Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzwoniłem do gościa z tego ogłoszenia. Towar idzie z ich magazynów z Wrocławia( Schenker) i tego podziarna / czytaj miału/ jest 20% i nie ma możliwości kupna na próbę.

Do Atexu też dzwoniłem i panienka udzieliła mi informacji, że nie wie na 100% jaki polski węgiel jest mieszany z tym czechem, ale prawdopodobnie jest to "Janina", czyli teoretycznie niska spiekalność.

• Odpowiedzi 3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Jak tam uważasz, ja bym nie kupił, dla mnie podejrzane ogłoszenie.

Co to za węgiel to inna sprawa.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Chyba się skuszę na 1 tonę tego jowisza. W sumie cena bardzo podobna do rządowej, a firma sprawdzona, a to co będzie oferowane w gminach po 2 koła to będzie loteria. Mam z ubiegłego sezonu około 1,5 t ecodesigna z Sambudrola i w najgorszym razie będę mieszał jeden z drugim. 

Co do tego ogłoszenia z litewskim grochem, to wiem gdzie gość ma w Opolu swoją firmę i skład opału, więc firma krzak to to nie jest, natomiast co do  jego rzetelności i jakości towaru to się nie wypowiem.

Opublikowano

Ogłoszenie i firma to te same "osoby"? Dane firmy  mogą być ukradzione z sieci.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Aż tak dociekliwy to nie jestem, ale gość w rozmowie wydawał się konkretny. Ja wiem, że teraz jest demokracja i wszyscy wszystko kradną, ale nie dajmy się zwariować, bo niedługo będziemy jak nasi jaśnie oświeceni nierządnicy podejrzewać wszystkich o wszystko, tylko nie siebie.

Opublikowano
21 godzin temu, JISKRA59 napisał(a):

ale gość w rozmowie wydawał się konkretny

No taki ma być jak chce kogoś oszukać, a teraz w dobie internetu jest to dobry sposób na to. 1 na X się na to złapie i kasa będzie.

Opublikowano (edytowane)

gość w rozmowie wydawał się konkretny.

Mieszankę z czechem mieli jeszcze nie tak dawno w Jan Trans w Kaletach. Śląskie - opolskie w sumie niedaleko. Rzucają to do innych składów. Powinni dać kilka worków. Nie znam ceny.

Ja już w tym sezonie przerabiałem kilka węgli. Takiego czegoś jeszcze nie było u mnie. Do tej pory spaliłem 700kg Karlika z Juliusza, 100kg żółtka z Tauronu, pomarańczową iskierkę 20kg, jakiś miał zwany arbitralnie ekogroszkiem od THMH z Kazachstanu, jakieś cudo podobno z Ukrainy pakowane w worki jutowe zielone. Wniosłem do kotłowni 2t, kazałem wynieść, bo się nie paliło.

Edytowane przez digi
Opublikowano (edytowane)

Aż tak dociekliwy to nie jestem, ale gość w rozmowie wydawał się konkretny. Ja wiem, że teraz jest demokracja i wszyscy wszystko kradną, ale nie dajmy się zwariować, bo niedługo będziemy jak nasi jaśnie oświeceni nierządnicy podejrzewać wszystkich o wszystko, tylko nie siebie.

Lepiej podjedź na ten skład osobiście jak nie masz daleko i zapytaj, czy to jego ogłoszenia na olx`ie.

Edytowane przez o6483256
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Koledzy, aby wyjaśnić podejrzenia co do ewentualnego walka z tego ogłoszenia, zadałem sobie trud doprowadzenia sprawy do końca. Takie są rezultaty- firma nazywa się TopDek Producent akcesorii dachowych
45-073 Opole ul. Torowa 4
kom.: 519 105 590, tel./fax: 77 551 49 27

Duża firma i między innymi handlują też opałem. Mają swoją stronę internetową, więc wszystko można sprawdzić. Dzwoniłem, potwierdzili to ogłoszenie z OLX.

Tak jak pisałem wcześniej, ostrożność wskazana jak najbardziej, ale nie dajmy się zwariować.

Edytowane przez JISKRA59
Opublikowano

Jeżeli wszystko się zgadza, nie pozostaje Ci nic innego jak zrobić zakupy 👍

Opublikowano (edytowane)

Podjedź tam. Ta mieszanka z Czechem mi schodziła bardzo szybko, frakcja była miałowa ziarno raczej do 10mm. W tej chwili mamy taką sytuację, na rynku, że na worku jest ekogroszek, a w worku frakcja z przewagą miału.

W tej chwili mam u siebie żółtka z Tauronu, resztkę Juliusza z PGG, Bartex silver, iskierkę pomarańczową i Bobrek z Piekar(podobno). 3 inne na próbę wywaliłem z kotłowni, bo były o kant d.. potłuc. Ja potrzebuję ok. 5-6 ton, a palę od 2006 na retorcie. Bartex daleki od frakcji jaką możesz zobaczyć na filmach z YT.

Edytowane przez digi
Opublikowano

W tym sezonie po raz pierwszy mam styczność z Karlikiem i powiem Wam... chyba mnie wykończy ten ekogroszek. Piec po tygodniu palenia jest tak czarny w środku, jak po paleniu eko ze wschodu miałem po ok. 2 miesiącach. Sadza, sadza i jeszcze raz sadza. Popiołu ogrom. Kilka razy zdarzyło się, że kocioł wygasł. To też ogromny problem z tym gaśnięciem. Czy to możliwe by Karlik dawał takie niespodzianki?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dodaj trochę powietrza i ustaw kocioł, żeby dmuchał częściej i trochę mocniej w podtrzymaniu. Też mi gasł.

Opublikowano

Jeśli ten mój eko jest prawdziwym Karlikiem (a być powinien) to aż mi się wierzyć nie chce że ten polski ekogroszek potrafi w ciągu kilku dni tak strasznie zasyfiać kocioł.

Opublikowano (edytowane)

A co to ma do rzeczy? Karlik, retopal czy każdy inny - jak za mało powietrza to będzie kopcił. 

To, że w tamtym roku było dobrze przy jakichś tam nastawach nie oznacza od razu, że w tym roku też tak musi być. 

Ja palę aktualnie miałem (niesortem) z Piasta i kocioł u mnie jest jasno-szary, a nie czarny. 

Screenshot_20221204-230047.thumb.png.63b1e5c108d48f8af8707e26544eab7f.png

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

@Dozy jak ustawiłeś powietrze? Pytam, bo jak ustawiałem u siebie to musiałem pójść na kompromis. Mam kruszonego Ziemowita z dużą ilością miału. Za duży nadmuch wywalał mnóstwo iskier i niedopalony czarny pył lądował w popielniku. Komora na dole trochę się okapca, nic strasznego, dosłownie czarna cienka powłoka. Żadnych kożuchów z sadzy itp. Półki wymienników na górnych poziomach szare/ciemnoszare. U Ciebie jest bardzo ładnie. 

Opublikowano

Cóż... Ustawiałem to trochę w inny sposob nie wyłączając korekty bragera. Ale może zacznę od początku.

Najpierw zrobiłem próbę z potencjałem - zasypalem odważone 20kg i poczekałem aż ten miał się shajcuje. Widząc sporą różnicę między liczydłem a stanem faktycznym zmieniłem potencjał na pi-razy-drzwi 16kg/h. Zanotowałem sobie stan paliwa całkowitego, wsypałem odważone 120kg i poczekałem kilka dni aż się shajcuje. Potem bazując na różnicy w paliwie całkowitym wyliczyłem potencjał wg. wzoru Jockeya. Wyszło ~16.2kg/h. 

Wraz z nowym zasypem ustawiłem korektę paliwa tak aby kaloryczność się zgadzała z opałem, żeby chociaż teoretycznie móc osiągnąć moc nominalną kotła. Ustawiłem max deklarowaną kaloryczność wg. Piasta czyli 24MJ/kg, zredukowałem max modulacje do wartości poniżej średniej z ostatnich godzin (tak aby modulacja była stała, ale też żeby kocioł za szybko się nie wychładzał) i co jakiś czas obserwowałem tlen i korektę. 

Zaczęło mi wypychać żar, a korekta bragera prawie cały czas w okolicach -50% (tyle mam ustawione), więc nieco podirytowany tym miałem (że w mrozy piec na nim nie wydoli) skorygowałem paliwo na -8% 27MJ/kg czyli tak jak dla taurona. 

Nadmuchu nie przestawiałem. 

U mnie palnik w środku jest cały czas szary, nie ma nawet odrobiny czarnego nalotu, jedynie ten pył się gromadzi na ściankach tego "domku". I ku mojemu zdziwieniu z miału mniej się zbiera niż z różowego taurona. 

PS. 

Wczoraj zasypałem trochę Sośnicy, tak z ciekawości jak to się będzie hajcować na wyższej mocy. I ogólnie rzecz biorąc różnica jest taka jakby to był opał z innej planety. 🙂

Opublikowano

Mam wraženie,že na inych planetach beda tylko kamienie :-) 

Opublikowano

Nigdy takich cyrków z żadnym ekogroszkiem nie miałem jak właśnie z Karlikiem. Po tygodniu kożuch z sadzy na ściankach ma ponad 1 cm. Z tego co mi wiadomo nie każdy sterownik ma możliwość ustawień precyzyjnych jeśli chodzi o nadmuch, u mnie ustawia się tylko widełki w jakich ma chodzić wentylator.

Opublikowano
W dniu 24.11.2022 o 21:08, Dozy napisał(a):

Tauron się skleja? No nie gadaj.
Po uporaniu się z karolinką, tauron dla mnie to prawie rarytas - nie śmierdzi jakimś palonym rozcieńczalnikiem, nie zlepia się, popiół fajnie wychodzi, jest sypki, z małą ilością większych uformowań, które łatwo dają się skruszyć w dłoni.

Od tygodnia palę Karolinką. Z Tauronem się męczyłem, a tutaj pali się elegancko i w kotle dużo czyściej. Jak widać na retorcie chyba lepiej się pali niż na SVce.

Do tej pory spaliłem jedną paletę Taurona, czyli 800kg. Całkiem nieźle porównując do poprzednich lat.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Do tej pory opalałem ,,najlepszym ekogroszkiem" w tym roku postanowili się dorobić i nie dość że cenę wyżyłowali na maksa 3300PLN to groszek jest z kamieniem, szkoda bo na rynku są od wielu  lat, zdobyli zaufanie kliętów, a tu taka lipa. Nie polecam, bo mozna sobie narobić biedy, gdyż kamień może zablokować podajnik. 

kamień i węgiel.jpg

kamień.jpg

Palenisko.jpg

Premium plus.jpg

Opublikowano

"Ekogroszek węgiel brunatno- kamienny, wydajność 22-24 kj. "

Czyli pewnie czeski. Kupowałbym tylko w ostateczności. A poza tym wszelkie umowy ratalne bez umowy, to temat bardzo śliski jest. Ciekawe czy przy dostawie pytają czy rachunek jest potrzebny.

• Zgadzam się 1