Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Natben napisał:

na dom nic nieidzie

Przy takim ustaweniu zalaczania i wylaczania CO jest spalanie 23,7kg/dzien.I w domu zimno:-)  Kiedy bedziesz grzac stale ale malutko,spalasz polowe i w domu cieplo....

Osczednienie na 5w pompki ma isto wieksze znaczenie.

Opublikowano (edytowane)

Ale mowisz zeby już puszczac na dom jak na zewnątrz 20 stopni . Mam pogodowke podpietą i ona zamyka układ co

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
6 minut temu, bercus napisał:

stale ale malutko

Nie wylaczaj,nie zamykaj,steruj temperature....

Opublikowano (edytowane)

Czyli pompa stale właczona i silownik lekko otwarty jak pogodowka bedzie chciala wiecej to sobie otworzy . Tak to mam rozumieć ?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Tak.To jest droga osczednosci.Podlogowka ma duža bezwladnosc,ponownie dogrzewac i chlodzič jest mega nie ekonomiczne.Užyj sterowanie za pomocy wzmocnienia wentyla przy sterowaniu dla wewnetrznej,przy zewnetrznej ponižej 10° užyj pogodowke.-plynnie sterowač.

Opublikowano
3 godziny temu, Zbyszko125 napisał:

im delta mniejsza tym lepiej dla kotła, i równej pracy jego. A to też odbije się na spalaniu. Popraw mnie jeśli się mylę.

Im delta mniejsza i dodatkowo przepływ większy, wtedy kocioł bardziej stabilnie pracuje.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
12 godzin temu, bercus napisał:

Mam kociol 25,ustawione 15.Dom wiecej nie potrzebuje.Na malych i srednych mocach osczednim dužo opalu,niž kiedy mialem ustawione 25,lub 20 KW. Wiec sie nie zgadzam.

W ubiegłym sezonie sprawdzałem kocioł na 19kW, 10kW i 14kW i większych zmian w ilości spalanego paliwa nie zauważyłem. Porównując dni z podobnymi warunkami zewnętrznymi wychodziło generalnie to samo. Dla mnie to było logiczne bo dom,  kocioł,  palnik, dmuchawa i instalacja cały czas są te same i zapotrzebowanie to samo. Moim zdaniem przy dobrze ustawionych parametrach spalania (głownie powietrze) większych różnic w spalaniu być nie powinno. 

Tak że u mnie się takie ustawienia nie sprawdziły.

Jedyna jak dla mnie zaleta to taka że dłużej mogłem przebywać w kotłowni i przy okazji  mogłem nieoficjalnie chlapnąć browarka :-).

• Lubię to 1
Opublikowano

Sęk w tym, że trudno dobrać do takich skokowych mocy powietrze. A to dlatego, że charakterystyka pracy dmuchaw nie jest liniowa.  Ciężko się wstrzelić tak, żeby mieć szeroki zakres regulacji w najbardziej "płaskim" zakresie pracy dmuchawy.

Opublikowano (edytowane)

Ok, tylko co jak będzie trzeba dogrzać bojler. Wiem że na chwilę obecną sprzęgło jest najlepszym rozwiązaniem, i planuje właśnie tak zrobić. Na jednej z instalacji którą mam pod opieką delta od 0,5-1° spalanie na poziomie 3.7-4.5 kg/doba.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Zwróć uwagę że pompa CO1 stoi, mieszać zamknięty, na obieg grzewczy idzie ok 20kilka° według pogodowki ma iść 30 z hakiem. W chacie masz ok 20° . Wysteruj tak aby jednak pompa CO1 pracowała nonstop,mieszacz coś tam puszczał, jego otwarcie min daj na kilka% nie na 0. I teraz temp zadana ,min i max musisz tak ustawić abyś miał nie za gorąco w chacie,ale żeby jakiś odbiór ciepła z kotła był

Opublikowano

Koledzy mam pytanko odnosnie tej modulacji , niema ona za częstych częstotliwości , moze jakies fachowe oko to przeanalizuje

Opera Zdjęcie_2019-10-25_090711_wojszym2244.usermd.net.png

Opublikowano
zamontować grzałkę elektryczną ;)
Albo jakieś perpetuum mobile na uran będzie taniej.A tak serio CWU jako ochrona powrotu u mnie się sprawdza, ok worka eko na miesiąc spali mi więcej, raczej nie ma bólu, gdy wyłączę CWU i chodzi tylko wtedy gdy ma podgrzać bojler, spali mi dużo więcej. Tak więc przy mojej instalacji z 90 r i tak nie jest tragicznie.

Opublikowano
Koledzy mam pytanko odnosnie tej modulacji , niema ona za częstych częstotliwości , moze jakies fachowe oko to przeanalizuje2044419591_OperaZdjcie_2019-10-25_090711_wojszym2244.usermd_net.thumb.png.0a34c9a1037c5eeb47724e7aadf406f5.png

Dalej masz wyłączoną pompę CO1 ,włącz ja i ustaw temperatury w opcji obiegu CO1 np zadana na 30° min na 25° max na 45° ustaw sobie to doświadczalnie dla swoich potrzeb. Sprawdź także w opcji modulacja palnika jaka masz wartość ,domyślna to 4 zmniejsz na 1 i ewentualnie zwiększaj w razie potrzeby. właśnie Jockey mnie ubiegł

Opublikowano
20 minut temu, Natben napisał:

Koledzy mam pytanko odnosnie tej modulacji , niema ona za częstych częstotliwości , moze jakies fachowe oko to przeanalizuje

Wydłuż czas przekroczenia temperatury zadanej i to znacznie

Opublikowano
W dniu 25.10.2019 o 17:14, Zbyszko125 napisał:

Dalej masz wyłączoną pompę CO1 ,włącz ja i ustaw temperatury w opcji obiegu CO1 np zadana na 30° min na 25° max na 45° ustaw sobie to doświadczalnie dla swoich potrzeb. Sprawdź także w opcji modulacja palnika jaka masz wartość ,domyślna to 4 zmniejsz na 1 i ewentualnie zwiększaj w razie potrzeby. właśnie Jockey mnie ubiegł

mam jeszcze wyłączoną bo ma oprogramowanie 2.20 bede aktualizował ale jak skonczy opał bo liczcze potencjał podajnika , nieda sie w tej wersji włączyc na stałe pompy jest tylko opcja aktywna

Opublikowano
26 minut temu, Jockey napisał:

Wydłuż czas przekroczenia temperatury zadanej i to znacznie

mam 1 minute dałem na 4 ale czy to nie bedzie za dużo podbijać ?

Opublikowano

To faktycznie znacznie wydłużyłeś....

daj od razu 60, przestanie Ci co chwilę wyłączać modulację i pozwoli na unormowanie pracy kotła....

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

ty mówisz o minutach czy sekundach bo ja mam wersje 2.20 i tam jest w minutach

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

skoro "tam" jest w minutach, to dlaczego ja miałbym mówić o sekundach?

Opublikowano (edytowane)

60 minut dluzej na zadanej ma iść ? Przeciez to przekroczy zadana z 30 stopni

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Gdybyś poczytał instrukcję, to wiedziałbyś, że to niemożliwe.

Sprawdź to ustawienie jak napisałem i napisz tutaj o ile kocioł przekroczył ustawioną zadaną, po kilku godzinach porównaj wykres  z poprzednim, który pokazałeś i podziel się z nami swoimi uwagami na ten temat, ok?

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

oki chłopaki testuje