Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grzanie CWU latem wyszło około 210 kg. Mniej zużywał jeżeli kontrolowałem tz nagrzewałem kiedy była potrzeba do 60st niż utrzymywałem ciągle od 40-50st.  Drugi test zrobiłem ile kocioł zużyje żeby utrzymać w gotowości, temperatura  utrzymywana od 55-75st. z włączoną pompą obiegową. Włączył się 3 razy żeby nagrzać do 73st a spalanie wyniosło około 3kg pelletu w ciągu 18godz pracy.

Opublikowano

Przez okres których miesięcy?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Pjottter napisał(a):

Przez okres których miesięcy?

Maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • Lubię to 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

To może ja wrzucę tutaj 5 groszy bo wydaje się, że jest za bogato w kg😉

Dom rodziców, kostka piętrowa lata 80. Ściana pustak+cegła +10cm styro. Strop 20cm wełny. Piwnica ogrzewana poprzez rury biegnące, częściowo ocieplone.bBrak ocieplenia pomiędzy piwnica a piętrem . Pow grzewcza ok 200m Tylko kaloryfery bez termostatów, wszystko stare żeliwne.Temp reguluje zawór 3d. IMG_20250104_180346.thumb.jpg.6374fa58f03f3c33ffa9928362efaeff.jpg Ze względu na awarie oryginalnego pieca który od 1980 roku ogrzewał, byliśmy zmuszeni na szybko coś zmontować. Trafił się Sas podajnikowy17kw. 

W domu 22-23 stopnie.

Wciąga chyba sporo bo przez grudzień szło 30kg, wczoraj 35kg ale to może ze względu na wiatr.

Czy waszym zdaniem takie spalanie jest w normie??

IMG_20250104_180354.jpg

IMG_20250104_180432.jpg

IMG_20250104_180440.jpg

Edytowane przez aikon91
Opublikowano

cieplo.app

Opublikowano
18 godzin temu, aikon91 napisał(a):

Wciąga chyba sporo bo przez grudzień szło 30kg, wczoraj 35kg ale to może ze względu na wiatr.

Moim skromnym zdaniem za dużo. U mnie przy troszkę mniejszej powierzchni i podobnym ociepleniu, chyba że te 10cm styropianu to jest pomiędzy, a nie na zewnątrz, spalam ok 22kg przy 60ºC na piecu i w domu 22-23. Mam też stare żeliwne grzejniki i nie mam termostatów, wszystkie są na maxa odkręcone, nie licząc 2 które są prawie na zero skręcone na starych zaworach. 

Proponowałbym ci ustawić na piecu chociaż 55ºC by podbić powrót, 37ºC na powrocie to trochę za mało ale przy takiej instalacji na 3D zamiast na 4D chyba będzie ciężko, a to szkodzi piecu. Na powrocie wielu producentów wymaga chociaż 55ºC.

Opublikowano
5 minut temu, Pjottter napisał(a):

chyba że te 10cm styropianu to jest pomiędzy, a nie na zewnątrz,

Styro od zewnątrz. Czy zbyt mała ilość powietrza w kotłowni może być przyczyną tak wysokiego spalania? Na początek chce opanować spalanie, powrót będzie następnym krokiem. Myślę nad pompa na powrocie ale to raczej nie obniży spalania. Palisz w dwu stanie czy pid? Przy obecnej temp jest puszczone 40 stopni ( było -8 a odczuwalna -13). Ile stopni na zasilaniu jest u Ciebie?

Opublikowano

U mnie to wygląda obecnie tak, wczoraj zmniejszyłem minimalnie podawanie i widzę, że te temp spalin mi trochę spadła. Chociaż wczorajszej nocy było u nas -9º więc to pewnie też ma jakiś wpływ, a szczególnie na spalanie. Wcześniej napisałem, że mam minimalnie mniejszy (autokorekta), a mam ok 240m więc jest więcej. Pale w pidzie, minimum 40%, max 100%, przy ustawieniu pieca na 15kW.

20250105_133720.jpg

20250105_133728.jpg

20250105_133738.jpg

20250105_133742.jpg

20250105_133748.jpg

20250105_133757.jpg

20250105_133800.jpg

20250105_133804.jpg

Ta temp w pokoju 22.0 wynika, z tego, że w nocy mam zbijane do 21.5, a zanim te ~440l się nagrzeje jeszcze przy minusie na dworze to chwilkę mija ale w domu i tak ciepło.

Zbyt mała ilość powietrza może być powodem jak nie dopala ci węgla. Pompa na powrocie może pomóc ale też może spowodować jeszcze niższa temp dlatego lepsze było zrobienie 4D i wtedy na powrocie dajesz pompę i masz mniej więcej stała temp na piecu jak i powrocie. Możliwe, że to również obniży spalanie ale trzeba by się zapytać kogoś kto zmieniał z 3D na 4D

Opublikowano

UlIMG_20250105_143916.thumb.jpg.a8998f153ab459701eaf6555c3869d3e.jpgDom też PRL czy nowy?? Też liczyłem na takie spalanie ale jest 35kg. Mam 3d ręcznie sterowany i cały czas daje 40 stopni. Wegiel trochę niedopala i płomień mi się nie podoba. Dmuchawa 80 w ustawiona na 6-26%. Wegiel 24-26kj

Opublikowano

Nie wiem na tym zdejcju,gdzie tam retorta,czy jak,ale wyglada prapodziwno.Wyczysczylem i usczelnilem bym.

Opublikowano

Dom to lata 60 i później dobudowana góra. Pustak z szlaki, kamien polny, pustak cermiczny. Wszystkie to tu prawie wszystko jest :D 

Ja mam węgiel teoretycznie 29mj, chociaż bardziej bym obstawiał, że ma 27‐28.

Chyba masz za mały kopiec ustawiony, ale jak niedopala to i tak podnieś musisz powietrze. To po prawej w piercu to co to jest? 

Jeżeli masz piec z odzysku to polecałbym wygasić, rozebrać retorte i ją uszczelnić. Wiatr powinien byc tylko przez dziury i nie uciekać z boku

Opublikowano

Nieszczelna retorta może powodować wzrost spalania? To obok to cegła żeby tak nie wysypywało mi węgla. Retorta jest okrągła a pod spodem śrubka chyba do rozkręcenia. Może jak będzie ciut ciepłej to rozkrece ale ze względu na to że pięć nie nowy to obawiam się żeby tam nic nie urwac. Jak odkręciłem deflektor to się już ułamał i wisi krzywo 

Opublikowano

cieplo.app

Opublikowano

Rury w części nie ogrzewanej obowiązkowo ocieplić. Jak podpiwniczenie wysokie to możesz dać 10-15cm styropianu do sufitu by nie było takich strat ciepła z części mieszkalnej.
Wskazany montaż termostatów na grzejniki, ktore winny się zwrócić w przeciągu 1 max 2 lat (tak było i moich rodziców). Obieg kotłowy wskazany by woda w obiegu kotłowym krążyła sobie stale.

Co do zaworu 4D.
Miałem 4d o zacnym przekroju 6/4" i po 5 latach przerobiłem instalacje na osobny właściwy obieg kotłowy i zawór 3d osobno który podbiera sobie wodę z kotła tylko na cele grzewcze.

Zamontuj czujnik temp spalin i podłącz do sterownika.

Opublikowano
Godzinę temu, aikon91 napisał(a):

Nieszczelna retorta może powodować wzrost spalania? To obok to cegła żeby tak nie wysypywało mi węgla. Retorta jest okrągła a pod spodem śrubka chyba do rozkręcenia. Może jak będzie ciut ciepłej to rozkrece ale ze względu na to że pięć nie nowy to obawiam się żeby tam nic nie urwac. Jak odkręciłem deflektor to się już ułamał i wisi krzywo 

Ta śruba od spodu jest do czyszczenia palnika, tam się zbiera popiół i drobiny węgla która tam również wpadają. To trzeba czyścić co jakiś czas. Retorta jest często mocowana na 3 śruby i później lekko młotkiem postukać od dołu i zdemiesz, tylko one ciężkie są więc uważaj. Do uszczelnienia są specjalne silikony wysokotemperaturowe.

Faktycznie dobrą rada odnośnie ocieplenia rur w piwnicy. Sam ocieplilem i spalanie spadło, za dużo strat jest z nich i zamiast grzać dom to grzejesz piwnice, które i tak się grzeje od pieca.

Opublikowano

Te kaloryfery są tak stare że obawiam się czy ktoś to rozkręci i zamontuje głowice. Trzeba będzie z czasem zmienić na nowsza instalacje. Piwnica niska i styropian odpada bo ma wysokości 2m. Połowa rur ocieplona można powiedzieć. Retorta jest okrągła i gdzie tych śrub szukać? Wewnątrz czy na zewnątrz paleniska?? Piec to Sas gro eko nie pamiętam produkcji ale chyba ok 2010. Jest solidny u na pionowe kanały, w sumie Sas do teraz robi podobny model. Tylko czy tam jest taki sam palnik to nie wiem, ogólnie ciężko coś na necie o nim znaleźć.

Opublikowano

Zawory musisz mieć z zwiększonym przepływem, te nowe co montują przy nowszych grzejnikach gdzie mało wody jest są nie dobre. Nie będzie Ci dogrzewac całych grzejników. Wymiana jest prosta ale zanim to zrobisz to proponowałbym wlac do instalacji środek do czyszczenia by to pochodziło odpowiedni czas i zlac cały ten syf. Zdziwisz się jaki szlam potrafi z tamtad wylecieć. Chociaż jak to stara instalacja nigdy nie czyszczona to lepsze będzie wezwanie ekipy by to profesjonalnie wyczyściła. 

Śruby są od zewnątrz gdzieś w okolicach pod kapeluszen 

Opublikowano

Dzięki za wszystkie rady 😉

Przyczyną wydaje mi się namierzona. Teraz trzeba uszczelnić retorta. Znalazłem nawet tabliczki znamionowe i wiem że to pancerpol 17kw z 2008 roku. 

Ustawiłem go w dwu stanie na minimalnym powietrzu. Lepiej dopala a kocioł szybko dobija do zadanej. Przez 2h pokazał licznik spalanie 2,5kg więc jeżeli to się pokryje to powinien w 20kg się zamknąć. To by była znaczna różnica bo dziś rano było 37kg.

Opublikowano

Zrób potencjał podajnika. Wyczyść retortę i usuń popiół z popielnika. Wyrównaj opal na retorcie włączając podajnik.
Żeby dokładnie zmieżyć taką ilość wystarczy włączyć podajnika na 10 min i zważyć ilość wypchniętego paliwa (Znów wyrównaj koronkę i zrzucić nadmiar) Wynik należy pomnożyć przez 6 i otrzymamy wydajność godzinową.
Wyliczona wartość wpisujesz do sterownika.

Opublikowano
18 minut temu, Przemyslaw85 napisał(a):

Zrób potencjał podajnika

Tak wiem, to zrobiłem już dawno. Co prawda wyszedł spory bo 18,6kg w palniku 17kw pancerpol.

Opublikowano
25 minut temu, Przemyslaw85 napisał(a):

Zrób potencjał podajnika. Wyczyść retortę i usuń popiół z popielnika. Wyrównaj opal na retorcie włączając podajnik.
Żeby dokładnie zmieżyć taką ilość wystarczy włączyć podajnika na 10 min i zważyć ilość wypchniętego paliwa (Znów wyrównaj koronkę i zrzucić nadmiar) Wynik należy pomnożyć przez 6 i otrzymamy wydajność godzinową.
Wyliczona wartość wpisujesz do sterownika.

Tylko to jest podstawowy sposób na zmierzenie potencjału i w moim wypadku akurat się nie zgadzał z tym co pokazywał licznik a zbiornik. Zależnie ile mamy węgla w zbiorniku to zmienia się troszkę potencjał. Więc takie mierzenie przez 10min jest średnim rozwiązaniem ale dobrym na początek.

Godzinę temu, aikon91 napisał(a):

Przyczyną wydaje mi się namierzona. Teraz trzeba uszczelnić retorta. Znalazłem nawet tabliczki znamionowe i wiem że to pancerpol 17kw z 2008 roku. 

Poszukaj na yt, na pewno są filmiki jak uszczelniają będziesz wiedział jak się za to zabrać, chociaż to prosta robota 🙂