Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jesli nie ma go jeszcze na stronie znaczy ze nic nie wiadomo ... a to czy trzeba poprawiac fabryke to zazwyczaj wyjdzie w praniu ..

Opublikowano

Jak ma dobry ciąg i wymiarowy opał i nie jest aptekarzem to nic nie będzie musiał poprawiać,na pierwszy rzut oka widać że drewno sie będzie spalało bez większych problemów a 10 kw to już w ogóle bo potrzebuje dużo mniejszego ciągu,jedyne co by trzeba prawdopodobnie zrobić w razie słabego palenia to wyciągnięcie zawirowaczy z kanałów spalinowych 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Po prostu chciałem uświadomić użytkowników że mając murowany komin z cegly i chcąc palić z zawirowaczami mogą mieć problem gdyż około 110c to zbyt niska temperatura. Tak wiem że ciąg jest inny o innej porze roku, że kominy są różnej wysokości i wymiarach. Ale czy ktoś ma komin gdzie osiągnie np. 160c spalin na zawirowaczach? Może i znajdzie się taki co mu nawet popiół wylatuje kominem ? ale u większość będzie oscylowac w tych 110c. Także jesteśmy chyba w wiekszosci zmuszeni wyciągnąć te zawirowacze (pozbawić 5klasy, mieć piec niezgodny z przepisami i instrukcja kotła) aby nie składować sobie składu żużlu w murowanym kominie.

Opublikowano

Od stycznia 2013 użytkuję kocioł z podajnikiem 4 klasy ogniwo eko plus 25kW z kominem ceglanym. Jeśli chodzi o sprawność to ma taką samą jak późniejsze kotły Ogniwa 5 klasy. Temperatura spalin u mnie w czasie zimy nie przekracza 130 stopni z założonymi zawirowaczami. W takich okresach jak teraz temp. spalin nie przekraczała 90 stopni. Po wyjęciu zawirowaczy mam 110-120 stopni. Palę tak 9 sezon. Kocioł przerobił ponad 50 tom opału. Do tej pory nic mi po kominie nie ciekło. Wiosną wyciągam zawirowaczy i wkładam w okolicach października.

Wysłane z mojego Redmi 7A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jesli komin przechodzi przez grzany dom i ew jest ocieplony na poddaszu to może sie to udać, no i jest grzany non stop.

PS.  komin murowany może mieć 6 albo 12 m wysokosci i to nie jest to ten sam komin ;), nie można takich porównywać (ciąg).

Opublikowano
5 godzin temu, Sławek007 napisał:

Od stycznia 2013 użytkuję kocioł z podajnikiem 

Z podajnikiem to co innego.

4 godziny temu, Panstan napisał:

to może sie to udać, 

To gdybanie.

Opublikowano

Bardziej chodziło mi o ciąg. 12m komin ma lepszy ciąg niż 6 m.  A ocieplony lepszy ciąg od nieocieplonego. Znowu metalowy mniej masy, i jak ocieplony to może byc i 6 m. Takie tam dywagacje. Dużo zmiennych.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jest filmik od producenta! Widać pare szczegółów...

Opublikowano (edytowane)

Drewno twarde powinno się układać właśnie w poprzek palnika a miękkie jak sosna, świerk wzdłużnie. Kto ma słaby ciąg to zawsze wzdłużnie. Ten palnik z filmiku wygląda tak trochę niepoważnie. To powinien być jakiś monolityczny odlew a nie jakieś powpychane cegiełki. Tak to można robić u siebie w domu, amatorsko. 

Edytowane przez emigrant
Opublikowano
17 godzin temu, Piotrex44 napisał:

Drzewo w poprzek?

?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie ma z czego się śmiać drewno to drzewo tylko w innym stanie swojego życia lub nie życia

Wszyscy wiedzą że daje ciepło jak zmienia stan skupienia

Zdrowia życzę wszystkim czytającym?

Gość berthold61
Opublikowano

Ale pomysł z tą ceramiką przed palnikiem szło by wykorzystać w starych typach mpm , wyciągnąć ostatni ruszt wspawać skrzynkę z blachy na nią ceramikę i mamy piekło przed palnikiem .

Opublikowano

Ten "pomysł producenta MPM" jest wykorzystywany od lat ( poczytaj forum)  i nie tylko w MPM 

Gość berthold61
Opublikowano

Wiem , sam bym to chętnie wykonał ale zanim wyremontuję ten drugi dom to ten mpm mi przerdzewieje i nie zdążę nawet tego sprawdzić , zastój z remontem z powodu idiotycznych cen materiałów budowlanych a ja złodziei nie będę bogacił ,trudno 

Gość berthold61
Opublikowano (edytowane)

Edit , przecież ja nie paliłbym drewnem a ten przedsionek z szamotu to raczej do drewna ,węgiel pewnie by przytykał bo jak rusztować ?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzwoniłem dzisiaj do MPM. Twierdzą że 14tka jest też certyfikowana do drewna, co więcej cała seria WOOD pozwala na dotacje ?. Co o tym sądzicie? Szukam kotła na drewno i zrębki z dotacjami dla mojego taty (bufor już jest co prawda tylko 400L ale zawsze...)

Opublikowano

Tak 14kW DS jest certyfikowana do drewna, ale tylko do drewna liściastego. Musisz dopytać o dwie, rzeczy, czy dostaniesz dotację na kocioł do węgla i drewna jak w przypadku 14kW i czy sprzedawca mówiąc o serii WOOD miał na myśli jakiś nowy model kotła, bo na stronie oferują tylko 18kW.

Opublikowano
2 godziny temu, szkuba napisał:

Dzwoniłem dzisiaj do MPM. Twierdzą że 14tka jest też certyfikowana do drewna, co więcej cała seria WOOD pozwala na dotacje ?. Co o tym sądzicie? Szukam kotła na drewno i zrębki z dotacjami dla mojego taty (bufor już jest co prawda tylko 400L ale zawsze...)

To poproś o certyfikat i sam go przeanalizuj, sprzedawca to sprzedawca,  nie ma się co mu dziwić. 

Opublikowano

Z tego co czytałem do dopłat z "Czystego powietrza" Klasa 5 i ecodesign nie wystarczy. Dopłata jest do kotłów zgazowujących drewno. W tym certyfikacie nie ma tego stwierdzenia - dla kontrastu Seatlans Selvan ma taki papier.

Opublikowano (edytowane)

To weź Atmosa DC18S 14-20 kW

adaptacja na palnik peletowy, w drzwiczkach będzie rewizja pozwalająca domontować w przyszłości palnik pelletoy. 

atmosadaptacja.png

Ten  ATMOS DC18S z adaptacją na palnik posiada 5 klasę i ecodesign 

https://thermostahl.pl/kociol-zgazowujacy-drewno-wegiel-lub-pellet/

Edytowane przez Animus
Opublikowano
Opublikowano

No i wszystko jasne ,czarno na białym że jest zgazowujący podpisany przez instytucję,i proszę sie już nie czepiać tego zgazowania ,my z piecuchem już dawno pisaliśmy że jest oszczędny przez zgazowanie opału

Opublikowano

Ja się nie czepiam ale urzędnicy mogą.. czyli papier jest, to dobrze ?.

22 godziny temu, Animus napisał:

To weź Atmosa DC18S 14-20 kW

adaptacja na palnik peletowy, w drzwiczkach będzie rewizja pozwalająca domontować w przyszłości palnik pelletoy. 

atmosadaptacja.png

Ten  ATMOS DC18S z adaptacją na palnik posiada 5 klasę i ecodesign 

https://thermostahl.pl/kociol-zgazowujacy-drewno-wegiel-lub-pellet/

jaka jest różnica pracy ATMOSA a kotła DS? czy dobrze rozumiem że ATMOS musi iść pełnym ogniem a DS można w małym stopniu nieco zmodulować? No i kwestia paliwa rozumiem że DS-a można trochę domieszać zrębek (30-50%) a do ATMOSA też?