Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Z sądzą sterownik nie da sobie sam rady . Masz tu temat o deflektorach . Trzeba od tego zaczac . Nastepnie można myśleć o sterowniku . A na koncu o zmianie palnika . 

Tak jak opisalem wyżej było u mnie . I sadzy niet . 

Aaa  jak koledzy radza pompka non stop praca . W ustawieniach aktualnego sterownika pogmeraj tak by jak najdłużej osiągał zadana . Im dłużej będzie się palilo tym mniej się sadzy wygeneruje .

Kiedy w twoim sterowniku jest brak pida,skzp jest dobrym rozwiazanim twoiho problemu.Jesli pid jest,popracuj na dobrym ustawieniu malej mocy,by nie postawal.Dalej odciac wchodzenie na wieksze mocy ponad 10-15Kw przy tej pogodze.

@bercus Pida nie ma w moim sterowniku piec oparty na żeliwnym viadrusie z deflektorem za bardzo pokombinować się nie da bo za mała odległość od palnika do płaszcza wodnego, jedyne co mogę zrobić to palić bez czujnika pokojowego w trybie ciągłym. Jak czytam forum to łeb mi się robi 6x9  - stwierdzam, że doktorat możnaby napisać o tych kociołkach. Póki co to mam takie przemyślenia żeby ten piec wymienić na inny.

22 godziny temu, rafal291 napisał:

Panowie i panie !

Postanowiłem tutaj napisać, ponieważ myślę nad zakupem tego sterownika SKZP-02 ale nie wiem, czy rozwiąże on mój problem. Mam piec przewymiarowany - klimosz Combi żeliwny 28kW. Napisałem że przewymiarowany bo ogrzewam około 160 metrów + cwu dom ocieplony bardzo dobrze ale starej daty hydraulik mi robił instalację i zaproponował taki piec, bo niby lepiej żeby miał zapas a ja łyknąłem to info bo nie miałem na tym etapie żadnego pojęcia - spokojnie by wystarczył 16kW (i to też z zapasem). mam podłączony do tego pieca bezprzewodowy czujnik w pokoju, temperatura ustawiona na 23 stopnie - jak temperatura spada to włącza się pompka i podaje ciepło, po osiągnięciu temperatury pompka stop i piec śpi. Sterownik mam fabryczny firmy recalart. Palę groszkiem bartex gold, spala się przyzwoicie, jakieś tam drobne spieki od czasu do czasu się pojawią. Główny problem jest taki, że piec po 3-4 dniach jest czarny od sadzy w środku. I moje pytanie : czy jak zamontuję ten sterownik to mi to coś da? Nie będzie tak smolił pieca ? A może ktoś już do takiego pieca ten sterownik ma zamontowany i ma jakieś przemyślenia na ten temat i się ze mną nimi zechce podzielić - czy warto ?

Bartex gold jest wtym sezonie taki "dobry"zobacz z innym groszkiem

• Zgadzam się 1

W tym sezonie spaliłem 1 tonę Bartex Gold ( dostawa pażdziernik 2019) .Totalna porażka ,kocioł czarny od sadzy.Spróbuj innego ekogroszku.Kocioł Viadrus U 26 przerobiony na podajnik ,ster SKZP 02.

Edytowane przez szelest
  • Zgadzam się 1

@szelestCzyli zakup sterownika nie jest panaceum na wszystkie bolączki. Szkoda, że jak się coś chwali i się wszyscy rzuca na to to zaraz się kiepści. Jak przerabiałeś tego viadrusa ? Korzystałeś z gotowego zestawu klimosza czy może inaczej ?

Dorobiłem podstawę pod kocioł  według wymiarów  Viadrus  A3C  ,Doposażyłem w palnik  ardeo iron R i sterownik SKZP- 02F.

Teraz palę karlikiem ,sadzy brak.

Edytowane przez szelest
  • Lubię to 2

@rafal291 pisalem nieco wcześniej :) . Samym sterownikiem nie zlikwiduje się sadzy . Na to sklada się wiele czynnikow typu . kiepski palnik , kiepsko zamocowany deflrktor , czesto ruszt wodny , kiepski opal . Mozna walczyć z tym jednak sam ster jest z góry przegrany jesli myslimy ze on nam sadze zlikwiduje bo jest chwalony . Jest dobry bo nie ma co narzekać jednak cudotworczej opcji w nim nie ma .

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 3

Godzinę temu, szelest napisał:

W tym sezonie spaliłem 1 tonę Bartex Gold ( dostawa pażdziernik 2019) .Totalna porażka ,kocioł czarny od sadzy.Spróbuj innego ekogroszku.Kocioł Viadrus U 26 przerobiony na podajnik ,ster SKZP 02.

A w nowych workach to jest dopiero porażka .Na worku 27-29 ja zmieszalem z innym i ustawilem na ster 25mj,jak było 27 to sie coflo w podajnik i piec zagasil przegrzanie podajnika.Jeszcze zostalo mi 100kg i koniec z goldem nie polecam

• Zgadzam się 1

koledzy jest w stanie ktoś sprawdzić czy w sterowniku z wersja 2.31 jest możliwość wpisana w potencjale podajnika wartości typu 0,45-47 taki przykład ponieważ tyle mi wychodzi a w 2.28 niema takiej możliwości . tylko pełne wartości takie jak  0.40 , 0.50 itd dodam ze mam tłokowca

Edytowane przez Natben

W dniu 2.02.2020 o 21:40, Jockey napisał:

- OBWÓD CO1  -> TEMPERATURY. Doszedł parametr TEMPERATURA OBNIŻENIA. Gdy ten parametr ma wartość różną od zera, to jest to wartość,  o którą zostanie obniżona temperatura na mieszaczu gdy zewnętrzny termostat pokojowy da sygnał "NAGRZANO" - styk rozwarty.

OK, ale niestety rozwiązanie nie umożliwia obniżenia temperatury na kotle (gdy np nie mamy siłownika).

Był już mój post z sugestią takiego rozwiązania (np kocioł/mieszacz, albo oba) ale, póki co, chyba nie wdrożone a przydałoby sie :(

• Zgadzam się 1

@Amanda 13.gif

Pomysł dobry, jeśli ktoś nie ma mieszacza, ani zaawansowanej automatyki, to mógłby obniżać temp. na kotle po nagrzaniu pomieszczenia i otrzymaniu sygnału z zewnętrznego regulatora pokojowego.

Choć można i by taką opcję dodać w trybie pracy wbudowanego regulatora pokojowego, do wyboru po prostu

• Lubię to 1

Jockey

Proszę o dodanie do sterownika, wiem iż Ty nie jesteś jego wykonawcą, ale masz możliwość  "negocjacji" z Timel.

Jak dla mojej inst,( i startujących z SKZP-02) brakuje podniesienia dodawania paliwa, jak jest krytyczna temperatura podajnika, dobrą "opcją byłoby aby sterownik "zajarzył, że jest za mało opału, a tym samym cyklicznie podnosił opał, aż do ustalonej przez "palacza" optymalnej temperatury.

Dziękuję.

To nie jest takie jednoznaczne, jak się wydaje,  bo zawsze priorytetem dla sterownika jest utrzymanie temp. zadanej kotła. Podnosząc dawkę węgla, kocioł automatycznie zwiększałby rozwijaną w danym momencie moc, czyli podnosiłaby się niechybnie temp. kotła przy stabilnym odbiorze, a poza tym zmieniałaby się proporcja dawki paliwo/powietrze...

Na temperaturę podajnika ma wpływ wiele składowych, poczynając od złej dawki paliwo powietrze, niekiedy czasu podawania, nieszczelności palnika, nieszczelności kosza, typu podajnika (żeliwne mają zawsze wyższą temp. wynika to z ich budowy) rodzaju opału, czy choćby miejscu montażu samego czujnika temp. podajnika.

Zdarza się, że często on jest zwyczajnie umieszczony zbyt blisko głowicy palnika, a powinien być przy koszu zasypowym, bo to tego miejsca ma pilnować ten czujnik, aby nie doszło do zapłonu paliwa w zbiorniku.

Edytowane przez Jockey

W krytyckej temperaturze podajnika poda sterownik wystarczajaca ilosc wegla :-)

Edytowane przez bercus
  • Lubię to 1

8 godzin temu, rafal291 napisał:

@szelestCzyli zakup sterownika nie jest panaceum na wszystkie bolączki. Szkoda, że jak się coś chwali i się wszyscy rzuca na to to zaraz się kiepści. Jak przerabiałeś tego viadrusa ? Korzystałeś z gotowego zestawu klimosza czy może inaczej ?

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/27413-przeróbki-pieców-miałowych-na-podajnikowe/

Zajrzyj w ten link. Masz propozycje przeróbek w naszym (forumowiczów) wykonaniu. 

3 godziny temu, Amanda napisał:

OK, ale niestety rozwiązanie nie umożliwia obniżenia temperatury na kotle (gdy np nie mamy siłownika).

Był już mój post z sugestią takiego rozwiązania (np kocioł/mieszacz, albo oba) ale, póki co, chyba nie wdrożone a przydałoby sie :(

Zależe od wersji softu. Ja w 2.17 mam. Wejdź w kocioł i na dole wciskasz [ >>>] następnie opcje temp.obniżenia np.2 stopnie. Następnie tryb pracy klikasz czasowy. Na koniec ustswiasz dobie dni i godziny obniżenia.

Amandzie chodzi o obniżenie temperatury kotła w odpowiedzi na wbudowany regulator pokojowy (czujnik pokojowy) lub zewnętrzny regulator pokojowy

Edytowane przez Jockey

Sorry. Źle odczytałem :)

@szelest Oglądałem temat o przeróbkach - bardzo fajnie do tego podszedłeś. Ja mam na bazie viadrusa piec klimosz ling combi. Ale w telegraficznym skrócie napiszę, że u ciebie po prostu jest lepiej niż w fabryce : poprawiłeś po nich dół - palnik jest bardziej oddalony od rusztu wodnego i to widzę że jest dużym plusem. Wnioski są takie, że jak się człowiek sam nie weźmie i nie zgłębi tematu to nikt mu dobrze nie zrobi.

Panowie.Dla odmiany trochę poprawnych jak dla mnie ustawień na sterowniku skzp-02 z Super Mocnym 28 Mj bez przedmuchów co 5 min na 2 sek tym razem (mały test wysokości kopczyka bez korekty oczywiście).W kotle  czysto.Zastosowałem też histerezę cwu 15* i na bojlerze dwu płaszczowym 140 l u mnie najlepiej się sprawdza.Kocioł na pewno bez poboru wody wytrzymuje przeszło 12 h jak widać na wykresie,a ile więcej to jeszcze nie zdążyłem zauważyć.Jeśli macie jakieś spostrzeżenia na ten temat to napiszcie oczywiscie. Zobaczcie zresztą :

20200204_173815.jpg

20200204_173832.jpg

20200204_174115.jpg

20200204_175044.jpg

20200204_175057.jpg

20200204_175124.jpg

20200204_174500.jpg

• Lubię to 1

Czy może ktoś podiwiedziec którym parametrem podnieść kopczyk do góry? Po kilku godzinach palenia pali się w środku dość głęboko w retorcie. Jak przymykam przysłonę na wentylatorze to zaczyna kopcić. Jak obniżam potencjał podajnika to pokazuje głupoty w spalaniu. Węgiel jaki obecnie używam to Skarbek 28mj - przynajmniej tyle jest napisane na worku. Zostaje tylko zmniejszanie kaloryczności albo zmniejszenie mocy palnika. Pomóżcie bo od wczoraj jak wsypałem ten groch to nie potrafie dojść z ustawieniami. Do tej pory paliłem Varmo ale bardzo dużo pyłu.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

MikiQ.Moim zdaniem do podniesienia kopczyka powinieneś użyć parametr KOREKTA DAWKI PALIWA na początek np 2%.Zobacz też czy nie masz tego wypalenia przy wietrznej pogodzie.U mnie jest RCK i doskonale zdaje egzamin.Po za tym jak masz ustaloną moc min. i dobrane powietrze w tej mocy to jak najbardziej ta korekta pomoże w podniesieniu kopczyka.Nie zapominając o potencjale podajnika,kaloryczności itd.Jak żle zmierzony potencjał to będą się cuda działy- przerabiałem to już.Jak jest wszystko dobrze dobrane to dopiero korektą można trochę podnieść ekogroszek na palenisku.Mam tak dobrane parametry  że nie ustawiam korekt tylko powietrzem reguluje.Patrz filmiki Jockeya na YT.