Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Szymek00To masz duže powietrze w niskiej mocy.

@Niko1838 Proponowalbym tež "poczekowac" zalaczenie gniazdka pradowego i reset sterownika fabryczny,poki nie sa uskodzone te czujniki,potestuj przepiac jak wyžej pisane.Spalinowy možno wylaczyc,sterownik dziala aj tak.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Czy na pewno masz dmuchawę 40W, u mnie startuje od 15%, przy 5% tylko buczy. Ustawienia które podałeś 5-32 bardziej pasują do mocniejszej dmuchawy, może nawet 80W.

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Kijasr napisał:

Tak przepływomierz załatwi sprawę sam taki sobie stworzyłem i działa bardzo dobrze nie ważne jaki ciąg kominowy, nie ważne jaka dmuchawa.  https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211223/5ee457221e918d3e535c1ee822841e0c.jpg

Na jaką moc masz ustawiony palnik i na jakim zakresie rpm kreci turbinka? U mnie palnik ustawiony na 14 i przy mocy 100% jest 900 dół ok 270. 

Edytowane przez alf
Opublikowano

U mnie przy wyłączonej dmuchawie sam ciąg kominowy wskazuje ok 700 rpm . Dmuchawa ok 57w skala 10÷28 powietrze 10÷100 turbina 900÷3050

Opublikowano

Jest więcej niewiadomych.

Sytuacja z covid to braki wszystkiego na rynku.

W sterach mamy zastępcze procki. Jest na rynku kłopot z czujnikami KTY 81-210 (zastępcze mogą mieć większe wahania odczytu) Jest kłopot z PT1000, braki triaka, ale dalej gigantyczne problemy z dmuchawami i ich silnikami.  Nie dość,  że silniki losowe to jeszcze różne kondensatory zastępcze.

Z nastawami i pracą to potrzeba teraz mega cierpliwości. 

PolFans teraz kombinuje z włoskimi silnikami,  co to będzie, to nie wie nikt. Niektórzy próbują obchodzić ebm, ziehla czy emc zamawiając o zgrozo produkcję silnika bezpośrednio w Chinach.  Jakieś prototypy tego manewru pewnie pojawią się w lutym. 

Wielka loteria.

Także proponuję zostawić kocioł w spokoju jak pracuje i życzę Wszystkim spokojnych i rodzinnych Świąt. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Przymroziło trochę w nocy i ładny wykres się pokazał. Spalanie dalej około 13 kg. Być może jeszcze działa akumulacja budynku, aczkolwiek u mnie szybko się wychładza dom z powodu bardzo marnego ocieplenia i stolarki okiennej. Zobaczymy co dalej, bo do czwartku ma być scenariusz typowo zimowy z mrozem poniżej 10 stopni w nocy. Chyba się przekonuję i rzeczywiście czas zainwestować w siłownik do zaworu 4D. Wtedy sterownik będzie sobie kręcił zaworem wg potrzeb budynku. Teraz mam go ustawionego w jednym położeniu, bo nie chce mi się latać i kręcić. Pytanie za sto punktów. U mnie ten zawór ma bardzo mały zakres użytecznej regulacji. W zasadzie od 0 do 3-4 na zakresie. Dalej już nic się nie dzieje, a przynajmniej tak to wygląda. Czy SKZP poradzi sobie ze sterowaniem czegoś takiego? Jak wygląda rozdzielczość z jaką sterownik potrafi ruszyć zaworem? Temperatura na kotle 60, przy ustawieniu skali trochę ponad 1 na zaworze przy obecnym mrozie i wygładzonym wykresie na CO idzie w okolicach 40 stopni. Na grzejnikach termostaty, więc one swoje dokładają i zaburzają wszystko. Zrobiło się chłodniej, więc pozwoliły sobie trochę popracować, a nie co chwila przykręcać się i zmieniać przepływy w instalacji.

IMG_20211225_130450.jpg

Opublikowano

Pozwól sterownikowi modulować trochę niżej. Masz dół zablokowany na 30%. Jest tego jakiś powód?

Ja u siebie zauważyłem, że jak kocioł chodzi bardzo długo na max, albo na min, to coś mu się chrzani ze sterowaniem.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zostawiłem go na minimum 30%, bo stwierdziłem, że lepiej by się odstawił niż ma pyrkać poniżej tego progu. Nie bez powodu badania robią na pełnej mocy i właśnie 30%. Potem sprawność leci na łeb. Chyba że się mylę to wyprowadź mnie z błędu.

Opublikowano

Ja robiłem kiedyś takie testy, i różnic w spalaniu nie zauważyłem. Teraz mam min. 20%  z 9 kw. W kotle w miarę ładnie, więc mnie takie ustawienie odpowiada.

Od razu napiszę, że dobrze sprawdzają się ustawienia które pokazał kolega @Hitower.  Trochę tylko zjechałem na dół z powietrzem max.

Opublikowano
Przymroziło trochę w nocy i ładny wykres się pokazał. Spalanie dalej około 13 kg. Być może jeszcze działa akumulacja budynku, aczkolwiek u mnie szybko się wychładza dom z powodu bardzo marnego ocieplenia i stolarki okiennej. Zobaczymy co dalej, bo do czwartku ma być scenariusz typowo zimowy z mrozem poniżej 10 stopni w nocy. Chyba się przekonuję i rzeczywiście czas zainwestować w siłownik do zaworu 4D. Wtedy sterownik będzie sobie kręcił zaworem wg potrzeb budynku. Teraz mam go ustawionego w jednym położeniu, bo nie chce mi się latać i kręcić. Pytanie za sto punktów. U mnie ten zawór ma bardzo mały zakres użytecznej regulacji. W zasadzie od 0 do 3-4 na zakresie. Dalej już nic się nie dzieje, a przynajmniej tak to wygląda. Czy SKZP poradzi sobie ze sterowaniem czegoś takiego? Jak wygląda rozdzielczość z jaką sterownik potrafi ruszyć zaworem? Temperatura na kotle 60, przy ustawieniu skali trochę ponad 1 na zaworze przy obecnym mrozie i wygładzonym wykresie na CO idzie w okolicach 40 stopni. Na grzejnikach termostaty, więc one swoje dokładają i zaburzają wszystko. Zrobiło się chłodniej, więc pozwoliły sobie trochę popracować, a nie co chwila przykręcać się i zmieniać przepływy w instalacji.

IMG_20211225_130450.thumb.jpg.95b619f0d44c16db9e73eb1ae0b5a05a.jpg
Poradzi sobie bez problemu z zaworem, pompa kotlowa jest u ciebie? Każdy zawór 4d ma taki zakres pracy
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
8 minut temu, pochłaniacz napisał:

Ja robiłem kiedyś takie testy, i różnic w spalaniu nie zauważyłem. Teraz mam min. 20%  z 9 kw. W kotle w miarę ładnie, więc mnie takie ustawienie odpowiada.

Od razu napiszę, że dobrze sprawdzają się ustawienia które pokazał kolega @Hitower.  Trochę tylko zjechałem na dół z powietrzem max.

A jakie to ustawienia mam podobna moc kw 

Opublikowano

@Boleslaw tabelka jest na poprzedniej stronie. Dotyczy tylko i wyłącznie dmuchawy 40w.

Opublikowano

@Kijasr oczywiście pompa kotłowa jest. Delta między zasilaniem a powrotem w okolicach 1-3 stopni. Dobrze wiedzieć, że nie tylko u mnie tak zawór działa. Myślałem, że coś jest nie tak. 

Opublikowano
6 godzin temu, MrWolf napisał:

Zostawiłem go na minimum 30%, bo stwierdziłem, że lepiej by się odstawił niż ma pyrkać poniżej tego progu. Nie bez powodu badania robią na pełnej mocy i właśnie 30%. Potem sprawność leci na łeb. Chyba że się mylę to wyprowadź mnie z błędu.

Jeżeli ustawisz go niżej, to nie znaczy że będzie pracował z niższą modulacją. Po prostu dasz mu szansę na zejście niżej na chwilę. Zobacz czy ci to ogólnie nie poprawi stabilności. Poza tym właśnie nie dopuści to do wyłączenia kotła, co wg mnie jest gorsze, bo wtedy węgiel kisi się przy małej ilości tlenu i może pojawić się dużo sadzy. Ustaw mu 20 na min. Na tym właśnie cała ta zabawa ze sterownikiem polega 🙂

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 19.12.2021 o 19:26, oskarwoj napisał:

Dzięki za wskazówki to piec znajdujący się w domu rodziców i nie mam z nim obycia.

Jeszcze jedno pytanie czy jest jakaś opcja w sterowniku by po chwilowym braku zasilania, po przywróceniu prądu załączył się automatycznie spowtorem jeśli żar jest na palenisku?

Aktualnie kilka sekund bez prądu i piec pokazuje status stop.

Witam!rozwiązałes  problem sterownika po zaniku napięcia? Ja miałem ten sam problem przy sterowniku z oprogramowaniem 2.46 ale zachowywał się inaczej. Kiedy następowało powrót napięcia w sieci w ogóle sterownik się nie odpalił, ale co dziwne pompy dostawał napięcie że sterownika. Powodem był przewód rs242 od modułu internetowego.Odłącz przewód rs od sterownika zainicjuj zanik napięcia poprzez wyjście wtyczki sterownika z gniazda 230v . Jeżeli po ponownym podłączeniu sterownik powróci do pracy w jakiej zabrałaś mu napięcie to problem będzie taki jak w moim przypadku.

Opublikowano

U mnie podobnie,  po krótkim zaniku napięcia startuje ale po dłuższym np. 15 min już nie. I to byłoby tyle  auto. z zapalarką. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.09.2021 o 19:44, Arek-SJ napisał:

Właśnie odkryłem u siebie kolejny problem ze sterownikiem SKZP02(v.2.46) tym razem w połączeniu z modułem internetowym. Być może była już taka informacja na forum, jestem tu od niedawna. Problem polega na tym, że po utracie zasilania sterownik połączony z modułem nie uruchamia się. Dzwoniłem do serwisu Timela, znają ten problem. Pomaga usunięcie pinów 4 i 7 w kablu RS232.

Kiedyś o tym pisałem, u mnie to pomogło.

Edytowane przez Arek-SJ
Opublikowano

Dokładnie  tal jak kolega pisze usunięcie pinów w przewodzie łączącym sterownik z modułem internetowym rs 232

Opublikowano

Jak u was wygląda temp spalin .u mnie wacha się w ok 130*  kocioł w max modulacji 65% zablokowany i na razie utrzymuje zadane temp . Spalanie 19kg    Temp.na zewnątrz -7 do-12 już czwarty dzień.  Próbowałem zejść z powietrzem ale płomień robi się czerwony więc coś nie tak . Dmuchawa 37W . 

Opublikowano

@Jacek3773 u mnie na maksymalnej mocy nie przekraczają 90 stopni. Mam wymiennik 12 KW, a palnik najmniejszy SV200 ustawiony na 10 KW, więc wymiennik przewymiarowany. Przez większość czasu są na poziomie 60-70 stopni. Węgiel sypie suchy jak pieprz. W zasobniku zero wilgoci. W kotle też sucho i czysto. Raz w tygodniu z półek poziomych ściągam trochę sypkiego pyłu. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.12.2021 o 13:43, MrWolf napisał:

Pytanie za sto punktów. U mnie ten zawór ma bardzo mały zakres użytecznej regulacji. W zasadzie od 0 do 3-4 na zakresie. Dalej już nic się nie dzieje, a przynajmniej tak to wygląda.

Spróbuję odpowiedzieć: zbyt duży kVs zaworu?

W dniu 25.12.2021 o 15:10, Kijasr napisał:

Każdy zawór 4d ma taki zakres pracy

Z reguły zawory mają zakres 0-10, co odpowiada 0-100% otwarciu zaworu na obieg instalacyjny.

Edytowane przez gmaj22
literówka