Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgadzam się z Kol @szpenio. To wszystko jest trochę dziwne, ale pęknięcia blachy przy zbyt ostrym gięciu się  zdążały. Tzw sucha stal o podwyższonej zawartości węgla. A jeszcze kolega też miał ten sam problem. Poczekajmy może będzie jakieś foto. Nieuwzględnienie reklamacji powinno też być chociaż by mailem a tu nic. Czytałem o przypadkach pozytwnej reklamacji na elementy pękniętych części bramki, palnika i to w krótkim czasie. Dziwne ale nutka niepokoju zasiana.

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, AO49 napisał(a):

Widać firmie już nie zależy na dobrej opinii

Firmie od dawna nie zależy. Świadczą o tym np. setki stron w tematach o MPM.

Jeszcze w czasach kopciuchów, gdzie podglądali fora i wdrażali tam zawarte sugestie (palnik wirowy, rura "wezyra", itp.) to im zależało. Potem świat poszedł na przód, a oni zostali ze swoimi palnikami i już mają na to wywalone. Teraz liczy się tylko cena i nieświadomy konsument skuszony ceną, męczy się potem z kotłem. Ważne że zapłacił, a dalej to już nie nasz problem.

Edytowane przez kreciq21
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie wydaje mi się że Daćko podaje nieprawdziwe informacje z myślą świadomego zaszkodzenia firmie mpm. Z drugiej strony jest tu wiele fanbojskich wpisów, czy je z kolei mamy uważać jako celowe działanie dla dobra procudenta? 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
@AO49 Tylko że to nie jest "sucha stal o podwyższonej zawartości węgla", tylko stal kotłowa niskowęglowa niestopowa P265GH plastyczna i bardzo dobrze spawalna. Oczywiście zawsze może się trafić wada materiałowa, powstała przy walcowaniu, niewłaściwy skład, pomyłka na magazynie itd.

Nie wykluczam awarii, tylko niepokoi mnie sposób jej opisywania, że to niby "bibuła" , cienkie blachy dają i strach młotkiem uderzyć.
@maraczTu nie chodzi o świadome zaszkodzenie firmie, tylko według mnie jest sporo rozżalonych użytkowników wyładowujących swoją złość z powodu niechęci do wypełnienia zaleceń producenta  które są opisane w instrukcji obsługi. Tak jak ja, chcą podkładać w trakcie wypalania załadunku 😀, chcą palić bez bufora, spalać zrębkę, trociny, brykiety, grube kłody itd. Nie chcą robić ochrony powrotu,  bo kiedyś kotły nie miały i nie korodowały.
Warunki gwarancji są nieubłagane i producent z tego korzysta. Ja, kupując MPM -a ani przez moment nie wierzyłem, że te warunki dam radę spełnić. I wielu na tym forum tych warunków nie spełnia i stąd ten wkurw na producenta 😀.

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 1
  • Haha 2
Opublikowano

Uwagi i sugestie dotyczące MP-a i producenta uważam że są słuszne. Jedno jest pewne narazie nie rozglądam się za innym kotłem ten mi odpowiada a że są różne przypadki, no cóż! Kiedyś pokazywali w tv reportaż o gościu który kupił samochód z salonu i po pół roku nawalił mu, przez 3 lata walczył o uznanie reklamacji bez skutku, a co dopiero taki MPM.😅

Pozdrawiam 

Opublikowano

Nie poddawaj się - walcz gwarancje moga odrzycić ale jest rekojmia . Ja wywalczyłem 1280zł zwrotu za ceramikę rozlatująca sie po 6 miesiącach od zamontowania kotła. MPM ma nas totalnie w d.. , z reklamacjami.obsługą oraz dając taką gwarancję co nic nie obejmuje. Ochrona powrotu to ich śpiewka gdzie sami dołączają na 55 stopni który działa też jak mu się podoba. Można też sądownie partaczy pociągnąć do odpowiedzialności. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Też kupiłem u nich zawór trojdrogowy 55 zamontowałem i po kilku paleniach wyleciał z chukiem. Na wszelki wypadek mam go odłożony,  w razie kłopotów zamontuję go jak producent zaleca. Tylko bufor ma 200l , planuję go zabudować płytą. Myślę że nie będą sprawdzać. 

Pozdrawiam 

Opublikowano
Godzinę temu, stst1 napisał(a):

Nie poddawaj się - walcz gwarancje moga odrzycić ale jest rekojmia . Ja wywalczyłem 1280zł zwrotu za ceramikę rozlatująca sie po 6 miesiącach od zamontowania kotła. MPM ma nas totalnie w d.. , z reklamacjami.obsługą oraz dając taką gwarancję co nic nie obejmuje. Ochrona powrotu to ich śpiewka gdzie sami dołączają na 55 stopni który działa też jak mu się podoba. Można też sądownie partaczy pociągnąć do odpowiedzialności. 

Jak najbardziej popieram, ale to trzeba robić bez emocji, odpowiednim językiem, skupić się na merytorycznych argumentach. Sąd w takich kwestiach nie ma wiedzy fachowej i posługuje się opinią biegłych umieszczonych na specjalnej liście i teraz trzeba by połączyć te dwa przypadki i dokonać oględzin, odpowiednio udokumentować.

Trzeba by dokładnie ustalić gdzie cieknie i dlaczego cieknie. Wyciąć okno w płaszczu zewnętrznym na przeciwko wycieku, oczyścić miejsce i dokładnie przyjrzeć się uszkodzeniu, czy to są głębokie wżery od korozji, czy szersze pęknięcie materiału normalnej grubości. Jeśli pęknięcie to sprawa oczywista i można jeszcze otworzyć płaszcz w innym miejscu przy powrocie i jeśli tam nie ma wżerów od korozji, to brak ochrony powrotu nie miał wpływu na awarię.

Gdyby biegły sporządził taką opinię na te dwa kotły i prawnik wystosował przedsądowe pisma do producenta, to podejrzewam, że obaj klienci inaczej zostaliby potraktowani, byłaby ugoda.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

To nie jedyny taki przypadek patrzcie co znalazłem w internecie. 
Nie dość że konstrukcyjnie  złom (nie jest to żaden hejt tylko 100% zgodna z rzeczywistością prawda) to jeszcze zalewa kotłownie.

1000019836.jpg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Trzeba było grzać na grawitacji, a jak się zachciało pompki bez ochrony powrotu to tak to się kończy, dziesięć lat, to i tak w takim układzie długo .

Dlaczego nie dałeś linka, tylko wyrwałeś z kontekstu i śledczy nie może wyrobić sobie szerszego poglądu na sprawę  😀 😜.  Masz wypasiony kocioł to łatwo się szasta stwierdzeniem, że tańsze to złom.

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 3
Opublikowano (edytowane)

@PredatorC Szkoda, że nie dałeś od razu linka do wpisu ze zdjęciem – szybciej można by znaleźć źródło i przyczynę problemu którą wskazał już w powyższym poście @szpenio Z tego co widzę to zdjęcie posta pochodzącego z tego forum tj. post z tematu „Kocioł DS MPM” - link do posta: 

Edytowane przez Matejko1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
56 minut temu, PredatorC napisał(a):

Nie dość że konstrukcyjnie  złom

Moze nie zlom co po prostu wersja minimalna (tania).

Zero nowoczesnej technologii, pomysly konstrukcyjne slabe, rozwiazania technologiczne zadne, materialy przecietne. Ale wymagania eksploatacyjne od uzytkownika takie same jak dla kotlow konkurencji.

To wszystko plasuje go w dolnej (najnizszej) polce cenowej - stad zainteresowanie na rynku przez kogos kto patrzy po prostu na koszt zakupu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Teraz  jakbym szukał kotła, to rozegrałbym to zupełnie inaczej. Oprócz internetu, w którym łatwo manipulować, poszedłbym w rekonesans w realu. MPM-a kupiłem w ten sposób, że poczytałem opinie w internecie i normalnie kliknąłem w kocioł u sprzedawcy z opcją odbioru u producenta.  Wtedy musiałem czekać 3 miesiące w kolejce, bo zakład nie wyrabiał.

Teraz bym zadzwonił do sprzedawcy i postawił warunek, że owszem kupię u niego, ale ma mi podać namiary na przynajmniej trzech klientów w mojej okolicy, tak do 100km,  którzy zgodzą się, abym z nimi porozmawiał, najlepiej w kotłowni w sezonie grzewczym.

Dopiero w trzecim sezonie udało mi się taki rekonesans zrobić i żałuję, że tak późno,  bo uniknąlbym zupełnie zbędnych przeróbek .

@PioBinJa patrzyłem na cenę i nie spodziewałem się zbyt wiele, dlatego narzekam, ale bez specjalnej agresji  :)

Edytowane przez szpenio
  • Przydało się 1
Opublikowano

@szpenio piszesz że forumowe informacje to głupotki, przynajmnie ja to tak odczytuję. Nie rozumiem tylko dlaczego dalej tu szukasz rozwiązań swoich problemów? Osoby mające ten kocioł, a które odwiedziłeś nie byli Ci w stanie pomóc? 

Opublikowano (edytowane)

@@maracz Źle to odczytujesz, taki zadziorny jesteś   😀, równie dobrze mógłbym powiedzieć, że to po części Twoja zasługa. Proponują szamotką przytłumić spaliny, powiększyć przegrodę, blachę  na ruszt, powietrze z popielnika, a Ty zawsze powtarzasz, że psu na budę to wszystko, bo w tym kotle nie da się czysto spalać. 😀

Teraz już nie szukam rozwiązania problemów, bo przekonałem się, że da się normalnie palić w tym kotle, tylko potrzeba dyscypliny w spełnianiu jego kaprysów. Chodzi o to, że przez internet ciężko jest znaleźć prawdziwą przyczynę problemów z paleniem. Poczta pantoflowa inaczej działa, idziesz do Pana Józia z polecenia, a u niego krótka piłka, widzisz efekty, on mówi ja palę tak i tak  czy można inaczej, lepiej - nie wiem i nie mam potrzeby próbować, mnie to odpowiada, chcesz to kupuj i dodaje - tak mnie nauczył Heniek, byłem oglądałem i wiedziałem na co się piszę. A ja nie widziałem przed zakupem i trochę nie doceniłem wymagań producenta, wydawało mi się, że z łatwością to obejdę. 

Oprócz mnie jest przecież wiele innych osób na forum, co nie szukają rozwiązania problemu, a udzielają się często i to nawet nie mając MPM-a. Widać takie hobby 😀

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@szpenioWedług mojego zrozumienia czystości spalania, to faktycznie, ani w kotle fabrycznym, ani z tymi usprawnieniami które podałeś nie spalisz czysto.

Rozumiem że do wniosku, że w tym kotle można normalnie(kocioł fabryczny) spalać, doszedłeś bardzo niedawno temu. Bo pamiętam że to chyba Ty jakiś czas temu pokazywałeś regulowany ręcznie prześwit palnika i jakiś mikro dopalacz w formie blachy z dziurkami? O oddymiaczu już nie wspomnę. 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@maraczTak, te wszystkie spontaniczne pomysły są do sprawdzenia, nie wyprę się tego, piszę jak jest, nie zgrywam specjalisty, spamuję sobie na luzie i nie dbam, co sobie ktoś o mnie pomyśli, nie mam fejsa ani tik-toka, więc z wysokim peselem jakaś rozrywka mi się należy.  😀  Ale to dopiero początek, po sezonie dokończę wreszcie bufor samoróbkę i dopiero się zacznie, nawrzucam zdjęć  i będziecie mogli jechać po mnie do woli, 😀 bo to będzie nietypowa prawie kwadratowa szafa i będzie się do czego przyczepić , a i nowe problemy się pojawią. Okoliczni Józie i Henie mi nie pomogą, bo u nich bufory oryginały montowane przez firmy.

Aaa i jeszcze jedno, w nowym sezonie będę mógł się podzielić wrażeniami z użytkowania Atmosa, bo ktoś z najbliższej rodziny będzie miał zamontowany ten kocioł, razem z buforami, przez firmę.

• Lubię to 1
Opublikowano

@szpenio luzik, każda opinia na forum się przyda, byle była wysnuta na bazie własnych doświadczeń. A że często gęsto są to opinie sprzeczne ze sobą, cóż taka jest istota forum. Każdy z nas ma przecież inne priorytety, wymagania itp. Grunt to pięknie się różnić😀

• Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, szpenio napisał(a):

Proponują szamotką przytłumić spaliny, powiększyć przegrodę, blachę  na ruszt, powietrze z popielnika, a Ty zawsze powtarzasz, że psu na budę to wszystko, bo w tym kotle nie da się czysto spalać.

Maracz dobrze gada. 
Te przeróbki nic nie dają.

• Zgadzam się 2
Opublikowano
Godzinę temu, szpenio napisał(a):

@maraczTak, te wszystkie spontaniczne pomysły są do sprawdzenia, nie wyprę się tego, piszę jak jest, nie zgrywam specjalisty, spamuję sobie na luzie i nie dbam, co sobie ktoś o mnie pomyśli, nie mam fejsa ani tik-toka, więc z wysokim peselem jakaś rozrywka mi się należy.  😀  Ale to dopiero początek, po sezonie dokończę wreszcie bufor samoróbkę i dopiero się zacznie, nawrzucam zdjęć  i będziecie mogli jechać po mnie do woli, 😀 bo to będzie nietypowa prawie kwadratowa szafa i będzie się do czego przyczepić , a i nowe problemy się pojawią. Okoliczni Józie i Henie mi nie pomogą, bo u nich bufory oryginały montowane przez firmy.

Aaa i jeszcze jedno, w nowym sezonie będę mógł się podzielić wrażeniami z użytkowania Atmosa, bo ktoś z najbliższej rodziny będzie miał zamontowany ten kocioł, razem z buforami, przez firmę.

A jak Józie i Henie grzeją bufory ? Grawitacyjnie czy mają ochrony powrotu ?