Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, carinus napisał:

Moc to ilość energii uzyskana w jednostce czasu.Drewno spali sie szybko w całej objętości i odda więcej energii w krótszym czasie,dlatego musi być bufor żeby to odebrać.Na węglu spalanie jest spokojniejsze i na znacznie mniejszej powierzchni rusztu,spala się znacznie mniejsza porcja węgla,więc moc też jest mniejsza.

Potwierdza to starą zasadę, że jak się chce szybko podnieść temperaturę na kotle to używa się drewna ( najlepiej drobnej sosny), a jak chce się tą temperaturę utrzymać dłużej to używa się węgla.

19 godzin temu, carinus napisał:

chyba że drewno masz darmowe.

Lub bardzo tanie ,50zł m/p

Też mam takie na rozpałki, którego łupać nie trzeba. Zresztą wg. Twoich sugestii.

• Lubię to 1

@emigrant Tak wygląda połączenie u mnie. Zawór jest 3D z słiownikiem. 

Schemat jpg.jpg

@xkubus89

Dzięki za poświęcony czas na zrobienie schematu. Mówisz to działa perfekcyjnie. Ten ZK to co jest? To rozumiem działa jak w kotle się pali i jest ładowany bufor. Co się dzieje jak w kotle wygaśnie? Jak leci woda powrotna do bufora z instalacji? Przez kocioł i przez zasilanie kotła? 

Edytowane przez emigrant

@emigrant Zawór klapowy, żeby pompa pchała wodę do kotła. Żeby czasem nie poszła w bufor, natomiast  po wygaszeniu w kotle i zamknięciu się zaworu 3D zapobiega grawitacyjnemu cofaniu wody z bufora. 

Jak wygaśnie w piecu, to woda z instalacji powraca do bufora już z pominięciem krótkiego obiegu. 

Powrót po wygaszeniu.jpg

Ja powiem tak - mając mpm 14, 800L bufor (ze względu na niskie pomieszczenie) - potrzebuję 2 zasypy aby bufor był naładowany (przy obciążeniu - jak obecnie). Palę węglem.

Co do instalacji - układ zamknięty (po wymianie zbiornika przeponowego 80L na 140L) ciśnienie 0,95 ... 1,3 bara - więc problemu nie ma.

Tak jak tu koledzy wspominali - układ grawitacyjny z dodatkową pompą obiegową dają radę. Z tego co widzę - grawitacja zaczyna się rozpychać przy ok. 50'C na piecu (to już widać po zmianie temp. na górze bufora).

A - komin z wkładem ceramicznym fi200 i wysokości ok. 7m od wyjścia z pieca czyli ok. 8,5m od fundamentu na którym stoi. Przy stawianiu komina przypilnowałem, aby wyszedł te 30 cm nad kalenicę - choć przez to jest wysoki na ok. 1,6 nad połacią dachu - ale za to całkowity brak problemów z ciągiem - dobrze, że mam klapke na czopuchu (może się kiedyś zbiorę na RCK.

33 minuty temu, mikkei napisał:

Panowie piszcie w temacie o buforach -ok 

Nie wiem, czy jest sens usuwać z tego wątku posty o buforach, bo w tej chwili MPM DS i bufor to jednak komplet i temat tak czy inaczej będzie wracał.

• Zgadzam się 1

Bufor powinien być nieodłączną częścią kotła zasypowego, więc chyba nic tu nie naginamy mówiąc o nim. 

Ok, dla mnie może być i wydzielony temat. Nie ma problemu. W sumie to bez znaczenia. Nawet dobrze, że taki temat powstanie, najlepiej podpięty. Tu już kompetencje moderacji co chce zrobić z tymi postami z tego tematu. 

Wydaje mi się, że jest na tym forum wiele więcej postów niepasujących do tematu... Sprawa bufora dotyczyła również kotła. Fakt. Mozna bylo priv. 

Czy ktoś z Was wymieniał już przegrodę bądź cały palnik w kotle? Dziw mnie trochę to, że palę raptem od 12.2016r a przegroda popekana w 3 miejscach i gdyby nie plytka szamotowa pod przegrodą to pewno by juz jej lewa strona wyleciała.. Czy taka jest jej żywotność czy to może efekt palenia z wygaszaniem? 

@xkubus89 O jakiej mocy masz MPM'a do tego bufora 2500 litrów? 

21-25 kw

Mi pękła ale daje radę ,w maju minie 3 lata,przepalam tak że co dzień startuje zimny,mam w zapasie 3 przegrody,tak że czekam aż sie rozleci i wymiana

Też mam pękniętą, ale puki dysza trzyma wymiary nie wymieniam.

@xkubus89 Przegrodę musisz wyrwać lub wykuć od strony komory zasypowej, tylko ostrożnie, żeby nie uszkodzić tego co za nią, resztę palnika rozbiera się od góry.

W zeszłym roku zrobiłem całą zabudowę palnika modułową bazując tylko na typowych cegłach szamotowych.Jest tylko jeden delikatny element,ten wiszący nad wlotem do palnika,reszta jest kawałek po kawałku wymienna i niewrażliwa na skoki temperatury.W razie konieczności przeróbki zmieniam tylko ten kawałek który jest akurat potrzebny,reszta pozostaje bez zmian.Do tej pory miałem za dużo wywalanego szamotu po kolejnych modyfikacjach,więc zrobiłem sobie szamotowe klocki lego.

• Lubię to 1

20 minut temu, carinus napisał:

więc zrobiłem sobie szamotowe klocki lego.

możesz pokazać albo narysować w paincie - rozkład cietych cegiełek - tak mniej wiecej nawet ? aby to działalo i nie pekało juz dalej samo z siebie

Szamotowe klocki LEGO powinny się lepiej rozgrzewać niż jeden element o większej masie i mieć lepsze napowietrzanie szparami pomiędzy klockami bo szamot rozszerza się po nagrzaniu. Zauważyłeś lepsze nagrzewanie i  lepsze napowietrzanie mniejszych klocków?

Wreszcie ktoś wrócił do korzeni i buduje palnik z klocków. @carinus masz jakiś patent ma szczelne i solidne połączenie tego wszystkiego, bo to chyba jedyna rzecz, która powstrzymuje mnie przed zrobieniem takiej przegrody.

To nie moze być szczelne w sensie wypełniania luk miedzy kawałkami,bo bedzie rozsadzać kocioł lub kawałki szamotu przy rozszerzaniu.Wszystko leży na sobie i przy sobie bez potrzeby uszczelniania czymkolwiek,popiół i smoła pomaga załatać co niepotrzebne.

Nie sprawdzałem też czy temperaturowo zaszły jakieś zmiany,na pewno dosyć szybko nagrzewa się kocioł przy zimniejszych spalinach.

Bedę drążył temat, zrozumiałem, że przegroda składa się z 3 klocków i się nie rozpada(przesuwa)?