Przemq89 Opublikowano 20 Grudnia 2021 #551 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Ja ciągle czekam na ds wooda już 7 tydzień i cisza coś producent nie wyrabia z zamówieniami.. teraz to nie wiem czy bym nie wołał kupić setlans selvan 21 Kw przez tyle czasu czekania pewnie już bym miał go w garażu.. Cytuj
Animus Opublikowano 20 Grudnia 2021 #552 Opublikowano 20 Grudnia 2021 12 godzin temu, maffer napisał: Z niewygrzanym domem to i ja mam problem. Tylko jak go wygrzać jak zawór trzydrogowy termostatyczny puszcza na instalacje max 60 stopni. Stara instalacja momentalnie wysysa bufor a grzejniki muszą być gorące żeby w domu zrobiło się ciepło. W domu jestem tylko wieczorami, nie ma mozliwosci ciaglego palenia. Wymiana tego zaworu na trzydrogowy mieszajacy z silownikiem cos zmieni ? Ten zawór musi być, powiedzmy że usuniesz wkładkę z tego zaworu i co? Zalewając kocioł zimną wodą nie wytworzysz więcej energii z tego co dziennie jarasz. Albo palisz częściej, albo wstaw używanego ekogroszkowca na rok, dwa, to sam będzie palił i sobie wygrzejesz chałupę. 11 godzin temu, kin napisał: Wypalam ok 5 wsadów dzienne. Tu coś chyba jest nie tak, trzeba by się temu przyjrzeć bardziej, z 5 wsadów to jest sporo energii. A chałupie ciągle mało? Cytuj
bercus Opublikowano 21 Grudnia 2021 #553 Opublikowano 21 Grudnia 2021 5 wsadow wypalonych nie,že niewygrzeje chalupe,nie wygrzeje ani instalacju?To jescze wygrzewanie 2 bazenow sasiadow,czy boisko pilki nožnej instalator powspial?Tam musi gdzies cos byc zle i marnowac sprawnosc,jakis preciag powietrza wymienikom,bo w instalacji i skopanej ciežko tyle energii tracic,jesli kociol daje w 5 zaladunkach niemal pelna moc.Nie w wymieniku jakas wyczystka nie zakryta?Grzejem w szkole 130letniej i po zimnych wakacjach 10°szkola i uklad 25 grzejnikow želiwnych na wiadrusie z doby kamiennej,po wypaleniu 1/2 zaladunku,može 4 zaladunki mpma calkowo po chu.a bym tam napchal (1/2 drewno,1/2 brikiet brazowy,drewno wygrzeje,brik.utrzyma) juž hajcuje 70,powrot 60.Miarkownik idzie spac i to nie odwažam szacowac,kilka tam jest w ukladzie wody i sprawnosc tego ustrojstwa znikomna,rura kominowa palenim od gory swieci. Cytuj
Robokop Opublikowano 21 Grudnia 2021 #554 Opublikowano 21 Grudnia 2021 No jest chyba coś nie tak. Mi w starym śmieciuchu idzie ok 20kg sosny na dobę przy ok 0st na zewnątrz. Dom 160m2. te 5 wsadów to będzie z 80kg. I to jeszcze w MPM gdzie jego sprawność jest na pewno wyższa jak w moim GS. Cytuj
kin Opublikowano 21 Grudnia 2021 #555 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Piec na pełną sprawność przy 70- 80 stopni, a u mnie się pali do 55 st .max. Tak jak by nie zagazowywał drewna, Proszę nie pisać o śmieciuchach - bo jak w swoim starym piecu otworzyłem dolne drzwiczki to prawie woda się gotowała a w domu - 200m2 było bez problemu 25 st, na grawitacji ,bez bufora .A tu się pali - i nic ,może faktycznie trzeba jeszcze powygrzewać nowy dom .Wczoraj podłogówka miała 30 st ,a w domu było 20 st - to już sukces ale bufor nadal 45 st.- jak zaklęty - i to termometr jest w 1/3 górnej części. Cytuj
carinus Opublikowano 21 Grudnia 2021 #556 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Rozgrzej w pierwszej kolejności kocioł do wyższej temperatury, dopiero wtedy zacznij podawać ciepło na bufor. Cytuj
Przemq89 Opublikowano 21 Grudnia 2021 #557 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Dokładnie najpierw piec niech temperaturę złapie a potem na bufor. . Cytuj
maffer Opublikowano 21 Grudnia 2021 #558 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Pali sie ale pewnie słabiutko. Rozpalac tak jak w instrukcji, pw otwarte na maxa, krótki obieg, powietrze pierwotne tylko przez drzwi zasypowe. Suche, drobno połupane drewno, rozpalanie przy samym palniku i przy dobrym ciagu musi byc dobrze Cytuj
kin Opublikowano 21 Grudnia 2021 #559 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Dokładnie tak robię i pali się dobrze bo ciągle na wentylatorze ,ciąg jest dobry ,wcześniej pokazywałem zdjęcia płomienia w wizjerze. Cytuj
Animus Opublikowano 21 Grudnia 2021 #560 Opublikowano 21 Grudnia 2021 2 godziny temu, kin napisał: Piec na pełną sprawność przy 70- 80 stopni, a u mnie się pali do 55 st .max. Tak jak by nie zagazowywał drewna, Zrób zdjęcia kociołka, jego bebechów, chłopaki obcykają co mu tam brakuje. Albo film jak w nim palisz. 2 Cytuj
carinus Opublikowano 21 Grudnia 2021 #561 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Na wentylatorze nie mogę rozgrzać kotła a spaliny dochodzą tylko do 120*. Mam co prawda inny model kotła, ale wentylator za bardzo robi przeciąg w kotle i skraca czas odbioru ciepła. Polecam spróbować po rozpaleniu i wstępnym rozgrzaniu, wyłączyć wentylator i sprawdzić prace na naturalnym ciągu. 2 Cytuj
Ryni Opublikowano 21 Grudnia 2021 #562 Opublikowano 21 Grudnia 2021 5 godzin temu, kin napisał: Piec na pełną sprawność przy 70- 80 stopni, a u mnie się pali do 55 st .max. Kocioł rozgrzewa się do 55°C bo przy takiej temp. przełącza się zwór ochrony powrotu i kocił zalewany jest zimna wodą. Swoja drogą przy drwinie przydała by się wkładka 60-65°C Ja chciał bym wiedzieć jaka jest temp. spalin i do ilu stopni udało Ci się rozgrzać bufor po odcięciu instalacji. Bez tych informacji trudno zgadnąć, gdzie znika ciepło ze spalania i w czym tkwi problem. Cytuj
maracz Opublikowano 21 Grudnia 2021 #563 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Wiem że to trochę wróżenie z fusów, ale jeżeli kolega Kin puszcza PP tylko z popielnika to przy użyciu wyciągu według mnie, wypalają się dziury w żarze/opale i powietrze nie biorące udziału w spalaniu wychładza palnik i wymiennik. Jak jeszcze do tego dodamy równocześnie PW na max otwarte i np. grube polana w komorze zasypowej to nie ma szans na ogrzanie domku. Oczywiście mogę się mylić i przyczyna może być inna, ale wydaje mi się że jest to wielce prawdopodobne.Wysnułem ten wniosek na podstawie swoich doświadczeń gdyż do spalania drewna również korzystam z wyciągu. 1 Cytuj
bajek Opublikowano 21 Grudnia 2021 #564 Opublikowano 21 Grudnia 2021 Marsz. Wielokrotnie się o tym przekonałem zanim wszedłem na właściwą drogę którą mi wyznaczyliscie Dużo wiatru wielką strata grube drewno na ognisko Ta moja popirdulka 10 kw że zmniejszonym rusztem idzie więcej niż 1:1 jak bufor pusty ale w palniku niebieskie i fiolety przy drewnie na żarze z węgla a coś czuję że i bez węgla dał by radę Chyba musi podnieść jakość spalania / efektywność 1 Cytuj
Animus Opublikowano 21 Grudnia 2021 #565 Opublikowano 21 Grudnia 2021 4 godziny temu, maracz napisał: powietrze nie biorące udziału w spalaniu wychładza palnik i wymiennik. Wtedy nawet wskazania na termometrze w czopuchu będą mylące. Będzie się wydawało, że nie grzejemy komina. Cytuj
carinus Opublikowano 22 Grudnia 2021 #567 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Do pracy ciągłej na wentylatorze muszę korzystać z regulatora obrotów albo przebudować palnik. Jak zmieniam palnik, to nie chodzi na grawitacji a woda z kondensatu leje sie z wyczystki. Przy pełnej mocy wentyla w kotle słychać huk płomienia i to jest jedyny efekt jego pracy. No jeszcze opał znika a ciepła nie widać. Jak dla mnie bez kompleksowego dostosowania całości kotła do pracy z wentylatorem, służy on wyłącznie do rozpalania. 2 Cytuj
kin Opublikowano 22 Grudnia 2021 #568 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Dzięki z sugestie - spróbuję wstawić regulator wentylatora - bo b. silnie dmucha ,bez niego słabo się pali choć ciąg jest ,żaru jest sporo bo cały ruszt wyłożony jest szamotem z 1 cm szparą ,jak się czyści wymiennik to nie ma tam płynnej sadzy ani kondensatu jak w komorze zasypowej .Próbowałem przymykania PW ,bez efektu.na wyjściu z kotła doprowadzony jest powrót ciepłej wody z bojlera -do kąpieli - by nie grzać całego bufora - ale odcięcie go też nic nie dało - cały czas 45 st - bufor. NA SZCZĘŚCIE W DOMU 20 ST. a dziś było u nas - 12st. czyli coś tam jednak grzeje Pozdrawiam wszystkich i Życzę Wesołych Świąt Cytuj
bercus Opublikowano 22 Grudnia 2021 #569 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Z tymi spalinami nie tak latwo,u mnia po otwarciu drzwiczek,czy rozetki (mam podajnik,czyli ponad palnikem powietrze dodane w wymienik) temperatura spalin dužo wzrosnie,bo dla mnia calkowo te spaliny z dodanym powietrzem szybko wymienikom lecia i nieoddaja cieplo kotlu.Ich schlodzenie zamieszanim nie ma takiego wplywu na straty,jak darebne pospieszenie plynucia. Cytuj
Przemq89 Opublikowano 23 Grudnia 2021 #570 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Jakie są sposoby na sprawdzenie czy jest odpowiedni ciąg kominowy? Bo do każdego kotła jest jakiś wymagany i jeśli go nie ma to nie będzie optymalnego spalania i oczywiście temperatury. Cytuj
maronka Opublikowano 23 Grudnia 2021 #571 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Kominiarze mają takie urządzonko co mierzą cug,ale tak na prawdę to jak ciągnie czuć w kotle ,możesz podawać pp przez same drzwi zasypowe i powinno zaiwaniać wtedy ostro ,jak nie cug za słaby,bo samo podawanie rusztami i miarkownikiem nie zawsze dobrze idzie nawet przy dobrym cugu,można też uchylić drzwi dolne lub środkowe na maxa i zobaczyć czy zaczyna zapieprzać jak nie za słaby cug,ja jak rozpalam to uchylam środkowe na zawiasie a dolne na max idę sobie na parę minut i przychodzę i zapieprza to zamykam te drzwi i otwieram zasypowe ,dodatkowo 1cm klapką w dolnych i idę na jakiś czas aż sie kocioł fest bujnie i żar zrobi i dopiero wtedy włączam miarkowniki ,na kotle jest juz wtedy 70-80,i miarkownik daję na 90 bo tak lubię,czesto dochodzi do tej temp,ale nieraz trzyma 80-85 cały czas ,pewnie przez pogodę,ale to i tak wystarczy a zawsze wiem że nie brakuje mu powietrza do fajnego spalania ,a czasami jak nie mam czasu po rozpaleniu 5 minut około załączam miarkownik i idę sobie i się też pali już nie tak ostro i trochę dłużej rozgrzewa i na węglu trochę przydymia zanim się węgiel fest rozpali, na drewnie wtedy jest lepiej bo nie dymi Edytowane 23 Grudnia 2021 przez maronka Cytuj
Przemq89 Opublikowano 23 Grudnia 2021 #572 Opublikowano 23 Grudnia 2021 To aż dziwne że niektórzy na kotle nie mogą do nawet 70 stopni podbić ewidentnie gdzieś ginie ciąg lub jest coś z tym nie tak.. Cytuj
carinus Opublikowano 23 Grudnia 2021 #573 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Musisz sprawdzić sam ciąg kominowy i wlot do palnika, czy nie tłumi za bardzo strumienia gazów i tym samym ogranicza rozwinięcie mocy przez kocioł. 1 Cytuj
Przemq89 Opublikowano 23 Grudnia 2021 #574 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Czasem z drobnego detalu jest wielki problem. Wszystko po kolei trzeba sprawdzać i wykluczyć co jest ok.. Cytuj
bercus Opublikowano 23 Grudnia 2021 #575 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Dalbym mechanike z dolnych drzwiczek z klapa,miarkownikom i lanczuskom do gornych zasypowych.Dolnym zrobilbym mala rozetke do malutkego napowietrzania rusztu,kiedy nie wie to producent,jak na to.PW przypusczam wprowadzi poza przegroda.Aj ten wiadrus przerobiony do drewna ma PP w zasypowych,idze cez opal w palnik,tam PW. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
🔧 Szukasz fachowca?
Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu