Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Kotla Skzp-02 - Aplikacja Mobilna, Konwertery

Wiadomość dodana przez marcin

Tutaj piszemy tylko o aplikacji mobilnej dla SKZP autorstwa @wojszym2244.

Główną dyskusję o SKZP 02 znajdziesz klikając tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

też dodałem coś od siebie

powiedzieć szczerze to nawet nie wiedziałem o zrzutce

myślę że nikt z nas nie obraziłby się jakbyś co rok przypomniał się o kasie na serwer

Opublikowano

Od wczoraj zaprzestały działać polecenia wysyłane do  pieca  za pośrednictwem www oraz aplikacji czy ktoś może się orientuje w czym  może być problem? 

W sterowniku mam zaznaczoną opcję przyjmowania zdanie zmian 

Opublikowano

Aplikacja a raczej strona jest dostosowana do nowych wersji sterownika. Sterownik nie obsługuje zapisu pewnych parametrów przez internet to i tego nie da się zrobić na stronie, np temperatura załączania pomp.

Opublikowano (edytowane)

OK, ale ja nie widzę pewnych parametrów - są oznaczone jako NaN, albo bez stanu (np. włączenie pompy CO1 gdy mieszacz powinno być 0)

image.png.99b9aaa175c52ee5538994e6898a544d.png

Edytowane przez Arclon
Opublikowano

Witam, zaktualizowałem dziś oprogramowanie do wersji skpz-02 v2.31 , i mam problem z połączenie z serwerem (wojszym2244). Dodam że jak zmieniam serwer na Timel to nie ma problemów z aplikacja.

Opublikowano

Witam.

Koledzy działa wam zdalny zapis z serwera Wojtka?

Opublikowano
Witam.
Koledzy działa wam zdalny zapis z serwera Wojtka?
Niestety ale na dwu sterownikach które obsługują moje kociołki również nie działa zdalny zapis już od 24 godzin.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jest już OK wrócił zapis. Chyba że kolega Wojtek interweniował. :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Zapis działa.

Opublikowano

Mozliwe, że nie było połączenia z serwerem autoryzacyjnym Timela. Wina mogła byc po stronie serwera autoryzacyjnego lub naszego. Dla pewności codziennie w nocy jest robiony restart.

LG-G4 by Tapatalk

Opublikowano

Zapis ponownie nie działa.

Opublikowano

Zrestartowałem serwer ale działa jak chce. Czasem zapisuje. Zmieniłem zapalanie zielonej diody na sterowniku na 30s żeby odciążyć serwer Timela.

LG-G4 by Tapatalk

Opublikowano

Na razie zapis ponownie działa.
Podziękowania.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, andrzejk82 napisał:
[mention=64687]wojszym2244[/mention]
Czy apka będzie działać z nową wersją softu? 

Nie piszę apki tylko stronę internetową i tak, działa z nowymi wersjami.

LG-G4 by Tapatalk

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Witam forumowiczów,

Jako nowy na tym forum chciałem zapytać o kilka rzeczy,
nie chcąc się powtarzać z pytaniami poświęciłem uwagę czytając prawie wszystkie strony (92).

Ujednolicając parę rzeczy można się dowiedzieć że aplikacja Wojtka na Andrida działa jedynie do pewnej aktualizacji sterownika bodajże v2.10. i obsługiwana jest jedynie przez port rs485 2wire, niejako dodatkowy panel pokojowy. Do tego trzeba użyć konwertera RS485->Ethernet.
najnowsza aplikacja Wojtka to SKZP Client 2018-02-10.apk

łącząc się - Aplikacja ze steronikiem v2.28 po porcie rs232 otrzymuje wpis w czarnym okienku w modułach

---brak STOP, nr pakietu ->48
a po chwili
---porzucenie pakietu, len=6095

(oczywiście nr się zmieniają)

Czy aplikacja na android działała z rs232?
(bez zapisu w sterowniku oczywiście) z wersją sterownika v2.10 w takiej konfiguracji jak moja?

Posiadam konwerster rs232 – 422 – 485 o takie coś HF2211 - http://www.hi-flying.com/rs232-rs485-rs422-to-wifi-serial-server

Zalezało mi na takim rozwiązaniu z uwagi na WiFi jako STA i AP
czyli można z tego urządzenia zrobić bridge'a i mieć inetrnet w kotłowni bez ciągnięcia kabli.

Na port TCP wysyłam sobie dane z jakiegokolwiek urządzenia „gadającego” po RS232 lub RS485.
i tak po np. virtualnym porcie COM w PC otrzymuje dane ze sterownika SKZP-02 (2.28v).

Ustawienia na serial komunikacji:

Baud Rate : 57600
Data Bit : 8
Stop Bit : 1
Parity : None

Buffer Size: 1024
Gap Time: 50

Flow Control: Disable
Protocol Settings (None/Modbus/Frame): NONE

kabel RS232 jako przedłużacz:
pin 2-2
pin 3-3
pin 5-5
pin 7-7
pin 8 -8
reszta nie podłączone

Przykładowy odczyt danych z pieca po rs232 za pomocą termainala (np. Putty)

{………………….."CH1MixGain":"10","CH1MixPeriod":"20","CH1MixActive":"Off","CH1RoomTempAct":"2219","CH1RoomTempCmd":"9999","CH1RoomTempEco":"1900","CH1RoomTempCom":"2100"………………}

to zwykły Plaintxt z wysyłanymi parametrami, każda kolejna linia w konsoli TXTeowej  to nowy odczyt parametrów z pieca.

gdzie sekwencja danych odzielona jest przecinkiem czyli jest: 
"Parametr":"Wartość","Nowy_Parametr":"inna_Wartość", itd.

Czy ktoś wie jaki powinien być odczyt (Output) po RS485?

niestety podłączając zgodnie ze sztuką A i B ze sterownika z gniazda RJ11

gdzie:

pin 4-(czerwony) -> A

pin 5-(czarny) -> B

pin 2 oraz 3 zasilanie 5V

pin 1 i 6 puste

otrzymuje „szlaczki” bez spójnych danych.

Spodziwałem się ze odczyt po RS485 również będzie PlainTXTem .
chyba że ktoś wie jaki protokół danych jest zastosowany (sprawdzałem Modbus nie działa)

Chyba że konwerter wymaga jeszcze masy - GND.

Chciałem zrobić sobie podgląd danych z ekranu pieca, bez schodzenia do kotłowni.
nie mam konwertera ethernetowgo TIMEL’a  a więc nie mam też DevID.

Czy da się podłączyć za pomocą strony Wojszyma czy tez jakieś apki z moją wersją softu 2.28 za pomocą rs232 lub 485 bez DevID ?

Rozumiem też że aby móc dokonywać zmian zdalnie po rs232  w piecu trzeba otrzymać  DevID od timela co wiąże się z zakupem sterownik ethernetowego timela - 450zł jak domniemam.

Czy ktoś jest w stanie odowiedzieć na moje pytania?
Z góry dzięki

Edytowane przez zoon
Opublikowano

1. Aplikacja działała tylko ze starymi wersjami sterownika na porcie rs485

2. Dla obecnych wersji sterownika jest konwerter rs232 i strona. Konwerter w trybie tcp client i wpisany adres i port serwera (te dane są podane w instrukcji na stronie wojszym2244.usermd.net). W sterowniku wpisujemy własne wymyślone ID lub otrzymane od Timela i własny pin. Reszta to już na stronie.

Opublikowano

Hej.
Fajnie wszystko działa, ale szukam sposobu abym nie musiał się logować za każdym razem do strony www.
Odpalam stronę i mam już wgląd w mój sterownik, bez potrzeby kolejnego logowania.
Da się to jakoś ugryźć?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Da się.

pkt. 12 instrukcji

ps.

Ostatnio doszła nowa ikona odświerzenia strony. Jak po zalogowaniu strona straci kontakt z serwerem to można automatycznie zalogować przez przycisk odświerzenia na stronie.

Edytowane przez wojszym2244
Opublikowano

Po uruchomieniu przeglądarki i wybraniu z zakładek Twojej strony wygląda to jak na zrzucie poniżej.

Po kliknięciu "odśwież" wyrzuca komunikat jak na drugim zrzucie.

O ile ma to znaczenie to korzystam z przeglądarki Samsung Internet. 1de9b8ab9ad78f7aa2b25ebb28069784.jpg&key=0c074d565948dcc49096026c2e82b597e53076e3d2ca8627ffaeeb891cf2a9c9f0e83c51d553d20fae5e9b9ad2a8c7ff.jpg&key=965143587e7b5821c9fceab9b4ccc6e56488c33ffa9b49a7a4a48289a922d355

EDIT:

Chyba wina przeglądarki. Zainstalowałem Operę i działa i loguje OK.

Nie mogę wyedytowac powyższego posta.
Niestety na Operze po godzinie także prosi o podanie danych do logowania. Odświeżenie guzikiem na stronie wyrzuca ten sam komunikat co na screenie powyżej.

Opublikowano

czy na stronie wojszym jest możliwość zmiany koloru tła wykresu w "zakładce WYKRESY "z czarnego na biały?