Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, Oldek napisał:

Jeśli faktycznie, to należy nadpisać to co jest w panelu jednym z tych plików.

https://costerowniki.pl/pl/p/Pliki-wsadowe-panel-pokojowy-PS-43-01/6

niestety nic nie pomaga wyskakuje jakiś error

Opublikowano (edytowane)

No tak, najlepszy byłby przycisk Back i powrót do poprzedniej wersji. Nie mam panelu, ale coś kojarzę że soft w panelu powinien być pokrewny z tą w sterowniku. Ale to taki strzał, a właściwie niewypał z mojej strony. Sorry, ale ja nie pomogę !

Edytowane przez Oldek
Opublikowano
No dobra fafał ale jest panel pokojowy i mam wl jako czujnik . ????
No dobra fafał ale jest panel pokojowy i mam wl jako czujnik . ????
16355255338342807020822504224549.thumb.jpg.eed8041a1bbae0e0a839a501918f2793.jpg
16355255527874106484684650522481.thumb.jpg.4579ed71ca75a23c35165e5beb001b8b.jpg
16355255671196392914568905952570.thumb.jpg.b848006bf3adbf1e88a769d5f7676447.jpg
Możesz napisać jak pozbyłeś się kolumny graficznej z pompą CO nr 2? Nie mam u siebie drugiej pompy- dałem w jej ustawieniach "stop" natomiast chętnie pozbył bym się jej z grafiki.
Opublikowano

Pewnie działa jako kotłowa i dla tego nie ma grafiki

• Zgadzam się 1
Opublikowano
3 godziny temu, Szymek00 napisał:

PYTANKO .

mam ustawiona temperature w domu 23.5 ° dzie nawet w dimu zrobilo sie 25a zawor 4d otwarty   W domu panel pokojowy czujnik na kablu nie podłączony

Sprawdź jak masz zadeklarowane minimalne otwarcie zaworu. Może tu przyczyna? A tak z boku, ja w chałupie mam 25^C jak za oknem jest LATO, jak za oknem jest 30^C. Ile trzeba jesienią dać w CO żeby było 25^C na pokojach ???

Opublikowano

Dla mnie 21 stopni po wyżej zera to już komfort 🙂 Opał kupiony wiosną po starych cenach, jak by ktoś pytał 😉 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

24° w domie dniem i noca to jest dobre latom i zima.Lubie stabilnosc.Latom 26° juž w nocy nie wytrzymam i idze spac na balkon...

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak ten stan z cenami energii, gazu i węgla się utrzymają przez najlizsze 3 lata to każdy zmieni preferencje temperaturowe do poziomu 18 stopni w domu że względu na koszty.

.

Opublikowano

Każde pozycjonowanie wprowadza zakłócenia w stabilnej pracy kotła. Dlatego robię tak jak kolega @DarekDaro76. Brak pozycjonowania mogło być przyczyną kłopotów o których wcześniej pisałeś.

Opublikowano
11 minut temu, Oldek napisał:

Każde pozycjonowanie wprowadza zakłócenia w stabilnej pracy kotła. Dlatego robię tak jak kolega @DarekDaro76. Brak pozycjonowania mogło być przyczyną kłopotów o których wcześniej pisałeś.

Zrobiłem ręcznie.  Tak jak mówicie  zawór 10% otwarty  temperatura za mieszaczem 28.6 °   pompa stoi

Opublikowano

@Szymek00, musisz na własnej instalacji sprawdzić, czy korzystniej jest sterować pompą CO (wł/wył), czy temperaturą za mieszaczem. U mnie pompka CO pracuje nonstop. Ale jak tu ktoś napisał wcześniej, nie lubię zimnych kaloryferów w okresie grzewczym.

10 minut temu, Pomocyklimosz napisał:

Dobrze rozumiem, że czujnik STB może być w jednym otworze z czujnikiem kotła? Prawidłowa taka instalacja?

Ten czujnik ma być w czopuchu kotła.

Opublikowano (edytowane)

Stb to zabezpieczenie i czopuch to nie dobre miejsce dla niego 🙂

lepiej niech będzie na rurze wyjscia wody , lub w miejscu gdzie czujnik od wody a wodny dac na rure . Ważne by nie było kłopotu z jego przyleganiem i "odczytem" temperatury .

Edytowane przez FAFAŁ
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
[mention=89219]Szymek00[/mention], musisz na własnej instalacji sprawdzić, czy korzystniej jest sterować pompą CO (wł/wył), czy temperaturą za mieszaczem. U mnie pompka CO pracuje nonstop. Ale jak tu ktoś napisał wcześniej, nie lubię zimnych kaloryferów w okresie grzewczym.
Ten czujnik ma być w czopuchu kotła.

Stb w czopuchu? To zaraz zblokuje. Mylisz czujniki.
W swoim kotle mam gniazdo na czujnik kotła i mieści się tam również STB. Wydaje mi się to dobrą opcją?
Opublikowano

Ten sterownik ma odseparowany czujnik STB od czujnika kotła. Dlatego najlepsze rozwiązanie wskazał @FAFAŁ.