Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Do podłączenia wentylatora WPA07HL z czujnikiem hala musze mieć dodatkową płytkę z zapalarka ,czy można podpiąć pod wejście panelu ?

soft mam najnowszy i widnieja juz obroty 

Edytowane przez glibo
Opublikowano

dla potomnych: w skzp02 jeśli nie mamy z tyłu szarej wtyczki rj11 , nie ma możliwości podpięcia czujnika halla. Pozostaje tylko kupno nowego sterownika

Opublikowano

To chyba nie do końca jest prawda, bo z tego co pamiętam to kilka osób wysłało sterownik do firmy na przeróbkę.

Opublikowano

takie informacje dostałem od Timel -a , jeśli sterownik nie ma z tyłu szarego wyjścia, pozostaje tylko wymiana na nowsza wersje... .  

Opublikowano

Proszę o pomoc ze względu na skleroze potencjałem w dół, czy w górę jak zostaje groszek w podajniku ze wskazaniem licznika.

Opublikowano

w podajniku nie ma, sterowniku pokazuje, że jest -> zwiększasz

w podajniku jest, sterownik pokazuje, że nie ma -> zmniejszasz

Opublikowano

Bardzo dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Poki mamy dobry potencjal i kalorycznosc,to sterujemy powietrzem i wskazania licznikow wszystkich wartosci mamy rzeczywiste.

Opublikowano

Dla danego węgla (dostawy) potencjał podajnika jest praktycznie stały. Ja dbam o to by te wskazania zgadzały się z zasypem. Natomiast kaloryczność węgla to rzecz bardzo umowna i tutaj trzeba przyjąć wartość podaną przez producenta na wiarę. Im mniej renomowana firma tym ta wartość mniej pewna. W pandemię nawet PGG sprzedawało węgiel z którym miałem problem z ustawieniami. Dla Grudnia aktualnie mam dokładnie ustawione 26MJ i jest super. Bragera mam ustawionego na nakres tlenu 10-13 i chodzi idealnie. Dla Karolinki z PGG musiałem kiedyś ustawiać 22, żeby ogrzewanie chodziło stabilnie i tlen nie wychodził mi na ponad 18 (wtedy jest brak sterowania na podstawie wskazań sondy). 

Tak więc jeżeli masz coś manipulować to faktycznie kalorycznością, przy założeniu że aktualnie spala ci się ten węgiel dobrze i czysto. Nadmuchem manipulujesz jak masz brudno w kotle. Chociaż są takie węgle jak PGG Pieklorz, który u mnie niezależnie od ustawień zawsze generował sporo sadzy.

Opublikowano

Pieklorz, Karlik generują sadzę jak kociołek monster statuje- zatrzymuje się.
Lepiej go odpalać rzadziej a na dłuższy czas.
Przy groszkach z Kazachstanu nie ma tego problemu.
W tej chwili dokańczam Karlika i mam w SKZP-05 ustawiony jaki pellet z maksymalna histerezą 16 stopni

Opublikowano

Ja teraz,co kociol wowczas odstawi sie dmucham troche mocniej na min. mocy,by kopczyk byl minimalny i nie dymilo w podtrzymaniu.Kiedy powstaje,to dochodzi do 25% i potym kilka godzin pali na minimalnej 15%,czysto teraz w kotlu.Kiedy chodzi na wiekszych obrotach i kopczyku nie hamuje juž do podtrzymania,ale troche pociemnieje.Brakuje mi tylko krzywej pogodowej ponad 10°,bo przy pokojowke kobiety sa w stanie wypuscic oknami ponad 20 kilo opalu.

Opublikowano

witam  czy możecie mnie wyprowadzić z błędu 

rozmawiałem z kolegą , który mi powiedział że zmiana ustawienia starowinka  SKZP02  od pogody   czyli jak jest na zewnątrz np 7 °C  to inaczej ma ustawiony nadmuch i inaczej gdy jest -7°C   rozumiem że można mieć inaczej ustawione w dwustanie  np zwiększyć  podawanie (ilość ) skrócić czas itd  po prostu bawić się sterownikiem   ale  w PID  przecież w taki sposób to ustawienia  powinny być podzielone na dzień i noc 

i tak jak piszę robić to dla zabawy , zabicia czasu przy zmianie opału  

zmieniacie ustawienia od pogody ? czy macie  ustawione najlepsze parametry  na cały okres grzewczy 

Opublikowano

Jedno ustawienie na caly sezon,drobne korekty dla opalu,od tego pid jest,bysmy w sterowniku nie dlubali po cala zime.