Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

ok ale jaka przyczyna jest tego że masz na grzejniki 40 a nie np 55 ?
taka przyczyna że 55 to już za ciepło bedzie w domu przy 42 mam w domu 22-23 stopnie

co do wykresu to tak wygląda po 12h gdy włączona pompa cwu na stałe jako kotlowa i przykrecony zawor ze pompa .
spalalanie wyższe
124536a74acaa350b7d9771c83430333.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Masz glowice to daj im wieksza temperature . Powinno zredukować te szlaczki troszkę . One maja jakies stopniowe otwieranie zaworu czy on/off tylko ? 

Środek wykresu już lepiej wyglada :) 

musisz się pobawic ustawieniami . Odkręcić baniaka zawór I zobaczyć jak będzie . Zmniejszać lub zwiększać temp na grzejniki . Próbuj iść w te strone którą widać w środku wykresu .

No I izolacja rur kociol-baniak-kocioł wymagana by zredukować straty.

Wachlowanie zielonej jest zpowodowane zlymi ustawieniami zaworu.Czas otwarcia,czas reakcji,min i max ruch,wzmocnienie.

Kreczanie zbytne zaworu tež nie pomože stabilizacii kotla.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 2

16 godzin temu, gados82 napisał:

Mam glowice elektroniczne dlatego zielony taki szarpany.

skoro masz głowice to czemu temperaturę pomieszczeń regulujesz temperaturą czynnika a nie głowicami ?

poza tym uzupełnij profil ,czym palisz ? w czym to coś palisz ? co ogrzewasz tym czymś co coś w tym palisz?,

zdjęcia panelu, ustawień palnika, po samym wykresie z 12 godzin nikt Ci tu w niczym nie pomoże  

Edytowane przez jolo747
  • Zgadzam się 1

Liepiej obieg lekko w biegu,niž glowice start stop.

Porownac blankytna musisz dobraniem powietrza,kiedy tak wyglada z wlaczonym cwu.

Edytowane przez bercus
  • Lubię to 1

18 minut temu, bercus napisał:

Liepiej obieg lekko w biegu,niž glowice start stop.

Porownac blankytna musisz dobraniem powietrza,kiedy tak wyglada z wlaczonym cwu.

racja , kupiłem głowice elektroniczne skuszony ekonomią i komfortem , komfort jest ekonomii brak, szarpie wykresem sterownik ma kłopoty ze stabilizacją,  zastanawiam się nad powrotem do starego dobrego wosku ,

jak masz głowice elektroniczne to bardzo ważne jest żeby nie włączały się i nie wyłączały wszystkie o tej samej godzinie , musisz zrobić tak żeby przesunięcie między głowicami było minimum 30min , najlepiej godzinę 

Edytowane przez jolo747
  • Zgadzam się 1

Temu pomože mniejsza temp.zasilania sterowana pogodowo.Zatwaraja sa tylko glowice w tymczasowo przegrzanym pomieszeniu.

• Zgadzam się 1

Tak się zastanawiam I raczej to nie wina glowic A sterowania zaworem . Przecież czujnik jest na zasilaniu co I tam lapie takie dziwne skoki . 

Ale np jak głowica zamknie się na noc (bo ustawione na np 20-21°C) i rano się otworzy, to z grzejnika zleci do układu zimna woda. I tak może być wielokrotnie w ciągu dnia x ilość grzejników. I od tego te falbanki na wykresie co.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Zgadzam się 1

Tak może czemu nie . Tylko watpie by wszystkie na raz sie otwierały I zamykaly . I to bardzo regularnie to występuje . 

Dziwna sprawa.

Sterownik zamknął mi całkowicie zawór mieszający 3d mimo, że mam ustawione w konfiguracji min na 27. Sprawdziłem, nie jest w trakcie jego kalibracji. Czy czujnik pogodowy może mieć coś z tym wspólnego. Aktualnie pokazuje mi temperaturę ponad 15C na zewnątrz. Ustawienie jest takie, by sterownik regulował zaworem 3d a nie piecem. Ale w dokumentacji nic na ten temat nie napisano, żeby powyżej pewnej temperatury zamykać zawór.

Strona 29.   TEMP. WYŁ. OBW 1 – temperatura zewnętrza, przy której nastąpi automatyczne wyłączenie
obwodu ogrzewania CO1

No właśnie nie, bo mam tam wpisane 25C. Myślałem, że to jest związane z grzaniem CWU (grzeję w priorytecie) i to wyłącza pompę CO, ale na mieszaczu mam wyłączone zamknięcie zaworu gdy pompa nie pracuje.

Gdy sterownik odpalił pompę CO zawór się otworzył. Jakiś zonk.

Pomimo faktu posiadania sprzęgła hydraulicznego, włączyłem CWU na stałę  modulacja się poprawiła - wykres od CO jest lepszy. Spróbuje jutro zrobić CWU na program czasowy (od 21 do 6 rano i od 12 do 14). Z.obaczymy czy to coś da.  Zastanawiam się też nad wymianą bojlera na taki 300 L z dwiema wężownicami (może wtedy było by lepiej naładować bojler do np 60 stopni w nocy i na dzień by styknęło).

Witam.

Mimo stabilizacji pompa cwu jako kotlowa wciąż mam delikatne szlaczki. 

Wykres z ustawien

Moc 25kw lejce na 10-45 dmuchawa dm80 14-21 dynamika 4 eko kgm gold ustawiony na 32mj korekta 0 podawanie 8sek spalanie dobowe ok 20kg.

Bez pompy cwu spadalo do 16kg/doba ale piec stal duzo w czuwaniu.

Pod koniec widac sciagniecie ograniczenia modulacji bo spadl do temp 46stopni, przy okazji zmniejszylem moc na 20kw

Cos moge.tu poprawic? Jakies rady?

Pozdrawiam

IMG_20191221_095534.jpg

Listekcr zmieniłeś podajnik? Umnie takie fale robi CWU. 

@adamretro  tak. I jestem mega zadowolony z tej decyzji. W piecu znacznie czysciej, spalanie spadlo bo wkoncu idzie to wystroic. Ogolnie wszystko na plus..procz brazowego dymu w podajniku:) no i tego ze witkowski wysłał mi podajnik do montazu lewostronnego a nie prawostronnego. Mam utrudniony dostep do dmuchamy:/

Jaki podajnik masz terast? Ja w moim kotle mogę tylko zmniejszyć dawkę paliwa, obecnie mam 100g, mniej już się nieda, też jest poprawa. Umnie takie szlaczki robi pompa cwu, przykręciłem zawór za pompą, zobaczę jak będzie. 

@adamretro  aprq 25kw. Multipal już miał 6lat i byl podgnity, także i tak zestaw byl do wymiany

4 godziny temu, Listekcr napisał:

Witam.

Mimo stabilizacji pompa cwu jako kotlowa wciąż mam delikatne szlaczki. 

Wykres z ustawien

Moc 25kw lejce na 10-45 dmuchawa dm80 14-21 dynamika 4 eko kgm gold ustawiony na 32mj korekta 0 podawanie 8sek spalanie dobowe ok 20kg.

Bez pompy cwu spadalo do 16kg/doba ale piec stal duzo w czuwaniu.

Pod koniec widac sciagniecie ograniczenia modulacji bo spadl do temp 46stopni, przy okazji zmniejszylem moc na 20kw

Pozdrawiam

IMG_20191221_095534.jpg

Kiedyś też tak miałem. 
Zachęcam do własnej analizy.

Trochę cię naprowadzę. 

To co widzę to masz przycięta modulację do 40% bo pewnie gdybyś tego nie zrobił to doszło by do 100 i kocioł by się odstawiał. Zastanów się dlaczego sterownik podbija ci modulację tak wysoko skoro średnia wynosi 31?

Na bank masz źle ustawione powietrze. Zobacz że pracując na 10% nagle Brakuje energii i następuje jej szukanie.a dlaczego tak się dzieje? Proste. Na minimalnej modulacji masz za duże powietrze, wpala ci się wsad i potem brakuje opału żeby Starczyło go przy zwiększaniu modulacji. 
Jakie masz ustawienia powietrza? Jak jest w środku kotła? Jak jest na palniku. 
Jak jest teraz w miarę święto to ujmij na dole i dodaj tyle samo na górze

Jeden: Masz dmuchawę Dm80. Dlaczego masz powietrze min14? Przecież ona startuje niżej. 

Dwa: dynamika na 1

Trzy: nie zmieniamy jednocześnie stu ustawień bo wtedy nigdy nie wiesz gdzie popełniłeś błąd.

Cztery: wyłącz kaganiec 

Pięć: aktualnie jest ciepło więc odbioru ciepła nie ma zbyt dużego.

Sześć: jaki masz czas przekroczenia temp.?

Siedem: podawanie krótsze.

Osiem: trochę dziwi mnie kaloryczność. Czy aby nie za wysoka? Może potencjał nie obliczony i dlatego kaloriami ustawiałeś kopiec?

Dziewięć: jaka temp.powrotu?

Analiza, analiza, analiza....

Powodzenia. 

Edytowane przez 8010
  • Zgadzam się 1

5 godzin temu, Listekcr napisał:

Co do ustawienia dmuchawy  polecam sugestię @Pieklorz

2 godziny temu, 8010 napisał:

Jeden: Masz dmuchawę Dm80. Dlaczego masz powietrze min14? Przecież ona startuje niżej. 

Dwa: dynamika na 1

Trzy: nie zmieniamy jednocześnie stu ustawień bo wtedy nigdy nie wiesz gdzie popełniłeś błąd.

Cztery: wyłącz kaganiec 

Pięć: aktualnie jest ciepło więc odbioru ciepła nie ma zbyt dużego.

Sześć: jaki masz czas przekroczenia temp.?

Siedem: podawanie krótsze.

Osiem: trochę dziwi mnie kaloryczność. Czy aby nie za wysoka? Może potencjał nie obliczony i dlatego kaloriami ustawiałeś kopiec?

Dziewięć: jaka temp.powrotu?

Analiza, analiza, analiza....

Powodzenia. 

Kaganiec sciagniety. Powrot oscyluje w granicy 40 stopni przy temp pieca 60.. Delta wysoka, wiem ale inaczej nie chce być..oczywiscie czujnik zamontowany przy wejściu powrotow do kotla.. Potencjal obliczony z przesypu na 14.9kg dzis zasypalem 175kg i policze ze zuzycia. 

Czas przekroczenia, 45minut

Powietrze tak wysoko ze wzgledu na kopcenie i niedopalanie. Przy ustawieniach 4(start)-21(najwyzsze ustawienie bez efektu palnika) jest mnostwo sadzy. 

Mimo iz palnik jest nowy i przyjechal uszczelniony, ja poprawiłem to uszczelnienie to mam wrazenie ze pali sie dziwnie... Tak jak na zdjeciu...

IMG_20191218_191517.jpg

Edytowane przez Listekcr