Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdź ustawienia w czuwaniu . Tam mogą być długie czasy i częste podania a dmuchawa bardzo nisko ustawions 

Opublikowano

Jaki masz obecnie i jaki chcesz wgrać?

Opublikowano

Wiesz co teraz nie pamiętam dokładnie... Muszę sprawdzić jak wrócę do domu ale jakoś w marcu 2021 kupiony 

Ogólnie myślałem o tym najnowszym.dostepnym ale pytanie czy wogole.ma.to.jakis sens..czy poprawi jakoś spalania  itp

Opublikowano

Jeśli używasz bragera lub masz zapalarkę warto. Jeśli sterownik obsługuje więcej niż 1 osoba warto (niektóre funkcje dostępne tylko z poziomu instalatora, mniejsze prawdopodobieństwo błędnego wprowadzenia niektórych parametrów). Jeśli kocioł pracuje poprawnie i niema problemów z obecnym softem, to nie widzę konieczności jego aktualizacji (jedyna różnica to - po przekroczeniu t. zadanej minimalnie szybciej zmniejsza moc).

Opublikowano

Zostaw ten co masz. Ja miałem 2,43, i po czasie zmieniłem na 2,36 chyba, i mam wrażenie że było lepiej. Dopiero po montażu bragera musiałem wgrać ten najnowszy.

Opublikowano

Mi też ta wersja utkwiła w pamięci jako dobra 2,36 była chyba najbardziej stabilną wersją 😁

Opublikowano

Zna ktoś wstępne nastawy dla SV200 9kw z małym wentylatorem 40W?

Opublikowano

@chudybwsbrager zamontowany?

Opublikowano
W dniu 9.12.2022 o 11:43, Hitower napisał(a):

(jedyna różnica to - po przekroczeniu t. zadanej minimalnie szybciej zmniejsza moc).

Ja aby przeciwdziałać przekroczeniu mocy na tym sofcie "zrobiłem" bufor z CWU - 3 przekaźniki za skzp i:

- pompa CWU pracuje do 40stC bojlera,

- wyjście co2 grzeje bojler gdy T kotła >55stC,

- pompa recyrkulacji wyłącza wyjście co2 gdy T bojlera > 50stC.

Dodatkowo obniżyłem moc pompy CWU kondensatorem.

Opublikowano
14 minut temu, Szymek00 napisał(a):

taki popcorn

Też się tak mi robi/ło . Jak tylko szedł sam karlik to były też popcorny. Teraz  Ostatni worek mi idzie i jest mieszany z węglem z OBI. 

Opublikowano

A raz bartex to teraz ten suszony . Biorę co taniej , chociaż bartex trzyma norme odnośnie wody 🤣

Opublikowano

palacz-sv200.

Po co tyle kombinacji? Wystarczy dobrze ustawić sterownik i kocioł nie będzie przekraczać temp. zadanej.

Po wietrzeniu mieszkania, gdy otworzę głowice, zimna woda zalewa kocioł, który się rozpędza. Gdy do temp. zadanej brakuje ok 2° zaczyna zwalniać. Jeszcze nigdy nie przekroczył jej więcej niż o 3-4°. W czasie normalnej pracy, większość czasu temp. kotła utrzymuje się minimalnie poniżej zadanej.

Opublikowano

Dom 200m, w środku 21-22°. Palę retopalem z Piasta kupionym w PGG (2x tyle popiołu co dawniej z opału kupionego w lokalnym składzie). Przy +2 do -2 na dworze, zużycie opału 17-19kg.

Opublikowano (edytowane)

jak pozbyć się spieków z początku palnika?

oraz jak kopczyk przesunąć bardziej na środek paleniska? (ogień przed deflektorem) zdjęcie przy modulacji 45%

w piecyku również jest czarno

modulacja 30-80%

powietrze 15-75% went 5-28

czas podawania 6s

korekta paliwa +2

potencjał zmierzyłem i wychodzi 12.6kg i taki ustawiłem (chodz przy ostatnim bylo 17kg;/ )

IMG_20221213_173449_914.jpg

IMG_20221213_173510_923.jpg

IMG_20221213_173522_069.jpg

IMG_20221213_173526_520.jpg

IMG_20221213_173528_222.jpg

IMG_20221213_173549_064.jpg

IMG_20221213_173553_965.jpg

piec wykres 14-12-2022.jpg

Edytowane przez glibo
Opublikowano

Ja np też miałem żeliwny metalowy nie wiem... deflektor ... ale strasznie dużo sadzy mi się zbierało w piecu popiół szału też nie robił czasem niedopałki 

Wyczytałem gdzieś że jak ma się ruszta wodne to wychładzają one teml w komorze spalania wywaliłem deflektor a podwiesilem płytki szamotowe... Może mi się wydaje ale lepeij się wypala i syfu mniej w piecu

W dniu 13.12.2022 o 19:57, Hitower napisał(a):

Dom 200m, w środku 21-22°. Palę retopalem z Piasta kupionym w PGG (2x tyle popiołu co dawniej z opału kupionego w lokalnym składzie). Przy +2 do -2 na dworze, zużycie opału 17-19kg.

Już któryś raz słyszę że gorszy towar z Pgg w tym roku . Porównania nie mam bo wcześniej albo bartexu albo ukraiński i palił się świetnie no ale.....

Dziś w nocy przy -15 ...18kg także zadowolony heh 

Opublikowano
15 godzin temu, at123 napisał(a):

@glibo, Kolego a nie prościej i łatwiej przewiesić deflektor o jedną rurę na tym ruszcie wodnym?

bo patrząc na palenisko i popiół to jest całkiem nieźle

deflektor mam przykrecany do wspawanego mocowania;/ nie mam mozliwosci zmiany . ewentualnie musialbym dorobic jakis haczyk

jest duzo popcornu w popiole

Opublikowano

Witam

Od kliku dni mam zamontowany SKZP-02 w kotle Termo-Tech Eco-duo 17kW. Stary sterownik ST-48 radził sobie całkiem dobrze ale postanowiłem zoptymalizować proces spalania na co ST-48 (wersja bez PID) nie pozwalał. 

Trochę czytałem przed zakupem tego sterownika i bardzo mnie zainteresowały jego możliwości. 

Dzisiaj chciałbym zapytać o możliwość zdalnego odczytu parametrów kotła - głównie zależy mi na temperaturach i alarmach. W starszych wersjach softu (mój ma 2.46) aktywna była komunikacja z wykorzystaniem konwertera RS->LAN jak to wygląda aktualnie ? Na razie nie potrzebuję zadawać zdalnie parametrów ale chciałbym odczytywać temperatury i wysyłać je do OpenHAB. Czy jest taka możliwość ? Widziałem też projekt odczytu danych z tego sterownika za pomocą ESP (mam kilka sztuk) ale nie wiem jak to się ma do aktualnej wersji softu?

Pozdrawiam!