Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak,wyslalem  email z zapytaniem. Czekam na odpowiedż.

Opublikowano

Dostalem odpowiedż z mpm,cytuje:

kocioł MPM DS 10 kW z 2016 roku nie był przebadany jest kotłem
pozaklasowym

Więc dlugo już sobie w nim niepopalę

Gość berthold61
Opublikowano

No ciekawa polityka , ja jak defro kupowałem w 2015 roku to jak byk pisało 3 klasa .  mam też mpm z 2017 roku i wychodzi na to że to zwykły pozaklasowy śmieciuch .

Opublikowano
Godzinę temu, piomis napisał:

Dostalem odpowiedż z mpm,cytuje:

kocioł MPM DS 10 kW z 2016 roku nie był przebadany jest kotłem
pozaklasowym

Więc dlugo już sobie w nim niepopalę

I bardzo dobrze,  posłuchałeś  mojej rady,  teraz masz pewność co masz w stajni, przykro tylko,  że tak wyszło.

Opublikowano

znaczy przed uchwala antysmogowa nie bylo obowiazku certyfikowania kotlow  , i teraz kilkuletnie kotly prawie nowe beda  ,, kopciuchami '' , badanie i certyfikat to nie tania sprawa ... ale juz  obowiazkowa ..

Opublikowano

Ciekawe czy nie da się zwyczajnie przebudować kotła tak aby miał palnik i szamoty z 5 tej klasy i dostać na to kwity od producenta. Stalowa reszta kotła może  nie różni sie  wiele od  tej  aktualnej. 

Opublikowano

Muszę kupić wegiel ana składzie jest mokry. Co myslicie o zakupie w sieci  poniższego ?

https://najlepszyekogroszek.pl/orzech-premium-plus

Darmowa dostawa cały kraj . Jedyny problem to ze podobno ze dwa tygodnie trza czekać ale może dam radę.

Do tej pory od pierwszego listopada do dzisiaj spaliłem 55 worków węgla w tym 40 ruskiego dobrego i 15 z polskiej kopalni tez niezły ale do kazdego worka dosypali mi co najmniej łopatę pyłu co nie było fajne w czasie zasypywania kotła. Z workiem nie wrzucałem bo plastikowy.

Opublikowano

A z energobielsk premium nie tańszy?

Gość berthold61
Opublikowano
2 godziny temu, zielenina napisał:

Ciekawe czy nie da się zwyczajnie przebudować kotła tak aby miał palnik i szamoty z 5 tej klasy i dostać na to kwity od producenta. Stalowa reszta kotła może  nie różni sie  wiele od  tej  aktualnej. 

Oni raczej mają to w nosie , spychologia ,swoje wzięli a ty patrz u ucz się , 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Panstan napisał:

A z energobielsk premium nie tańszy?

Różnica 20 zł

energobielsk    28Mj   do 0,8 proc siarka  do 12 proc wilgotność i od 3-9 proc popiół

ci drudzy     do 30Mj    max 0,5 siarka  5 do 10 wilgotność  i  ok 3 proc popiół .

Deklarowane ale jaka prawda ?

energobielsk deklaruje  wysyłkę w 2 dni tamci dwa tygodnie.

Edytowane przez zielenina
Opublikowano

Na Energo bym uważał. Ostatnio kupiłem tonę orzecha + . Miał być super hiper, a była duża zawartość kamienia, która skutecznie blokowała ruszt. Mokry też był.

Opublikowano

Kolego carinus  a Ty masz klase 4 sprawnosci cieplnej czy klase emisji spalin ? masz swiadectwo z instytutu badawczego ?..  

Opublikowano

Nie ma mnie obecnie w domu ale poproszę żonę żeby zrobiła fotkę tej tabliczki z kotła.

Opublikowano

Tak na szybko napiszę że etykieta zawiera informację o klasie energertycznej-4 i klasie emisji też 4.

Opublikowano

Mpm ds ma piątą klasę z buforem a bez niego. W razie kontroli na certyfikacie jasno pisze. Więc jaką klasę spełnia bez bufora?

• Zgadzam się 1
Opublikowano
19 godzin temu, Piecuch19 napisał:

Na Energo bym uważał. Ostatnio kupiłem tonę orzecha + . Miał być super hiper, a była duża zawartość kamienia, która skutecznie blokowała ruszt. Mokry też był.

No i to jest info. Dzięki. Spróbuję więc ten z linku

https://najlepszyekogroszek.pl/orzech-premium-plus

1000zł tona to max jaki mogę dać. Jest u nas rusek poworkowany  w tej cenie -dość dobry ale teraz pada i będzie mokry. Zobaczymy co to za firma - na papierze parametry bardzo dobre a jak faktycznie się okaże . Termin dostawy makabra bo do dwóch tygodni ale może jakoś przekołatam- mam ok 200 kg jeszcze no i  kocioł elektryczny na święta to powinienem dotrwać.

aa  i taka mała dygresja -wrzucanie papierów od drukarki w pakietach to nie jest dobry pomysł. Miałem tego z 10 kg i wrzuciłem na żar a na to wegiel, niestety zapchało palnik tak że ani przepchać ani wyjąć.Zasmrodziłem całą piwnicę i parter w czasie walki.  Pozamykałem w końcu kocioł coby to zdechło ale pewnie poddymiało całą noc. Nigdy więcej. A do worka na odpady papierowe było 5 metrów.

Gość berthold61
Opublikowano
Godzinę temu, Gregoryy napisał:

Mpm ds ma piątą klasę z buforem a bez niego. W razie kontroli na certyfikacie jasno pisze. Więc jaką klasę spełnia bez bufora?

Nie do końca tak jest , to tylko wybrane kotły ,przypuszczam że 10 % ma 5 klasę ale 90 % to pozaklasowe , jednym słowem totalny bajzel np carinus ma 2016 rok i 4 klasa a jużinny  z 2017 jest pozaklasowy ,bezsensu .

Opublikowano
Godzinę temu, Gregoryy napisał:

Również jest pozaklasowy, ale w tym wypadku wystarczy dostawić do niego bufor i problem znika.  

Opublikowano

Nawet 3 kl. nie spełnia? Przecież większość pali zasypowymi kopciuchami które mają 3 kl. gdzie można legalnie palić do 2027r

Gość berthold61
Opublikowano

No ja w defro górniaku miałem 3 klasę jak go jeszcze miałem ale w mpm 10 kw z 2017 roku nie ma żadnej wzmianki o klasie więc jasno wynika że kocioł pozaklasowy koniec kropka .

Gość berthold61
Opublikowano

Już odpowiadam ,była tam instalacja grawitacyjna i kompletnie się nie sprawdzała ,kociołek pożerał węgiel jak opętany a w domu zimno ,rury 2 cale pomurowane gdzieś w stropy ściany itp a w dodatku co kilka dni jakiś wyciek i decyzja jedna wycinamy a rury idą na ogrodzenie i tak też zrobiłem teraz podłogi pozrywane i całe sczęście bo okazało się że tam gdzie podpiwniczenie to położone były belki a reszta piachem zasypana i położona podłoga więc chwała że zdecydowałem się to wywalić teraz pozostało w przedpokoju skuć warstwę nadbetonu ok 12 cm i na całość parteru pójdzie 10cm styro i przy okazju podłogówka bo to jedyny system ogrzewania w tym czasie godny uwagi no i nie zamyka się drogi do ewentualnej popy ciepła w przyszłości , ale puki co będzie ten mpm plus buforek 370 litrów bo taki baniak zastałem w piwnicy po hydroforze to tak po krutce .

Opublikowano
38 minut temu, Gregoryy napisał:

Nawet 3 kl. nie spełnia? Przecież większość pali zasypowymi kopciuchami które mają 3 kl. gdzie można legalnie palić do 2027r

Jak nie dawali badać tego typoszeregu, zaoszczędzili, to niestety pozaklasowy.