Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Matejko1 napisał(a):

@Jaco123 Jak sprawuje się kocioł? Czy masz wersję z plusem (z kanałem oddymiającym)? Czy palisz na ciągu naturalnym i na grawitacji? Czy masz wentylator? Jaki masz przekrój komina?

Palę pierwszy sezon, póki co jestem zadowolony kupiłbym ponownie, mam zwykłego mpm18kw ds wood bez tych fajercugów bo nie byłem do tego przekonany, kupiłem dwu letniego leżaka garażowego, po prostu gość kupił nawet nie rozpakował i zmienił koncepcję ogrzewania, kupiłem chyba w lutym tego roku za 8tyś z kurierem w komplecie z wentylatorem wyciągowym, unisterem, i kompletnym układem antykondensacyjnym z którego wykorzystałem tylko pompę do ladowania bufora. Tak wentylator mam podłączony i wykorzystuje do rozpalania i ewentualnego dokładania opału, przekrój komina to pełna cegła czyli 12cmx24cm, grawitacji miałem i z bólem serca przeszedłem na ciemną stronę mocy😀 tzn 2pompki i 2 sterowniki, jedna pompka poprzez unistera ładuje bufor 1000litrów a druga poprzez zawór trójdrogowy za buforem,siłownik i sterownik art+zw z czujnikiem na rurze zasilającej grzejniki daje taką temp na grzejniki jaką chce, w tej chwili 42st z histerezą na siłowniku 2st, pompa zaczyna ładować bufor od 70st wyłączą się na 68st, pompa na grzejniki załącza się od 40 st wyłączą na35st pierwsze dobicie pieca na 70st powoduje wzrost na środku bufora(tam jest czujnikiem sterownika) z 35st na 42st i tym samym idzie już na grzejniki. Bałem się kosztów za energię... niepotrzebnie pompa na grzejniki 7wat, pompa za piecem 4w ale chodzi parę godzin, silownik jak pracuje 4w, oba sterowniki razem ok 5w...

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Matejko1 napisał(a):

@Jaco123 Dziękuje. Czy przerabiałeś kocioł i jeśli tak to jak?

Póki co mam dodatkową klapkę z przesłoną w środkowych drzwiczkach, ale na razie nie ma potrzeby używać, mam w planach po sezonie powiększyć bramkę tak jak kol. Zaciapa ze skosami. Na razie pali się dobrze, rozpalam układając wieżę po dwa patyki na krzyż ponad bramkę, sypie pół sipy zrębek z wierzby energetycznej z góry i zapalam palnikiem gazowym, zamykam dolne drzwiczki włączam unistera i funkcje dokładanie, czyli zamyka klapkę i daje śmigę na max, otwieram drzwi zasypowe, sipa zrębek i sipa węgla(pozostałość po starym piecu) na to układam dęba ciętego na 24cm w poprzek rusztu aż po sufit,zamykam, i w tej chwili mam 300st na czopuchu, zamykam mały obieg, klikam unistera który otwiera klapkę, po pół godziny ustawiam pw na bramkę na 2cm( w czasie rozpalania na max otwarte)tak załadowany piec pali gaz ok 7godz na czopuchu od 130 do 160st,unister ustawiony na 85st osiąga to w ok 5godziny jednoczesnie grzejąc chatę,później zamyka klapkę ale nie do końca ma ustawioną szparę ok 2mm tak że proces spalania nadal jest ale wolniejszy czassem potrafi dojść do 90-93st góra bufora ok100st,potem art zw długie godziny rozładowywuje bufor. Acha sterownik art+zw ma zabezpieczenie przed zagotowaniem tzn przy 85st otwiera siłownik i schładza bufor, na szczęście producenta mam stosunkowo blisko, i mi przeprogramowali na miejscu na 95st.(czujnik na środku bufora)

Edytowane przez Jaco123
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Witam.

Stałem się posiadaczem MPM Wood Plus 18kW z buforem 1000l.

Myślałem że lepiej będzie się sprawował, na chwilę obecną próbowałem różnych metod układania opału, ustawień PW z ktorych malo zmian widzę, a pompka włącza się na chwilę i po minucie lub 2 się wyłączy. Ciepła z tego mało, ledwo na podłogówkę wystarcza, mało odkłada się w buforze nawet po 2 pełnych wsadach. Drewno 2 letnie, dąb, jest suche.

Mam wrażenie że nie chce się rozpędzić tak jak na filmach innych użytkowników a na pewno nie osiąga 18kW. Lekka poprawa jest po dołożeniu opalu ale do 5 minut pracy, pompka się wyłącza i błędne koło się zaczyna

Komin 6,5m z wentylatorem wyciągowym. Wlaczony, wylaczony mala różnica.

Proszę o porady co zrobić by w końcu zaczął pracować tak jak trzeba a nie tylko utylizować opał