Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark eko wood

marcin25
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Micha90zgaz,

Rekomendowane odpowiedzi

Nie porownywalne z peleciakom.Tam jescze jest dawkowane paliwo, przy kotlu zasypowym jest wklad rozpalony,ktory tylko možne przydlawic.Przy blaze gra sia na przesuwaniu pp i pw(pw mysle jest 2 stepniowe) zaraz z sila dmuchawy i klapka wstepu powietrza.Przy podstawowej recznej werzji jest poleczane kilka ustawien dla twarde,miekke,wilgotne drewno,zrebka.W automacie odczuje z lambdy,temp.spalin i dziala samo.Na yt znalazniesz opis jak to dziala.

Witam. Widzę że jednak brak regulacji mocy. A przechodząc z mojego starego per eko 9kw na stalmarka 21kw nawet z buforem to i tak będzie za duża moc i opał będzie za szybko znikał. 

41 minut temu, bercus napisał(a):

W automacie odczuje z lambdy,temp.spalin i dziala samo.Na yt znalazniesz opis jak to dziala.

Jak znalazłeś taki filmik, wklej link, mi osobiscie nie udało się na coś takiego trafić.

Kwestia współpracy dawkowania PW i PP w trybie automatycznym bardzo mnie interesuje. Posiadam w swoim kotle sondę lambda i pracujące według jej wskazań dwa serwa, jedno steruje ilością PW a drugie steruje iloscią PP, całość to samoróbka. U mnie działa to tak, że podczas zwiększania ilosci PW, PP jest zmniejszane o taką samą wartość. Chętnie dowiedziałbym się jednak jak duże firmy rozwiązały zależności między dawkowaniem PW i PP w trybie automatycznym, bo nie do końca jestem pewien czy mam to dobrze wysterowane.

• Przydało się 1

W dniu 10.02.2023 o 14:39, Trx9 napisał(a):

rura fi 18 tylko zwężenie na drodze powietrza, cisnienie nadgoni.

Nie nadgoni. 

Podstawa i tak w ekowood jest dobra warstwa żaru,

sosnie żaru sie nie zbuduje

To jest wina tylko i wyłącznie ułomności kotłów, jak by w komorze spalania nie było płaszcza wodnego to nie było by takiego problemu. Chodzi o temperaturę a nie żar sam w sobie. 

W dniu 10.02.2023 o 19:22, maracz napisał(a):

Może któryś z użytkowników, wstawi zdjęcie wymiennika po przepaleniu.

W dniu 11.02.2023 o 08:09, Mac08 napisał(a):

będzie brakowało powietrza na  dopalenie wszystkiego,

Nic dziwnego skoro jest rurka fi18 mm 🤦‍♂️

2 godziny temu, widelec1 napisał(a):

sterownika regulacji mocy

Ten kocioł nie ma nawet regulacji powietrza pierwotnego, która jest niezbędna do regulacji mocy.

Edytowane przez PredatorC
  • Przydało się 1

@PredatorC jak widzisz tyle wad w tym kotle to po co go chczesz poprawiać. Za te pieniadze dostaniesz tonę dobrej stali i mozesz tworzyć od podstaw.

To jest budzetowy kocioł jakie na zachodzie były uzywane 20 lat temu. Za 20k zł masz dobre konstrukcje z modulacja jak blaze natural plus. Za 27k zł dostaniesz blaze praktik z modulacja 30~100% biorąc pod uwage caly koszt instalacji pod kocioł hg jeszcze całkiem oplacalny bo nie potrzebujesz buforów.

https://www.raczynski-kominki.pl/blaze-natural/10950-blaze-natural-35-kw-plus-kociol-na-drewno-brykiet-trociny.html

Edytowane przez Trx9
  • Zgadzam się 1

Na filmiku który wkleił Predator widać wymiennik który w mojej ocenie pokazuje braki powietrza dopalającego, zbyt mocne zmniejszenie ciągu w niektórych momentach podczas palenia a co za tym idzie obniżenie temp spalania. Wszystko to razem wzięte powoduje że nie dopala się wszystkiego co przynajmniej w teorii powinno być dopalone.

Edytowane przez maracz

Godzinę temu, PredatorC napisał(a):

Podstawa i tak w ekowood jest dobra warstwa żaru,

Gdybyś tą zrębkę spalił z kilkoma przekładkami z drewna kawałkowego to efekt cieplny i wygląd płomienia byłby znacznie lepszy. Sama zrębka ma drobną granulacje, pali się zbyt gwałtownie i potrzebuje innych warunków do spalania ( dużo mniej PP i dużo więcej PW). 

• Lubię to 1

1 godzinę temu, PredatorC napisał(a):

Ten kocioł nie ma nawet regulacji powietrza pierwotnego, która jest niezbędna do regulacji mocy

A który ma? Przecież to musi być lambda i serwomotory, żeby sterownik na bieżąco mógł zmieniać ilosc powietrza a co Ci daje regulowana klapka i tak wtedy zakłada się dane jej ustawienie przy np miękkim czy twardym drewnie i tyle

10 minut temu, Piecuch19 napisał(a):

Gdybyś tą zrębkę spalił z kilkoma przekładkami z drewna kawałkowego to efekt cieplny i wygląd płomienia byłby znacznie lepszy. Sama zrębka ma drobną granulacje, pali się zbyt gwałtownie i potrzebuje innych warunków do spalania ( dużo mniej PP i dużo więcej PW). 

To film kolegi WKL.
Właśnie a 2 rurki fi 18mm zapewniają zdecydowanie za mało powietrza wtórnego. 

W czasu 2:20 jest widac,ale dužo madry z tego nie jestem.I jest to naprawde 3 stepniowe napowietrzanie.

23 godziny temu, maracz napisał(a):

Dla mnie oznaką bardzo dobrego spalania jest taki osad na wymienniku jak na poniższym filmiku(4 minuta)

Bardzo ładny pył..ale cena tego kotła jest jeszcze ładniejsza..tak ładna ,że nawet nigdzie nie podają... najtańszy ich model smatr-hv zaczyna się od 30tys ten pewnie od 40...porównywanie i wymaganie tego od kotła za 12 ?

@bercusKiedy taki sobie sprawisz? 😊

Až zabronia wegla przyjdzie blaze,albo zmarzniem.Do tego czasu ale bedzie pokryty PV dach,przejscowe sezony zalatwi i cztery kominy stale moga przyjac cztero kominkow :-) Przyslosc jest niejasna.

2 godziny temu, widelec1 napisał(a):

Bardzo ładny pył..ale cena tego kotła jest jeszcze ładniejsza..tak ładna ,że nawet nigdzie nie podają... najtańszy ich model smatr-hv zaczyna się od 30tys ten pewnie od 40...porównywanie i wymaganie tego od kotła za 12 ?

Napewno nie było moim celem porównywanie tych obu kotłów. Wskazałem jedynie jak wygląda wymiennik kiedy według mojej oceny spalanie jest na wysokim poziomie. Taki wymienik po przepaleniu stanowił dla mnie wzór w dojściu do spalania bez odkładania się większej/mniejszej ilości sadzy na nim.

Co do stalmarka to jestem można powiedzieć jego fanem i uważam go za dobrą konstrukcję, z tym że jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Bo dla mnie np. 2x18mm PW to zbyt mało i nie wiem dlaczego nie dali tych otworów więcej i do tego jakąś formę regulacji? Przecież każdy mógłby sobie dobrać odpowiednią ilość powietrza w zależności od potrzeb. 

Edytowane przez maracz

7 godzin temu, bercus napisał(a):

cztery kominy stale moga przyjac cztero kominkow 🙂 Przyslosc jest niejasna.

Piece kaflowe będą lepsze od kominków.

Witam. Miałbyć mpm ds wood 18 kw ale będzie stalmark eko wood 21 kw. Zastanawiam się czy na moje 100 m2 starego przedwojennego słabo ocieplonego domu  bufor 800l nie będzie za mały? 🤔 (mogę mieć w taki buforek dość tanio) 

Min.50 l / KW,by mialo sensu.Tež možesz znalazc rozwiazanie na cieplowlasciwe ogolnie budynku,bufora,kotla.Zamiast wraženia z fuzow.

• Lubię to 1

Kol @bercus według strony ciepło właściwie to mój dom potrzebuje kotła o mocy 16kw.więc chyba lepiej większy zbiornik buforowy trzeba będzie kupić.