Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oj zapewniam Cię że sporo więcej.

Opublikowano

Wystarczy taki do 300*, tylko zamontować 3-4 cm od obudowy czopucha i mieć na uwadze , że faktyczna temperatura jest ok 40* większa.  Dokładność do 0,1 * w kotle zasypowym, gdzie proces spalania jest bardzo zmienny, zależny od wielu czynników, wg mnie jest grubą przesadą. Na dobrą sprawę wystarczy z dokładnością nawet do 5* aby mieć pojęcie jak się spala. Chyba, że prowadzi się badania naukowe to co innego.

Opublikowano

W kotłach z klapą skracającą obieg spalin ( omijającą wymiennik) zamontowanie na stałe takich zabawek w czopuchu to marnowanie pieniędzy. Na skróconym obiegu w komin może lecieć i 500 stopni jak ktoś się postara albo zapomni zamknąć. Mi się kilka razy zdarzyło...

Opublikowano

Pomyśl ile musiało być u mnie,gdy stopił sie mosiężny lut na termometrze.

Opublikowano

Trzeba zrobić lub palić tak, aby nie było 500*. Ja palę cały czas suchutkim bukiem i max temp. jaką pokazał mi elektroniczny ,4 cm od górnej obudowy, to 180* a analogowy w środku czopucha 230*.

Opublikowano

Około 900°C mniej więcej w takiej temperaturze topią się luty mosiężne.

Opublikowano

Ja końcówkę czujnika załatwiłem w otworze wizjera jakieś pół metra nad palnikiem. Pokazało coś koła 750 °C i padło... W czopuchu wkładałem tylko do pomiaru i w rurce od anteny. I gdybym tylko tak robił nic by się nie stało.

Opublikowano (edytowane)

15758331322461567937362.thumb.jpg.fc184682f35930df9a531e52803cacb6.jpgObecnie : góra to czopuch  (100 +40* ) a dół to kocioł.

Edytowane przez drewniak
Opublikowano

Kilka stron wcześniej pytałem jakim węglem palić, jeden z kolegów polecił z kopalni Ziemowit, muszę przyznać że wszystko moje problemy z wieszaniem się opału znikły, czy to pale samym węglem, czy przekładam drzewem bo mam go sporo, na piecu cały czas około 65 stopni, trzeba tylko 2 razy w ciągu doby delikatnie przerusztowac, także polecam każdemu

Dzięki za pomoc

Opublikowano

@Daćko mierząc laserowym termometrem blachę tą z wizjerem nad palnikiem - pokaże Ci ok 100'C co nie oznacza że za blachą tyle jest.

Dokładność do 0,1'C przydaje się do dokładnej regulacji PW - do pewnego momentu temperatura spalin rośnie, a potem już nie i na dokładniejszym termometrze można łatwo uchwycić ten moment o wyczuć prawidłową dawkę.

Opublikowano

Witam . u mnie przy rozpalaniu bylo do 350 c na dlugim obiegu bo krutkiego nie mam , zmodyfikowany sas nwt na ds z bardzo dobrym rezultatem , pw podawane w przeciwpradzie do spalin w palniku . Ostatnio zrobilem eksperyment z zawirowywaczami i mysle ze to super sprawa , temp spalin przy rozpalaniu spadla do max 220 c , podczas stabilizacji 200 c , komin 12m rury ceramiczne srednica 130mm  az sie dziwie ze ciag jeszcze  spokojnie daje rade z zawirowywaczami , ruszt wylozony szamotkami , pp podaje nad ruszt klapka , od wiosny do jesieni grzejac czasem na cwu nad kominem nie widac nic nawet podczas rozpalania a w deszczowe albo zimne dni krutkie kleby szybko znikajace   , czy to dym czy para ? zastanawiam sie jak sie tego pozbyc ?  pale wylacznie drewnem sezonowanym bukowym , w domu mam wylacznie podlogowke wiec zastepoje mi ona bofor ...i grzeje jeszcze 400 l cwu wiec kociolek ciagle pracuje...

Opublikowano

Panowie tylko mnie nie zlinczujcie mój piecyk to nie MPM tylko taki jak pokazałem w temacie piec dedykowany na drewno ,może MPM skonstruuje taki pionowy ds jak go nazwałem ,dzisiaj wiem że palnik wirowy przewyższa parametrami taki jak ja mam.

Opublikowano

@Daćko   - kto wie może - napisz do fabryki może coś z tego bedzie.  Ps jak ci sie pali w twoim piecu ?  co ile musisz podkładać ?   Spalasz tylko drewno czy wegiel też ?

Apropos co do montazu termometru - nie kombinuj nawierć otwór wiertarką i wsadz do tego sonde i tyle - to nie musi byc z gwintem i szczelne 

Jc na początku polecam taki - mam taki i od 2 lat działa bdb - porównywałem odczyty z elektonikiem i przekłamuje bardzo mało - polecam bo jest tani - ja kupiłem na allegro za 13zł

https://sklep.starabimbrownia.pl/pl/p/TERMOMETR-DO-BBQ-I-WEDZARNI-2-W-1/735

Opublikowano

Koledzy czy widzieliscie elektroniczny miernik temp z ok 10 metr kablem ? prosilbym o sugestie ...z drugiej kondygnacji do kotlowni troche daleko mam 

Opublikowano (edytowane)

Pierwszy z brzegu 

Są również takie, gdzie samemu możesz przedłużyć przewód - nawet do prawie 100m...

Edytowane przez Ryszard
Komercyjna oferta usunięta
Opublikowano (edytowane)

Do takich wymagań nadaje się termopara z 3-przewodowym interfejsem + coś do robienia pomiarów. Wytrzyma duże temperatury a trzy przewody zapewnią kompensację długości. Ja mam taką w mosiężnej tulei zanurzeniowej wkręconej w czopuch. Termopara jest odczytywana przez wzmacniacz MAX31856 i to gada po SPI do kompaktowego komputerka RaspberryPi a ten z kolei mi wizualizuje pomiary w systemie inteligentnego budynku. Jak podliczysz ile to wszystko kosztuje to sie złapiesz za głowę :) Można też taniej i "analogowo" czyli termometr bimetaliczny np. Laddomat i kamerka. Rozwiązań jest mnogo, wszystko zależy od budżetu i ograniczeń konstrukcyjnych.

Edytowane przez rarek
  • Lubię to 1
Opublikowano

Termometry pokazane na moim zdjęciu mają po 10m przewodu i wyświetlacze są w mieszkaniu z ustawionymi alarmami max temper. Kosztowały oba ok 100 zł.

Opublikowano
W dniu 8.12.2019 o 16:47, Piecuch19 napisał:

Najważniejsze by pokazywał z dokładnością do 0,1'C, a czy ten czy inny to nie ma znaczenia jeśli chodzi o temperaturę w czopuchu.

Do innych pomiarów ja wolę ten do 1300'C bo więcej może zmierzyć.

Ten do 1300'C w palniku się spali czy nie?

Opublikowano

Te tzw. do 1300 stopni Celsjusza w komplecie mają termoparę do 300 czy 400 stopni. Termopara(przewód) na 1300 stopni to zakup oddzielny. Poza tym to rasowa chińszczyzna zasilana baterią R9, gdzie termometr pracujący 24/dobę wciąga baterię jak koń dropsy. Markowy R9 kosztuje około 10 złotych. Lepiej poszukać co jest zasilane z zasilacza 12VDC.

Opublikowano
23 minuty temu, analizator napisał:

Chodzi mi o tą termoparę do 1300 stopni czy spali się w palniku?

Mam taki czujnik

https://m.pl.aliexpress.com/item/33044391609.html?pid=808_0016_0101&spm=a2g0n.search-amp.list.33044391609&aff_trace_key=d8caea2c773b4185891c52a2531c8a96-1568583209962-00596-UneMJZVf&aff_platform=msite&m_page_id=41amp-tl2S07RAMMHMksoCi62eMQ1575978745413

W rurce mosiężnej średnica zew 6mm i ten termometr

https://m.pl.aliexpress.com/item/32841905222.html?pid=808_0016_0101&spm=a2g0n.search-amp.list.32841905222&aff_trace_key=d8caea2c773b4185891c52a2531c8a96-1568583209962-00596-UneMJZVf&aff_platform=msite&m_page_id=41amp-tl2S07RAMMHMksoCi62eMQ1575978745413

Zasilany 2 akumulatorkami aaa ładowanymi raz na 2 miesiące. Działa już pownie 3 lata bez problemu, kilka razy 400C na czopuchu.

Co do pytania spalić się nie spali ale przeżrą go kwasy zawarte w spalinach szybciej jak nie będzie w rurce.

Opublikowano

@analizator termoparę z  bagnetem 50cm wsadziłem w żar ( na krótko) i się nie spaliła choć rozgrzała się do żółtego koloru ( 1000'C pokazała).

@emigrant te standardowe termopary trzeba zabezpieczyć tą osłonkę przewodu bo to ona się zaczyna palić przy 400'C Jak zrobisz osłonkę z rurki czy taśmy by tylko te druciki wystawały to więcej zmierzy. Na krótko bez osłony wsadziłem do kanału 1 wymiennika to 700'C pokazała  i się nie spaliła. Jedną mam bez żadnych osłonek wsadzoną do kanału ostatniego wymiennika i już pół roku żyje.