Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tu już jest płytka szamotowa przed palnikiem i chyba nie trzeba nic przerabiać. Ja na początku kombinowałem z pw ale szybko przestalem. Mam pootwierane z każdej strony na maxa i tak mi się pali najlepiej. Powinien iść na otwartej tylko klapce, bez otwierania drzwiczek. Ta zasuwa w popielnikowych  też do końca odsunięta. Ja jestem bardzo zadowolony z miarkownika ciągu kepasa. Jak się ma dobry ciąg i wentylację to nie powinno być problemów 

 

 

Opublikowano

To nie wali dymem tylko tym kondensatem. Specyficzny zapach wędzenia. Drzwiczki niby szczelne. Na sznurze widać odbicie tej blachy. Z tego miejsca gdzie jest wyczystka i oczko do podglądu to chyba nie leci bo tam wciąga a nie wypycha. Nic nie widać i ciężko to wyczuć skąd to wali. Ja w sobotę nawet dzwoniłem do MPMa do obsługi technicznej. Koleś coś tam chrzanił o regulacji docisku drzwiczek jakimiś śrubami na zawiasach. Ja tam żadnej regulacji nie widzę, żeby się dało docisk regulować. 

Zobaczymy jutro jak przyjdzie czujnik czadu. Jak w tym dymie jest czad to chyba trzeba będzie robić aferę, bo nie tylko ja mam taki problem. Z tym wood-em może być coś nie tak. Mozę te starsze MPMy nie miały tego problemu. Ta nowsza seria może być popaprana. 

Jeszcze jedno, wczoraj się zorientowałem że mam odwrotnie włożony zawirowywacz, ale wątpię żeby to było to. 

Cug jest dobry, wszystko niby szczelne a wali wędzarnią. 

Opublikowano (edytowane)

Melwinek1 i jak u Ciebie z tym zaworem Teplomix? miesza? w jakiej temp rusza? Masz już to sprawdzone?

 

Poza tym- tak zapytam- problem wędzarni dotyczy wszystkich woodów czy to są określone moce/modele?

 

Edytowane przez dash4
Opublikowano (edytowane)

ponad 50 stopni, ale jak oczujnikuję trochę instalację, to obadam dokładnie. Muszę też jakieś sterowanie pompami zrobić. Bo fajnie by było rozładowywać bufor rano a nie od razu po paleniu. Pod HomeAssistanta chcę to podpiąć 😉

Edytowane przez Melwinek1
Opublikowano

Ja mam MPM DS 14tkę i też wali wędzonką, pokażcie zdjęcie jak wkładacie te płytki/blachy to może coś spróbuję pokombinować bo ten sezon chyba będę próbował lecieć na samym drewnie. U mnie ta przesłona regulująca wysokość wlotu do palnika z blachy odeszła do krainy wiecznych łowów już w 1 sezonie. Pisałem o tym w którymś wątku i wrzucałem zdjęcia. Może to jest przyczyną hmmm

Opublikowano
14 minut temu, Melwinek1 napisał:

Muszę też jakieś sterowanie pompami zrobić

Jak ma być bardzo proste to może wystarczy pompę sterować z termostatu pokojowego w którym sobie ustawisz dobowe temperatury

Opublikowano

Takie całkiem proste to nie, bo jeszcze sterowanie zaworem 3d. Coś sam zrobię 🙂 

Opublikowano

Możesz zastosować sterownik Art Zw Prond i do niego podłączyć Pilota G bezprzewodowego i masz sterowanie mieszacza lub pokojówki w mieszkaniu.

Opublikowano
15 godzin temu, Robokop napisał:

To nie wali dymem tylko tym kondensatem. Specyficzny zapach wędzenia. Drzwiczki niby szczelne. Na sznurze widać odbicie tej blachy. Z tego miejsca gdzie jest wyczystka i oczko do podglądu to chyba nie leci bo tam wciąga a nie wypycha. Nic nie widać i ciężko to wyczuć skąd to wali. Ja w sobotę nawet dzwoniłem do MPMa do obsługi technicznej. Koleś coś tam chrzanił o regulacji docisku drzwiczek jakimiś śrubami na zawiasach. Ja tam żadnej regulacji nie widzę, żeby się dało docisk regulować. 

Zobaczymy jutro jak przyjdzie czujnik czadu. Jak w tym dymie jest czad to chyba trzeba będzie robić aferę, bo nie tylko ja mam taki problem. Z tym wood-em może być coś nie tak. Mozę te starsze MPMy nie miały tego problemu. Ta nowsza seria może być popaprana. 

Jeszcze jedno, wczoraj się zorientowałem że mam odwrotnie włożony zawirowywacz, ale wątpię żeby to było to. 

Cug jest dobry, wszystko niby szczelne a wali wędzarnią. 

Przyłóż nos wzdłuż górnej krawędzi górnych drzwiczek załadowczych. U mnie jak już dobrze się pali jest wyczuwalny intensywny smród z tamtej okolicy. Obstawiam, że tam jest ta nieszczelność i stamtąd ten smród się wydobywa. Trzeba to jakoś uszczelnić tylko jak? Posmarować ten sznur czymś żeby był bardziej szczelny?

Opublikowano

Pastą miedzianą

Opublikowano (edytowane)

Powinno byc podcisnienie w calym kotlu kiedy sa pali i žaden smrod nie može wydobywac sia na zewnatrz.Sczelnosc,niesczelnosc.Tylko slaby ciag može powodowac unikanie smrodku.Czy gdzies kondenzat zaciekly w izolacju kotla po rozgrzaniu nie odparuje sia???

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

Nie do końca. W tej komorze załadowczej nie ma podciśnienia jak masz popielnik otwarty. I to najszybciej stamtąd wali. Czujnik czadu już dotarł. Dzisiaj wieczorem testowanie smrodu. 

Jak się okaże ze tam jest czad to będzie niewesoło. 

Edytowane przez Robokop
Opublikowano

Przy dolniaku otwarty popielnik,to nie zupelnie dobre,liepiej z sczeline w zasypowych rozpalac,tak robilem na dolniaku ja z powodu dymenia niesczelnych zasypowych (to problem na každym dakonu,drzwiczki tylko uložone).Lancuszek schodzony,popielnik zatwarty.Powietrze do poczatku rozpalenia i uzyskania wiekszego ciagu spalinami tylko zasypowymi.Mialem klinek i ustawialem tak,by dalo rade wyciagnuc dym dole w wymienik i nie wrocilo drzwickmi.Potym dokladka,zatwarac pelno zasyp i wrocic lancuszek regulatora,dlugi obieg,rozpalone.PW nie ruszylem,stale na max,ale przy maalym ciagu potrzebne na poczatok zakryc.

Opublikowano

Panowie a czytaliście o spostrzeżeniach Piecucha i Maroński przy spalaniu drewna ? Nie wspomnę o maraczu tu jest wiedza żeby to wszystko zrozumieć u żeby nie było wędzonki 

Opublikowano

@bajek chodzi o to, żeby palić na 80 stopni? Kurde nie tak szybko rozbujać do tylu stopni. Zanim to się stanie to skubaniec już zdąży narobić smrodu.

Opublikowano

Takie pytanie mam do Was, czy to możliwe, żeby miarkownik ciągu był uszkodzony? Bo co bym  nie ustawił to dźwignia się nie rusza. Chyba, że ja czegoś nie wiem? Bo to moje pierwsze spotkanie w życiu z miarkownikiem ciagu.

Opublikowano

Miarkownik powinien się wznosić i opadać podczas kręcenia pokrętłem ,należy wtedy tak ustawić klapę i łańcuszek by przy danej temp. na kotle i takiej samej na miarkowniku (trzeba tak przekręcić pokrętło by na miarkowniku była taka sama temp. jak na kotle) i wtedy tak ustawić klapkę by nie domykała się do końca - wg mnie 5mm szczelina ,i wtedy już można zadać temp kotła,dobrym rozwiązaniem jest by można było precyzyjnie doregulować ustawienie poprzez tzw. śrubę rzymską,ja tak mam i super się reguluje ,co do smrodu ,nie mam pojęcia czemu wam śmierdzi jeśli palnik wszystko wciąga ,czyli jest dobry cug,ja obwiniam o to zasyp boczny ale ten znajomy co ma wooda 18kw i co zrobił instalację na grawitacji na smród nie narzeka,spróbujcie przy rozpalaniu aż nie dojdzie do 70-80 podawać  pp tylko przez drzwi zasypowe,pw wtedy na max wszystkie 4,bo jest power i może nie dopalić ,nie powinno wtedy capić a przy buforze też zagotować jakby się zapomniało,drzwi oparte na zawiasie

Opublikowano

No to mój miarkownik Regulusa nie wznosi się ani nie opada podczas kręcenia pokrętłem. Pisząc drzwi zasypowe masz na myśli te środkowe ?

Opublikowano

Absolutnie nie ,mam na myśli tak jak napisałem zasypowe czyli górne

Opublikowano

@Melwinek1 A że tak zapytam ten drut (wajchę z miarkownika) masz dokręcony śrubką czy lata luźno bo może to jest przyczyna.

Opublikowano

Mam dokręconą, ale tak sobie pomyślałem, może to co trzyma drut jest włożone pod spód zamiast na górę tego ząbka w środku. Ale to dopiero po południu sprawdzę.

Opublikowano

Po rozpaleniu otwarte tylko zasypowe ale jak już się załaduje do pełna to otwiera się ta klapkę od miarkownika a drzwiczki wszystkie zamknięte. Jak jest tylko klapka otwarta a drzwiczki zamknięte to przynajmniej u mnie nic nie czuc. Gorzej jak się coś zawiesi i trzeba tam trochę pogrzebać. Ja wtedy uchylam te środkowe i czasami  dymi jak z parowozu:p

Opublikowano

Z miarkownikiem się wyjaśniło. Zamontowałem go odwrotnie. Zasugerowałem się strzałką na obudowie, żeby była z przodu.

Opublikowano

@maffer a może takIMG_20220928_184211461.thumb.jpg.958454ba8b728585823a446f8b74843a.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.