grego
Forumowicz-
Postów
7 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
Osiągnięcia grego
-
"Palnik leżący" mogłbyś wytłumaczyć o jaki chodzi bo tego terminu jeszcze nie słyszałem. Może chodzi o palnik Brucera? taki prostokątny? . Jeśli tak to szukam właśnie opinii o możliwości palenia w nim owsem lub mieszanką z ekogroszkiem.
-
A może kolega by coś więcej o tym piecu powiedział. bo się nad takim zastanawiałem. O paleniu w retorcie to pewno niewiele ale może paliłeś już w komorze ręcznej. A tak właściwie to co przesądziło że akurat ten model wybrałeś, jeśli oczywiście można wiedzieć.
- 25 odpowiedzi
-
- Kocioł z podajnikiem
- Kocioł Defro Duo
- (i 3 więcej)
-
A czy kolega NEO ma taki piec? Bo widze że go wszędzie poleca. Jeśli tak to mam kilka pytań bo też się nad nim zastanawiam. Mi go sprzedawca niezbyt polecał bo się ponoć mocna brudzi, a jak jest w rzeczywistości. Cz rurowy ruszt wodny do dobre rozwiązanie bo niewielu producentów go stosuje?
-
kocioł retortowy+sterownik PiD+palnik + Palnik retortowy II-ej generacji
grego odpowiedział(a) na lucjans1 temat w Kotły z podajnikiem
Dzięki za rady, z relacji użytkowników pieców retortowych (klasycznych) wynika że raczej z wydmuchiwaniem problemu niema a ze szlakowaniem się owsa.Ja raczej do miału się nie przymierzam a do ekogroszku z domieszką lub 100% biomasy. Czy polecicie mi coś odpowiedniego. Z opisów to widzę że Ling Duo by pasował no ale tak pisze producent.... Kontaktowałem się z jednym z producentów kotłów z palnikiem Brucera i biomase mi odradzał i raczej prób to oni też żadnych nie robili. -
kocioł retortowy+sterownik PiD+palnik + Palnik retortowy II-ej generacji
grego odpowiedział(a) na lucjans1 temat w Kotły z podajnikiem
Witam, Przymierzam się do zakupu pieca z podajnikiem, ale waham się z jaką retortą czy zwykłą czy II generacji. Palić zamierzam ekogroszkiem i chciałbym do tego dosypywać owies. O takich mieszankach w zwykłych retortach to już coś słyszałem. A próbował ktoś palić owsem lub mieszanką z ekogroszkiem w tych nowych palnikach. Czy opłaca się kupować jeszcze zwykłą retortę czy ta nowa ją wyprze?