Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego mój ekoret musze ustawiać na ok 16-17 kaloryczności i mam problem z kopczykiem??
Ciężko mi tez ustawić kocioł bo wykres cienizna

Opublikowano
12 godzin temu, aikon91 napisał:

Jest ktoś w stanie mi wytłumaczyć dlaczego mój ekoret musze ustawiać na ok 16-17 kaloryczności i mam problem z kopczykiem??

Dziesiątki powodów ale nie ten dział.

Opublikowano

Sterownik, porady, ustawienia to chyba odpowiedni dział. 

Jeżeli masz pomysł na inny to daj propozycje.

Opublikowano
12 godzin temu, aikon91 napisał:

Zbyt dużo powietrza w stosunku do podanego węgla

Opublikowano

Witam. Chciałbym ustawić potencjał podajnika..i tak..wsypałem 75 kg ekogroszku przy ustawionym potencjale 14,2kg. w koszu  jest już 0,ale sterownik pokazuje 5kg.to muszę 1065/80 czy 1065/70?.

Opublikowano

Masz wzór :

imageproxy.php.jpg

Opublikowano

Kilka spaliles? Nie 70,nie 80.....

Opublikowano

Ok. 15,2

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

chcecie ustabilizować kociołek  to jeżeli ktoś z was ma zawór 4d z siłownikiem ,nie ma podłogówki, to można ten zawór ustawić tak aby stabilizował temperaturę i prace kotła w zakresie nawet do +/- 1stC, regulując przepływ 

przykład, zadana na kotle 55, min temp powrotu 54 ,zadana na mieszaczu 58, szybkość reakcji mieszacza 10sek,ochrona powrotu aktywna, zakres pracy zaworu każdy musi znaleźć sam ( u mnie 65 - 80%),dynamika 4 lub więcej 

mieszacz będzie wpuszczał ciepłą wodę powrotem po przebiciu w dół i wypuszczał gorącą zasilaniem po przebiciu w górę 

wadą takie rozwiązania będzie konieczność regulacji temperatury na grzejnikach głowicami lub zaworami ,oraz  lekkie falowanie temperatury na CO

może nie u wszystkich to zadziała albo zadziała w mniejszym stopniu niż u mnie ,u mnie przebicie w dół max 0,5 w górę max 1,3

Edytowane przez jolo747
Opublikowano

Hej Panowie testował moze ktos z Was deflektor z prodiża, po kilku dobrych radach wstawiłem miskę nad retorta nie mam tam za dużo miejsca może wisi maxymalnie 10cm nad nią, spalanie wacha mi się od 14.3 - 15 .Czy wielkość obwodu ma też jakieś znaczenie przeglądałem wątki ale nie mogłem znaleźć. 

Screenshot_20191210_140534_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

Stopi się ,to jest aluminium.

Opublikowano
2 godziny temu, jolo747 napisał:

przykład, zadana na kotle 55, min temp powrotu 54 ,zadana na mieszaczu 58,

Będę się starał jak zdradzisz mi tajemnice jak osiągnąć na mieszaczu 58°C przy zadanej 55°C

Opublikowano
19 minut temu, Oldek napisał:

Będę się starał jak zdradzisz mi tajemnice jak osiągnąć na mieszaczu 58°C przy zadanej 55°C

nie ma osiągnąć , ma dążyć do osiągnięcia 

Opublikowano

Dalem na prob micha 32cm w kociol szeroki 35cm i szybko powrocilem na mniejszy moj stary garnek.

Opublikowano (edytowane)

Kasjer, palnik jest ustawiony, teraz instalacja, no i ten nieszczęsny algorytm sterownika 

Edytowane przez jolo747
Opublikowano

O czyżby @jolo747 odkrył ze nie wszystko zależy od sterownika :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Podajnika

Opublikowano
13 minut temu, Pawel0377 napisał:

Witam. W ustawieniach podaje się moc kotła czy podajnika. Bo kocioł mam 20kw a podajnik 12-25kw

Najlepiej taka,jaka jest potrzebna :-)   12-25 KW.

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jolo747 napisał:

szczęsny algorytm sterownika 

Tak jest to poprawnie dla mnia :-))))

@Pawel0377 W tym rozsiagu (12-25) dla potrzeby domu w najchlodniejsze dni.Wieksza moc jest bezuzyteczna i mniejsza jest mala.

Edytowane przez bercus