Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę że znowu będzie jatka.. Fanboje mpm vs jego przeciwnicy😀

@carinus Co ja tu mogę napisać... Kto się interesuje tematem spalania drewna, ten wie jak powinien wyglądać kocioł przeznaczony do jego zgazowania. Myślę że mpm poszedł na łatwiznę robiąc na szybko z kotła węglowego kocioł przystosowany do spalania drewna, pewnie chodziło o czas wejścia na rynek kotłów do drewna. 

Blaze, kiedyś "kocioł z innej planety", dziś jeden z wielu kotłów HG na naszym rynku, ja tez mam swojego faworyta wśród kotłów HG. Patent z pozostawieniem węgla drzewnego po skończonym paleniu w celu ułatwienia nastepnego rozpalania jest bardzo dobry, sam mam coś podobnego i sobie to chwalę. Rozżarzony węgiel drzewny bardzo ułatwia czysty start zimnego kotła i zdecydowianie więcej się zyskuje na starcie z węglem drzewnym i niz się traci w końcówce palenia w celu jego uzyskania, bo sam żar już niewiele grzeje. 

Dobry kocioł oprócz odpowiedniej budowy, powinien też mieć możliwość optymalnego dawkowania PP i PW w każdej chwili spalania wsadu. Z moich doświadczeń tylko dawkowanie powietrza oparte o wskazania sondy daje takie możliwości. 

• Zgadzam się 3
Opublikowano

Przy załadunku z góry układanie jest łatwiejsze, bo wszystko widać i szpary można dokładnie wypełnić . Musi być jednak luz, żeby było swobodne opadanie.

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że jak dół będzie szerszy od góry to się nie będzie zawieszało, zrobiłem taki skos na jednej ścianie betonowej gdy kopciucha przerabiałem na ds-a,  ale mowa o fabryce, druga sprawa jeżeli drewno stoi pionowo to opala się z zewnątrz do okoła i dopiero się obsunie jak zostaną naprawdę cienkie patyki pomiędzy którymi hula pp, dlatego myślę że układanie na leząco jest bardziej poprawne bo bardziej uszczelnia przestrzeń między przegrodą a rusztem czy otworem pp w środkowych drzwiczkach. Potrzebna by była naprawdę stabilna gruba nad otwór warstwa żaru wtedy palenie w pionie miało by sens

Edytowane przez Jaco123
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie wiem, jaki ma 14 skos w komorze załadowczej, ale wiem jak wygląda wypalanie się wsadu, gdy upchnąłem ciasno polana. Dół się wypalił a góra tli się i wisi, bo są ciasno zaklinowane polana miedzy sobą.

Pozdrawiam 

Ps to trochę nie tak, że polana się opalają po bokach do samej góry. Palenie odbywa się sukcesywnie od dołu a luźno ułożone polana osuwają się sukcesywnie tworząc kopiec żaru. Widać to gdy otworzy się rozpałkowe drzwiczki.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Nie pisałem że palą się do samej góry, tylko że bez odpowiedniej grubej warstwy żaru opalają się dookoła i zanim sukcesywnie opadną tworzą przedmuchy pp

Edytowane przez Jaco123
Opublikowano

Może i tworzą się przedmuchy, ale wypala się bez zawieszania i jak odłożę pójście do kotłowni to mam 3-4 żarzące się węgielki i służą on jako podkładka pod drzazgę.

Pozdrawiam 

Opublikowano

No ale przedmuchy, to brudny wymiennik, czyste spalanie wymaga zatkanego żarem palnika.