Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powietrze poszło od 6 - 24% zobaczę jak z sądzą. Jak będzie czysto będę zmniejszał zakres. 

Edytowane przez andrzejk82

• Odpowiedzi 26.4 tys.
  • Wyświetleń 4.3 mln.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Spróbuję jeszcze raz je załadować.

• Siła nadmuchu na 100% modulacji, czyli dla 20kW jest dla mojego opału. Przy innych może się nieco różnić, 1-2 oczka w dół lub górę. Linia prosta na wykresie to powietrze bez korekt. Krzywa to pow

• Ten problem wiatrowy rozwiazalem termostatom pokojowym za pomocy obnižania CO.W normalnej pogodze chodzi w obnižaniu o 2°C,przy wiatru,sniegu termostat przy schlodzeniu pomieszenia daje sygnal ON i te

Opublikowane grafiki

Opublikowano

I to jest dobry trop[emoji16]

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
21 minut temu, Jockey napisał:

Nie tędy droga!

Zmieniając kaloryczność zmieniasz sumaryczna dawkę węgla podaną na palnik, tak samo gdyby została zmieniona moc kotła, potencjał podajnika i korekta. Ma to bezpośredni wpływ na dawkę paliwo/powietrze i tego typu zmiany tylko stwarzają problemy, szczególnie początkującym.

Częstotliwość podawania dawki paliwa wylicza sam sterownik w oparciu o algorytm, na podstawie: mocy kotła, kaloryczności, korekty, potencjału, temperatury zadanej i temperatury kotła i spalin

W przypadku rynny mozemy przepychac tak żar . Czyli w połowie lub gdzie się chce . Oczywistą oczywistością jest że trzeba później dobrać sobie powietrze . Z tym powietrzem trzeba zawsze walczyc po jakimkolwiek kliknieciu w sterownik w opcje które wymieniłeś . Tylko to jest jedyna z sensownych opcji by ustawic sobie ilość zaru , z racji tego że tym parametrem zmniejsza lub się zwieksza przerwy pomiędzy podawaniami . Pomijajac już inne opcje jest to najprostsza I najczęściej wybierana droga . Co też nie zmienia faku to to że jesli wszystko jest wystrojone jak trzeba nie ma potrzeby tam klikac . Takie jest zapotrzebowanie ,tyle się spala i tak ma byc .

Edytowane przez FAFAŁ

Opublikowano

To już bierzemy się do roboty [emoji106]

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Opublikowano

Rozumie,že sterownik mowi po slowenski?

Opublikowano

Tak, teraz jest język  polski, angielski i słowacki.

Opublikowano

TomkuBrz czy jest możliwość w sterowniku uruchomienia funkcji czujnika zerwanej zawleczki? Mozna wykorzystać wejście czujnika klapy zasobnika. Bardzo jest to potrzebne gdy sterujemy piecem online bez nadzoru. Czy widzicie taka możliwość?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak miałby reagować  sterownik ?

Opublikowano

Wysyłać alarm w postaci emile z powiadomienie i wygłaszać kociol. Naprawdę bardzo tego brakuje. Klapę sM sprawdzę i mam pewność zanim wyjadę z bazy natomiast zerwie zawleczke i ogrzewanie siada a nie wiemy dlaczego. A tak by przyszło powiadomienie o zerwaniu zawleczki i wtedy kogoś wysle konkretnie znając powód do wymiany naprawy. Dziękuję. Sterownik jest mega. Na barborke po 4 grudnia kupuje sam go do swojego kotła w domu a wywalę iryda pid color. Widzę jak pracuje na bazie. Iryd wymięka. Pomyślcie o tym czujniku zerwania zawleczki, bo pewnie więcej sterowników chodzi online bez nadzoru jak u nas. Pozdrawiam i dziękujemy wam serdecznie.

Opublikowano
Godzinę temu, Jockey napisał:

Częstotliwość podawania dawki paliwa wylicza sam sterownik w oparciu o algorytm, na podstawie: mocy kotła, kaloryczności, korekty, potencjału, temperatury zadanej i temperatury kotła i spalin

Oczywiście wpływ na częstotliwość podawania dawki paliwa w Trybie Automatycznym ma jeszcze parametr Czas podawania w auto, którego zapomniałem wymienić w pośpiechu, za co serdecznie kolegów przepraszam.

Opublikowano

Gdzieś widziałem produkt o nazwie elektroniczna zawleczka, może coś takiego by Cię ratowało?

Opublikowano

Dostałem priv od pewnej osoby że mam usunąć posty bo robię reklamę, więc usuwam nie potrzebuję zwady. Jak kogoś uraziłem to przepraszam.

Opublikowano

Jaką reklamę?

To, że Darczyńcy ofiarowują wyposażenie dające ciepło ratownikom górniczym i ich podopiecznym psom, aby poprawić ich warunki socjalne, jest właśnie warte i godne podkreślenia.

Szacunek dla tych Wszystkich, którzy rozumieją, czym jest Ratownictwo Górnicze.

Edytowane przez Jockey

Opublikowano
26 minut temu, andrzejk82 napisał:

Gdzieś widziałem produkt o nazwie elektroniczna zawleczka, może coś takiego by Cię ratowało?

Jest takie coś:

image.jpeg.183bb6c5e54e0069677938b5fa030f04.jpeg

Pytanie tylko, czy "toto" można jakoś połączyć z czujnikiem otwarcia klapy? Otwarcie klapy powoduje zatrzymanie wentylatora i podajnika - odbiory (pompy) pozostają włączone. Uważam, że lepiej już skorzystać z możliwości powiadomienia SMS, jako jednej z opcji tego urządzenia (pewnie po rozbudowie o dodatkowy moduł).

Kwestia zrywanych zawleczek to nie tylko problem wynikający z zawartości "ciał obcych" w węglu, ale też błędów montażowych samego podajnika. Zdarza się, że ślimak nie ma odpowiedniego luzu montażowego i po rozpaleniu wydłuża się  i opory mechaniczne podczas jego pracy powodują zerwanie zawleczki. 

O tym rzadko kto pamięta....

Opublikowano

3.sezon i nie padla.

Opublikowano

U mnie sześć sezonów bez zerwania, chociaż różne "wynalazki" zdarzało mi się testować :)

Opublikowano

Elektroniczna zawleczka tylko dla producentów kotłów, wiem bo kiedyś chciałem kupić. Byl jednego roku taki groch z lokalnego składu , że potrafiło 5 razy na dobę zerwać. Od kiedy palę groszkiem z PGG ,zawleczka pozostaje cała.                                               

Opublikowano

Czasem można w groszku znaleźć śrubę od szyn kolejowych. Tego zawleczka nie wytrzyma. :) Za to zdziwienie po wyjęciu tego dziadostwa bezcenne.

Co do elektronicznej zawleczki to nie ma problemu z zakupem https://www.kom-ster.pl/sklep/elektroniczna-zawleczka/elektroniczna-zawleczka-modul-do-podajnikow-detail

Edytowane przez clip2

Opublikowano
2 godziny temu, Jockey napisał:

Oczywiście wpływ na częstotliwość podawania dawki paliwa w Trybie Automatycznym ma jeszcze parametr Czas podawania w auto, którego zapomniałem wymienić w pośpiechu, za co serdecznie kolegów 

Jaki powinien być czas podawania w auto w rynnowym? 

Ktoś z zacnego grona profesjonalistów powinien zrobić film z przeglądem wszystkich funkcji skzp02 wraz z omówieniem jaki wpływ ma dany parametr na pracę kotła. 

Opublikowano

...Co do zerwanej zawleczki lub zapchania podajnika można by było zrobić coś takiego że jak podajnik nie pracuje powiedzmy przez 3 min.to przychodzi powiadomienie sms...

Opublikowano

Ale w takim przypadku musiałby być czujnik obrotów, który by zasygnalizował brak ruchu podajnika. Idąc w odwrotnę stronę, zbyt częsta praca podajnika w porównaniu do powiedzmy 2 poprzednich godzin może świadczyć o zerwaniu zawleczki.

Opublikowano
3 minuty temu, Oldek napisał:

zbyt częsta praca podajnika w porównaniu do powiedzmy 2 poprzednich godzin może świadczyć o zerwaniu zawleczki.

albo o pustym koszu ;-)

Opublikowano
Godzinę temu, clip2 napisał:

Czasem można w groszku znaleźć śrubę od szyn kolejowych. Tego zawleczka nie wytrzyma. :) Za to zdziwienie po wyjęciu tego dziadostwa bezcenne.

Co do elektronicznej zawleczki to nie ma problemu z zakupem https://www.kom-ster.pl/sklep/elektroniczna-zawleczka/elektroniczna-zawleczka-modul-do-podajnikow-detail

Przed trzema laty nie chcieli sprzedać, dostałem od nich wiadomość że są silniki o różnych mocach i nie gwarantują prawidlowego działania, dostarczają te zawleczki  tylko na konkretne zamówienie producentów kotłów .

Opublikowano

Koledzy czy w przypadku tłokowca regulacja korekty dawki paliwa cos wnosi czy lepiej korygowac paliwo kalorycznością