Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, szpenio napisał(a):

@berti No to w takim razie napisz, ale tak bez koloryzowania, ile kWh pobiera Twoja pompa w ciągu roku , i ile metrów grzeje. Ja miałbym do ogrzania po nadbudowie poddasza i ociepleniu prawie 300m². To chyba szaleństwo do pompy ciepła się przymierzać.

Na jedno muszę cie uczulić tzn nigdy nie porównuj domów o tym z kumplem się przekonaliśmy ,ja miałem kiedyś haiera 8kw grzał 120m2 podłogówki ale był za mocny i taktował , wrzesień i z kumplem montowaliśmy takiego samego haiera u niego w domu a dom mniejszy od mojego coś tam docieplony reszta nie bo konserwator zabytków ale on ma kaloryfery z tym że specjalne do pomp ciepła gdzie wchodzi do nich 43 litry wody takie bydlaki duże i co się okazuje ?? w mrozy haier nie wejdzie wyżej jak 35 stopni ,wiosną chce wymieniać na większą 12-16kw, 

ja od siebie powiem tak że w takie sobie dni pompa chodzi przeważnie 350-500 wat stałego poboru ale ostatnie dni czyli mróz to już w granicach 1 kw/godz stale ale że zimy krótkie to całościowo pobrane   za prąd  łacznie pompa i dom 3500kwh ale mam foto więc coś tam z niej też poszło nie chce mi się tego liczyć ale 25-30 procent ,  nie rezygnuj z pieca to moja rada .

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Dlatego nie jestem zwolennikiem jakichkolwiek porównań. Jak wcześniej pisałem, przeliczyć ilość energii dostarczanej obecnie w formie drewna lub węgla i dopiero na tej podstawie można przeliczać dalej zapotrzebowanie na prąd.

Kiedyś musiałem utrzymywać średnio 50-60* na grzejnikach. Jak na kotle i później buforze spadła temperatura poniżej potrzebnej, robiło się nieprzyjemnie, ale nadal miałem połowę bufora energii, która miała za niski potencjał do nagrzania pomieszczeń. Zmieniłem grzejniki na większe. Teraz potrzebuję 32-35* i prawie całość jest do wykorzystania.

• Lubię to 1
Opublikowano

@carinus te wartosci o 2t wegla, 3500kWh x cop 4,5 sie nie spinaja albo sa podane z bardzo duzym bledem lub nie sa to pelne dane.

Opublikowano (edytowane)

@PioBin Nie wiem jak chciałeś mnie sprawdzić, skoro nie znałeś rodzaju mojego opału, kaloryczności i przyjętej sprawności kotła.

Żeby być sprawiedliwym, to nadmienię że w niektóre sezony zostawał mi jeszcze węgiel z zakupionych 2 ton. Dwa niepełne sezony opalałem czeskim groszkiem z Ledvic. Trzeba wyciągać jeszcze średnią z kilku lat, ale w aptece nie pracujemy, wiec nie trzeba tutaj bawić się w precyzyjne wyliczenia.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Nie sprawdzic tylko policzyc:

2t wegla to u Ciebie 15750kWh

Opublikowano

@PioBin Bądź tak dobry i policz koledze, bo widzę że się ewidentnie znowu nudzisz.

• Zgadzam się 1
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, carinus napisał(a):

Ja potrzebowałem 2 tony węgla na sezon grzewczy, teraz potrzebuję ok. 3,5MWh prądu żeby mieć to samo.

I podales ze COP 4,5?

Zle cos zrozumialem?

PS. Czy to Ty doradzales kiedys ladowac bufor grawitacyjnie w piwnicy a kociol na parterze nad nim? Jesli sie pomylilem to przepraszam.

Opublikowano (edytowane)

Gdybym nadużywał alkoholu, to pewnie przyznał bym Ci rację, że mogło po pijaku takie zjawisko zaistnieć, ale nie myślałem że tak nisko mnie oceniasz.

Żeby przerwać Twoje doszukiwania mojej niby ściemy, dopisze że używałem węgla z kopalni Wesoła, kaloryczność >28MJ czyli w zaokrągleniu 7- 8MWh/t razem 15-16MWh

Prądu (z podlicznika) zżarło średnio 3,5MWh x COP 4,5 czyli 15,7MWh odejmij od tego 20-25% w moim przypadku, na zużycie przez pompę obiegową, elektronikę i podgrzewacz sprężarki, której to energii Panasonic nie zlicza do COP-u i wyjdzie średnia sprawność spalania mojego kociołka.

Edytowane przez carinus
  • Lubię to 1