Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@cez19 najgorsze jest to ze dom.juz jest zamieszkany piec chodzi od 6 sezonow i dopiero od kiedy ja sie tym zająłem to wychodzw babole tego typu...wczesnien tesc spalal po 8ton ekogrochu...teraz bedxie blizej 4..

• Zgadzam się 4
Opublikowano

Myślę, że dwie rurki dodatkowe zawsze można dołożyć bez "dewastacji pomieszczeń, można otwory wywiercić wiertnicą.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, cez19 napisał:

jedna do podłogówki i na grzejniki ", niestety to nie może się "udać z jednym podejściem, podłogówka potrzebuje mniejszą temperaturę od grzejników, podziwiam tylko tego magika co dołożył podłogówkę do wspólnego zasilania. Koniecznie dołożyć dodatkową instalację na podłogówkę. Znajdź kumatego instalatora.

A ja tam widzę że Listekcr napisał dalej: "... i to dopiero rozdziela sie w garazu na mieszacz podlogowki i  skrzyneczke grzejnikow..."

Edytowane przez Amanda
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Tak.Jesli polaczenie podlogowki maje swoj mieszac,wszytko jest ok.

• Zgadzam się 3
Opublikowano

To się dopiero okaże, jak dostaniemy rozpiskę (schemat) instalacji. Wyraźnie jest napisane: jedna rura do podłogówki i grzejników.

Opublikowano (edytowane)

Na szybkosci zlepiony schemat... Na calej istalcji przy piecu jest jeden odpowietrznik i to na zasilaniu cwu brak na CO, nie ma zadnego zaworu zwrotnego sa zwykle zawory kulowe.

Dodatkowo jest 3 obieg .

Sorki za amatorski schemat nie znam profesjonalnych oznaczen 

15781391138868555437925204949356.jpg

Edytowane przez Listekcr
Opublikowano
W dniu 2.01.2020 o 23:52, jolo747 napisał:

na olx od 400zł/t

W promieniu 50km od mojej miejscowości ceny zaczynają się od 800zł

Szkoda że w skzp-02 nie ma możliwości podpięcia grzałki do rozpalania peletu. Można by wtedy porównać spalanie pelletu np. na rynnie. Ciekawe jaka była by różnica pomiędzy paleniem z utrzymaniem żaru a wygaszaniem i odpalaniem zapalarką. Z utrzymaniem żaru pali się bardzo dobrze. Oczywiście drożej niż groszkiem.

Opublikowano

Panowie trzymajcie się bliżej tematu bo dostaję 100 raportów o postach "nie na temat". Jako że ta luźna rozmowa jest nadal na temat ogrzewania, nie będę nic usuwał.

• Lubię to 2
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

Listekcr

Taki układ będzie przekazywał ciepło z grzejników jak i podłogówki, wadą takiego układu jest:

1. zapanować nad temperaturą podłogówki przy zwiększonym zapotrzebowaniu grzejników, te dwa układy nie są do "opanowania"

2. Nie ma najmniejszej szansy, aby zapanować nad deltą w piecu (różnica min. w °C zasilanie powrót).

https://www.muratorplus.pl/technika/ogrzewanie/ogrzewanie-podlogowe-w-ukladzie-z-ogrzewaniem-konwekcyjnym-grzejnikowym-aa-Wnef-NBHy-EA7o.html

Ps. Jak napisałem wyżej, dodatkowy układ tylko do podłogówki.

Opublikowano

@cez19 wlasnie z delta mam ogromny problem.. srednia 9 przy wlaczonej pompie cwu non stop. Po sezonie grzewczym planuje zamontowac pompe kotlowa...chociaz to nie moj dom...:)

Dzis podnioslem temp za zaworem xd na 35 stopni.. zaraz bede siedzial przy rotametrach i mieszaczu zeby sie nie ugotować na parterze przy takiej temperaturze zasilania.. metoda prob i bledow przez najbliższe dni, bede musial przelknac podwyższone spalanie

Opublikowano

Sterownik SKZP-02 nie jest w "w stanie zapanować nad Twoją instalacją", jest potrzebny kumaty instalator co trochę zniweluje błędy poprzedników.

Opublikowano
6 godzin temu, eliks napisał:

Panowie trzymajcie się bliżej tematu bo dostaję 100 raportów o postach "nie na temat". Jako że ta luźna rozmowa jest nadal na temat ogrzewania, nie będę nic usuwał.

może prościej będzie zmienić Tytuł ,aby bardziej pasował do poruszanych tematów , niż porządkować tematy aby pasowały do tytułu 

Opublikowano (edytowane)

IMG_20200105_124205.thumb.jpg.cb6cbad70703795277b15b729411f4ef.jpg

Edytowane przez YaroXylen
  • Zgadzam się 3
Opublikowano

co tu taka cisza ?

Opublikowano

Kociołki pracują, sterowniki działają to o czym tu pisać... :)

Opublikowano (edytowane)

jak na wakacjach ? ;), testujemy ,kombinujemy , mix grochu z różnymi peletami , nowe ustawienia , nowy deflektor Azora II, jest co robić ,  

a żeby nie było że nie na temat , to pierwsze spostrzeżenia po mixie groch pellet, dodatek pelletu ok 8%, (wydaje się jeszcze za dużo) ładniej się pali ,pali się większa ilość opału, całe złoże z każdej strony, opał jest dużo lepiej napowietrzony, (redukcja powietrza w dół ok 6%),bardzo wysoka temperatura spalania, trudniej odzyskać z niej ciepło, kocioł szybciej reaguje na zmianę modulacji ,wyższa temp.spalin, większe spieki ale miękkie,  możliwość zejścia na dużo niższą modulację, u mnie standardowo 12% a na mixie 7%, sadzy brak, popiołu na półkach tyle samo, no i spalanie niestety wyższe 

20200106_125343.jpg

20200103_163229.jpg

Edytowane przez jolo747
Opublikowano

U mnia zamiast garnka testowana zbyt duža miche 32cm nie sprawdzala sa dobro.Kupilem 24cm,gleboka z sciankami do pionowa i jest znowu czysto.

Opublikowano

Wyższe masz spalanie bo jak okrasiłeś groch pelletem to zmniejszyła się kaloryczność.

Opublikowano

Testuje może ktoś nowy soft ? Jest pare drobnych błędów które zostały opisane ale coś ostatnio cisza ze strony Timela 

Opublikowano

A o sterowniku SKZP-2 moze coś napiszecie?

Pozdrawiam. YARO

Opublikowano

Będzie nowy soft dyskusja odżyje 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
1 godzinę temu, bercus napisał:

U mnia zamiast garnka testowana zbyt duža miche 32cm nie sprawdzala sa dobro.Kupilem 24cm,gleboka z sciankami do pionowa i jest znowu czysto.

głęboki masz ten deflektor ? ja chciałem zastosować u mnie coś takiego ale nie wiem czy zda egzamin ja mam szufladę i prostokątne palenisko . 

Opera Zdjęcie_2020-01-07_184801_www.domer.pl.png

Opublikowano (edytowane)

Taki u mnia najlepszy do SKZP (wracajac do tematu).Lepsza niž wieksza i plaska,lepsza niž garnek,orygynal,tarcza hamulcowa...

Zima tu i opal znika.

IMG_20200107_203306.jpg

IMG_20200107_203743.jpg

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1