg

159980230_1347429792304622_4426658011288597510_n.jpg

Edytowane przez Pepis85
Opublikowano

To jest modulacja moca i tak ma być . A wykres z dwóch godzin całkiem fajny . Dobrze ustawionym ster oscyluje blisko zadanej około 0,3 stopnia w dół jak i górę .

Opublikowano (edytowane)

No niby dobrze, ale jednak coś kurcze nie daje mi spokoju to spalanie. Muszę na nowo wyliczyć potencjał podajnika na obecnym eko bo chyba on spalanie dobowe z tego też przelicza mam rację czy się myle? Wczoraj wsypałem 50 kg do zbiornika pokazuje teraz 25kg, a wydaje mi się że jest więcej w zbiorniku. A i sama dmuchawa nie wiem czy dobrze to ustawiłem. Bo jedni ustawiają skale nap min nap max, a inni pow min pow max i już się trochę pogubiłem. Według mnie nap min i max to jest od kiedy rusza i do kiedy przyśpiesza, a potem trzeba bawić się pow min i max tak czy nie ?

Edytowane przez Pepis85
Opublikowano

No z tym potecialem jest walka by dojść do porozumienia . Najlepiej przepalic ze sto kilo i skorygowac , tu też wielki wplyw ma ilość opalu w zasobniku . 

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście inny efekt całości da założenie 4d i pompy na c.w.u bo będzie cieplejszy powrót i temp na piecu taka jaka powinna być około 60*

Edytowane przez Pepis85
Opublikowano

Samo złożenie zaworu 4d da korzyść, ale nie ogarniesz temp w domu gdy słońce dogrzeje. Mimo wszystko załóż termostaty na grzejniki.
U siebie pierwszej zimy tak miałem jak chcesz zrobić. Na piętrze w sypialni fajnie ok 20 stopni ale też było trzeba kręcić zaworkami. Ale na parterze jak słońce dogrzało to było ponad 25 mimo że na zewnątrz - 10.
Z termostatami na grzejnikach jest super. Słońce dogrzeje to grzejniki zimne a i w sypialni jest temp jaka chcemy (19 stopni).

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

• Zgadzam się 2
Opublikowano
Oczywiście inny efekt całości da założenie 4d i pompy na c.w.u bo będzie cieplejszy powrót i temp na piecu taka jaka powinna być około 60*
Sam zawór 4d nic ci nie da powrót będzie jeszcze zimniejszy, musi być pompa kotlowa z powrotu od zaworu 4d czyli w sumie 3pompy.
  • Zgadzam się 2
Opublikowano
4 godziny temu, Pepis85 napisał:

A i sama dmuchawa nie wiem czy dobrze to ustawiłem. Bo jedni ustawiają skale nap min nap max, a inni pow min pow max i już się trochę pogubiłem. Według mnie nap min i max to jest od kiedy rusza i do kiedy przyśpiesza, a potem trzeba bawić się pow min i max tak czy nie ?

To też jest wyjście . Z założenia skala miala dać większe możliwości ustawień . I jak sobie skale zlapiesz od np 4 do 30 . To w powietrze mozesz zejsc lub podniesc o "dzielnik" tego co w skali i ustawic przykladowo 4,4 . Tego nie oferowała wczesniejsza opcja . Teraz po prostu mozna wyciąć pewien interesujący nas zakres pracy dmuchawy i dodatkowo bardziej skorygować ten zakres w zakladce powietrza.

Wielu użytkowników jednak odchodzi od skali w tym ja . Jakoś samo powietrze mi wystarcza ?

powietrze skala dwie różne zakladki ?

.

Opublikowano

Ja odchodzilem od powietrza,to mam pewne 10-90 i užywam skali ?

Opublikowano (edytowane)

U mnie było tak . Spedzilem cały dzień w sumie dwa w odstępie . Blokowanie modulacji oraz ustawienie powietrza . I co się stało jak mu kagance posciagalem ?

Zasypal mi palnik w swej radosnej i nieskrepowanej twórczości ?

cały czas borykalem się z powietrzem w zakresie modulacji od około 25% do około 35% . Od czasu wylaczenia tj nie korzystania ze skali . Kopiec jest utrzymany , zadnych nasypów czy kraterow . Jak sobie ustawiłem tak mam . Są odchyly spowodowane spadkiem ciagu kominowego i nawiewu ale to już znam . 

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano
12 godzin temu, Kijasr napisał:
14 godzin temu, Pepis85 napisał:

Sam zawór 4d nic ci nie da powrót będzie jeszcze zimniejszy, musi być pompa kotlowa z powrotu od zaworu 4d czyli w sumie 3pompy.

Jak może być jeszcze zimniejszy powrót  jak od tego jest ten zawór żeby powrót dogrzać i ustabilizować zadaną temperature na dom. Do tego dojdzie pompa C.w.u która również będzie powrót dogrzewać. A na wyjście wody z bojlera można dać zawór przeciwpopażeniowy czy coś w tym stylu.

Opublikowano

Żeby zawór 4d dział prawidłowo czyli spełniał dwie funkcje to muszą być dwie pompy.
Pompa CO ta co pha na grzejniki i pompa kotlowa która krąży w obiegu kotła.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ewentualnie proste i duże przeloty co może pomóc grawitacyjnie działać na powrocie z 4D . Chociaż i tak jest duże prawdopodobieństwo że z pompą było by lepiej ?

Opublikowano

Z pompą kotłową/powrotu na pewno jest lepiejfc4ec8b1a287c23cae9197801efc6920.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@altoro po instalacji softu 2.46 nie zrobiłem kalibracji czujników kotła i powrotu.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka