Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy jak, pozbyć się nie spalonego węgla na palnik, po przeciwnej stronie od podajnika. Obecnie wentylator ustawiony w przedziale 12 - 18, nie mogę dmuchać wyżej bo robią się spieki. afbcf24ee4547440c9b94c0b8cfdd72d.jpg1078457e89840d051ee4987d0a5877ed.jpg

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Palnik żeliwny? ile masz dysz w koronie od strony podajnika, a ile po przeciwnej?

Masz może zdjęcie korony od góry? Na ślimaku masz przeciwzwój? Jeśli tak, to jaki?

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Palnik żeliwny eko, układ dysz na zdjęciu, ślimak żeliwny z przeciwzojema518586fd863568b33d86c52c32bbe56.jpg

Opublikowano

I jest ta korona dobro orientowana po usczelnieniu?Ta sciana bez dziurek u podajnika?

Opublikowano

@hrabia 1973,sprawdz czy korona jest założona dwoma otworami-dyszami w stronę podajnika

Opublikowano

Korona jest założona właściwie, ścianka bez dziurek znajduje się od strony podajnika.

Opublikowano

Tam jest spalanie OK.Ustawilembym funkcia czysczenie palnika.Po 2 godz.

Opublikowano

Dziś ustawię czyszczenie palnika co 2h, jeżeli nie będzie efektu wywiercę dodatkowe otwory, już dawno o tym myślałem ale nie chciało mi się ściągnąć korony.

Opublikowano

Ja na batorym usczelnilem 6 dziur z przodu 3 i z tylu 3 na stronie podajnika.Te 3 gore na stronie podajnika pozostaly.Troche poprawilo sie,jeszcze zaklejem 2 na poprzednej stronie przy usczelnieniu korony.

Opublikowano

Witam. Jestem po 4 dniach palenia non stop, rezultat ? Kocioł zjadł 150kg grochu, według wskazań licznika 130, zrobiłem korektę i oto jak się maluje teraz. 

Według mnie spala nadal za dużo, chyba że się mylę...

IMG_20181201_185310.jpg

IMG_20181201_185321.jpg

IMG_20181201_185326.jpg

IMG_20181201_185331.jpg

IMG_20181201_185345.jpg

IMG_20181201_185355.jpg

Opublikowano (edytowane)

Po czym stwierdzasz? Kolega nie napisał jaki metraż, jaka moc kotła, co grzane ? Czy ocieplone?

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Metraż około 200m, kocioł zębiec Duo 24kw, dom jednorodzinny nie ocieplony

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Ja mam kocioł protech 18kw też w tym roku przeszłem na skzp 02 , póki co jestem zadowolony spalanie teraz w te mroźne dni wyszlo 30 kg na dobę plus minus 2kg.

Dom nieocieplony jest w planach ,powierzchnia grzewcza około 200m plus bojler 200l mam dużo strat , przez podpiwniczenie i strych .

Edytowane przez shadowww82
Opublikowano (edytowane)

20181201_132035.jpg

20181201_132045.jpg

20181201_132054.jpg

20181201_132115.jpg

20181201_132124.jpg

Edytowane przez konwera007
Panowie pale już 3 rok na tym sterowniku i co roku jakaś niespodzianka. Ogólnie pali się dobrze ale spalanie chyba duże i te wykresy.
Opublikowano

Kolego zieciu ja przy ocieplonym budynku około 180 m2 grzane spalalem 28 kg, także myślę że wynik masz całkiem niezły, pewnie da się jeszcze gdzieś zejść Ale nie wiem jaka instalacja:)

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zieciu : Masz nieocieplony dom i spalanie masz troszkę większe .Ja spalam przy tej pogodzie -7 dzień  -13 noc  29 kg greenpala.

Konwerta007: Spalanie nie jest tragiczne.Przy tych temperaturach kocioł musi uzupełnić ubytki ciepła.Widocznie twój domek tyle potrzebuje.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja mam pompę kotłową.Cwu ładuję cyklicznie.

Opublikowano

Mam problem z czystością spalania dopuki było na plusie było siwo teraz jest nie czarno tylko brązowo regulacja nic nie pomaga czy to może być wina samego opału pale karlikiem

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 25.11.2018 o 22:37, TomekBrz napisał:

Kończę testy. Około 2 tygodni jeszcze. Może trochę szybciej.

Dla zabudowy też będzie?

Opublikowano

Ja już olałem proste kreski na wykresie...

Bardziej skupiłem się na cieple i właściwym spalaniu węgla.

Aktualnie kocioł pali mi dobowo około 18-19 kg. Wykresy to istna amplituda, ale popiół elegancki, węgiel spalony. 

Opublikowano

to tak jak ja - też olałem, aż tu... to też się zalicza do prostych? :)

Zupełnie przypadkowo, "ja tylko pociągnął..."

kreski.jpg

Opublikowano (edytowane)

a na poważnie to takie proste nie są, ale zamierzony  efekt osiągnąłem ;)

kreski2.jpg

kreski3.jpg

Edytowane przez LukaszT1125