Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ile Spala Wam Piec Na Ekogroszek i Pellet

Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

O ile zgodzę się z tezą, że stropem ucieka najwięcej, tak nie odpuszczę ścian. Miałem okazję kuć i powiększać otwór okienny do piwnicy, by wcisnąć kocioł oraz baniak CWU. Lita czerwona cegła na całej grubości. 5 cm styropianu to fantazja poprzedniego właściciela, który robił to ze 20 lat temu. Ścianą też ciągnie bo jak siedziałem sobie w salonie wieczorem podczas ostatnich wichur, czułem z tyłu głowy i karku, że lekko "ciągnie" od ściany. Gdybym miał włosy to mógłbym tego nie wyczuć, ale że golę głowę na zero to wyczuwam takie niuanse 😄

• Zgadzam się 1

U mnie też była cegła 50 cm i na to dałem 10 styro wtedy. 15 by nie zaszkodziło ale to dawne czasy. Od ścian będzie ciągnęło dopóki nie zakumulują ciepła. A jest kupa ton to wygrzania no spore ucieczki dodatkowo....

Jak wyjeżdżaliśmy do rodziców na 2-3 dni w święta BN to po powrocie z tydzień ciągnęło zanim się z powrotem mury nagrzały...

Z tym wywalanie czegoś z dachu byłbym ostrożny, może wystarczy po prostu dołożyć wełny. W Lato ta glina może mieć niebagatelne znaczenie.

Jak swoją budę ocieplałem, to wszyscy mi mówili po co tyle styro na sciany (20cm), a teraz już nikt tak nie mówi, wielu wkłada 20cm i to jest norma. Więc może na ociepleniem ścian większą grubością, też się warto zastanowić?

• Zgadzam się 1

teraz ma około 0,5 W/m2K na ścianach i to też tragedia. te 20 by dał to zszedł by na jakie 0,17.

Obecnie mam gazobeton + 5 cm styro to może na 0,3 mam. Kiedyś dołożę...

Chciałem teraz na drugim domu położyć 30cm, ale budowa mnie pokonała finansowa i trafi tam tylko 20cm grafitu. 

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich.

Jest to mój pierwszy sezon z kotłem galmet kwp-12kW, ze sterownikiem elider. Zawór 3d (do wymiany na 4d).              Kocioł - rozdzielacz miedź 28mm, rozdzielacz - grzejniki pex16. Na grzejnikach głowice termostatyczne. Temperatura w domu 20-21 stopni.

Ogrzewam niecałe 100 + ok 30 m2 na poddaszu (2 poziomy) bez CWU. Ściany 10cm styropian szary 0,033, połowa dachu wełna 25cm, połowa wełna 20cm 0,037. W tej chwili 4 grzejniki:

poziom I

- 2000x500 salon z aneksem kuchennym (kuchni jeszcze nie ma)

- 1600x500 nie wiem jak to nazwać ( ni to przedpokój ni to pokój)

- 1400x500 sypialnia

- 1000x600 pokój

Docelowo jeszcze:

- 2000x500 do salonu

- 800x600 lub 500 + drabinka do łazienki

poziom II (strych/graciarnia)

- 1600x600 chyba

ustawienia kotła (pid)

temp zadana 60

moc max 50%

nadmuch dla min mocy 22% dmuchawa WPA 07

większość czasu przcuje na mocy min. podawanie 2,2s przerwa 57,8s

podtrzymanie 7s/12minut

opał pieklorz Cwałowice 24Mj/kg

spalanie przy temp na zewnątrz ok 0 stopni to 5,8-6,2 kg/24h (dane ze sterownika)

spalanie realne:

31.10 zasobnik 150l zasypany do pełna. Zeszło do połowy lejka (to zwężenie na dole zasobnika). Na tym zasypie schodziłem z nadmuchem mocy min. z 28% o 1% co 2-3 dni. Jednocześnie korygując kopiec kalorycznością opału i podawaniem w podtrzymaniu.

14.11 zasyp do pełna. Do dziś ok 5 cm nad lejkiem.

2 godziny temu, pawelunio4 napisał:

spalanie realne:

31.10 zasobnik 150l zasypany do pełna. Zeszło do połowy lejka (to zwężenie na dole zasobnika). Na tym zasypie schodziłem z nadmuchem mocy min. z 28% o 1% co 2-3 dni. Jednocześnie korygując kopiec kalorycznością opału i podawaniem w podtrzymaniu.

14.11 zasyp do pełna. Do dziś ok 5 cm nad lejkiem.

Witam kolegę.

Przepraszam że pytam ... to jakie w końcu jest to.... spalanie realne?.... Nieskromnie dodam ze miarą są .... kilogramy węgla wsypane do kotła (chyba)... ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

YARO.

Pierwsze słyszę, żeby ktoś podawał pojemność kosza na opał w litrach. Wszyscy podają w kilogramach. Jeśli chcesz się dowiedzieć co i jak zważ na wadze przed wsypaniem, przepal i wtedy policz. Obstawiam że wyjdzie wynik powyżej 9 kg na dobę 😉

Maksymalna wilgotność może dobijać do 12% i nadal będzie to ekogroszek.

Na litry to sobie można zmierzyć wodę weń wchłoniętą po wyschnięciu, a nie opał. Wystarczy większa frakcja i już mamy mniej cukrzu w cukrze.

• Zgadzam się 1

Dlatego właśnie producent mojego kotła podaje pojemność zasobnika w litrach, bo w kilogramach może być to np. od 80 do 120 kg. (w zależności od wilgotności i frakcji grochu)

Wracając do ilości spalanego opału, to mam kupione 1530 kg (w tym 840 luzem). Jak się skończy to przeliczę.

Przecież gęstość nasypowa węgla jest różna dla różnych sortymentów. Mułu zmieścisz nawet do 1050kg w 1000l. Kostki znacznie mniej.

https://pl.abcdef.wiki/wiki/Bulk_density

Gęstość nasypowa

węgiel kamienny drobny 800-925 kg/m3

węgiel kamienny orzech i groszek 700-825 kg/nr1

węgiel kamienny niesortowany 840-1000 kg/m3

źródło: http://www.lncc.ch/surowce/wlasciwosci-wegla-kamiennego

Kolega pawelunio4 ma kocioł Galmeta, a oni pojemność zasobnika podają w litrach. Inna sprawa że to przecież rzaden problem sprawdzić ile to wychodzi w kilogramach. Ja też mam Galmeta, u mnie podali że jego pojemność to 250 litrów. Ekogroszku wchodzi przeciętnie 180 kg, a zasypując go miałem wychodzi ok. 200 kg. 

Pojemność przyjmujemy w litrach, m3 itp, ale jak podajemy spalanie to ważymy i wsypujemy masę(ciężar) opału, nie jego pojemność. Inaczej każdemu wyjdzie inny wynik.

Jak tam Panowie spalanie po tych wichurach? U mnie aktualnie temperatura 0 stopni, jeszcze trochę dmucha i spalanie 13,9 kg/doba. Stabek 24 MJ, kocioł ustawiony na 10 KW, średnia moc z ostatnich 12 godzin to 40% (najwyższa od kiedy odpaliłem kocioł czyli od 30 października). 

Mi wciągnęło 18kg ale z 2 dni przed wichurą zmienilem troche ustawienia i teraz nie wiem czy wichura czy ustawienia do kitu bo wczesniej kolo 14 wciągał... Wróciłem do poprzednch ustawien... Niby tylko 1 sek pauzy mniej i 2 oczka w gore na dmuchawie... 

2 sezony temu na stabku kolo 20kg/dobe szlo w takim samym okresie. W zeszłym palilem. Lwem. Teraz znowu stabek i średnio kolo 15 pale... Kolo 200 kg jestem do przodu. Czy to pogoda lepsza czy ustawienia czy nowe sufity w wiatrolapie i przedpokoju.... 

Kocioł 50 stopni, na grzejniki idzie około 43-46 stopni, ale tym się nie przejmuję, bo termostaty elektroniczne odcinają. Są fajne bo nie działają 0-1 tylko mają płynną regulację otwarcia zaworu co 5%. Nie mam siłownika na 4D i żeby nie kręcić tym co chwilę ustawiłem "bezpieczną" temperaturę, która powinna zawsze mi dogrzać dom. Powrót jest 1-2 stopni chłodniejszy niż zasilanie. Co ciekawe taka temp jest przy 3 na zaworze 4D. Kręcenie dalej nic nie zmienia już praktycznie. Ciekawe czy SKZP dałby radę sterować czymś takim w połączeniu z siłownikiem. W łazience 23 stopnie, salon okolice 21,5. Reszta pomieszczeń 20-21 stopni. Przed wichurami spalanie w okolicach 11-12 kg na dobę. Piec cały czas moduluje i nie odstawia się. Pompa od CO i kotłowa pracuje cały czas. 

Aktualnie u mnie:

image.png.d5b812ebe42323a5d286fafeeeba72e1.png

image.png.d1d6841a9910375c42c0b49f07f13506.png

Edytowane przez o6483256

U mnie kolejny rekord. Średnia moc z 12 godzin 45% z 10 KW. Wungiel Stabek 24 MJ. Kocioł rozpędzał się po otwarciu termostatów.

IMG_20211208_064543.jpg

U mnie ostatnio średnio 23kg/doba wciąga. Najwięcej w dzień idzie jak żona wietrzy chałupe 😛

Pewnie termostatami też sobie kręci.....