Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, bercus napisał:

5min w poczatku,czy koncu wykresu? I ta druga wartosc?

Te pierwsze wahnięcie to odreagowanie sterownika na obniżenie temp. zewnętrznej, pozycjonowanie siłownika to te końcowe 4 godziny

Opublikowano

Do rozruchu silownika staloobrotowego.W dmuchawe naszej ma dužo wiekszy wplyw opožnienie fazy za pomoca kondensatora,nawet w malych obrotach.

Opublikowano

Panie i Panowie administratorzy i moderatorzy tego forum, stwórzcie nowy temat, w którym użytkownicy będą pisać o pomysłach oraz błędach produktów TIMEL (np. SKZP-02). Bardzo to ułatwi kontakt producenta @TomekBrz z użytkownikami.
W tym temacie jest wszystko i nic, dlatego trudno jest się połapać.

Co o tym myślicie? :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Mysle o tym: Wiekszosc bladow jest pomiedzy sterownikom i kotlom,Siedza w piwnicy.

Opublikowano

Już nie jeden raz dawałem propozycję założenia klubu tematycznego na forum. NIc prostszego, założyć klub i zapraszać. Piszących poza relusami deletw z klubu. Śmiało kolego @bryan64coll

Opublikowano (edytowane)

Nie mam SKZP ale temat czytam , bo jest tu sporo informacji.

Ale w tym kombajnie dawno już temat z tytułu przestał być wiodącym.

Aż dziw ,że nowy użytkownik sterownika może się w tym wszystkim połapać .

Jak zrobić z tego temat " na temat" ?. Nie wiem .

Tworzenie "klubu "  pachnie elitaryzmem a nie o to na forum chyba chodzi.

Edytowane przez Jasa
dopisek
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Powstaje 7000 stron,kiedy bedziemy pisac do 10 watkow zamiast jednego.Sekta sterownika swiatego,amen.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

I to jest ciekawe, przy okazji skzp jest rozwiązywanych wiele innych problemów. Jakbym miał oglądać tylko wykresy i zapytania o powietrze, to już dawno by mnie tu nie było. poszedłbym w gaz :)

Opublikowano (edytowane)

@Jasa "Sterownik Kotla Skzp-02 - Ustawienia, Porady" - wszystko o czym tutaj piszemy idealnie wpisuje się w ten temat. Ktoś ma problem z poprawnym ustawienie parametrów kotła, dmuchawy, mieszacza itd uzyska tutaj pomoc.

@bercus Nie chcę tworzyć nowego tematu po to, żeby znowu pisać w nim o ustawieniach kotła czy sterownika.

Nowy temat będzie zawierał tylko i wyłącznie propozycje oraz błędy w oprogramowaniu np. SKZP-02, które @TomekBrz będzie mógł w łatwy sposób znaleźć i skomentować. Nic więcej w tym temacie nie będzie.
Dla przykładu - dobrym rozwiązaniem, według mnie, byłoby szybsze wychodzenie z czuwania.

Edytowane przez bryan64coll
Opublikowano

Jest w tym dużo racji . 

Pozostaje więc tylko apel do piszących aby , w miarę możliwości , ograniczyć wątki poboczne , bo objętość tematu przeraza i jest często przedmiotem żartów w innych tematach .

Z apelami jednak różnie bywa .

Osobiście , jak pisałem wcześniej , wyrywkowo chętnie temat czytam , pomimo jego wielotomowej objętości.

• Zgadzam się 2
Opublikowano
26 minut temu, bryan64coll napisał:

według mnie, byłoby szybsze wychodzenie z czuwania.

- wcześniejsze wyjście z czuwania (0,5stC) , teraz jest wyjście na zadanej , przy takim ustawieniu zadana na 100% nie będzie utrzymana 

- możliwość ustawienia niższej max temperatury spalin od 80stC

Opublikowano (edytowane)

Ten temat, to kopalnia wiedzy, ale poszukiwacz skarbów powinien wiedzieć czego szukać i uczyć się od innych, jak to znaleźć, im więcej będzie w tym temacie szukał, tym więcej skarbów dla siebie znajdzie, a leżą one na wyciągnięcie ręki, wystarczy trochę kurz z nich zdmuchnąć i po nie się schylić, aby je podnieść.

A mam niejednokrotnie wrażenie, że poszukiwacze odwiedzający tę kopalnię oczekują, że wystarczy powiedzieć, chcę to i to, a inni poszukujący od razu im to w rękę włożą....

To tylko moje skromne zdanie - przeczytałem ten temat kilka razy i śledzę w miarę możliwości na bieżąco. 33.gif

Edytowane przez Jockey
  • Zgadzam się 3
Opublikowano
Godzinę temu, Oldek napisał:

A na tym wykresie chciałbym pokazać jak 5 minutowe pozycjonowanie siłownika wpłynęło na pracę kotła.

1b6fcaf0.jpg

Bardzo dobra praca.

Mówisz o czasie stabilizacji? Ja na razie w tym temacie doszedłem do 1min. A siłownik mam 120s (przebieg całego zakresu). Modulację masz odciętą od dołu do 25. Jakbyś miał chwilę czasu i mógłbyś potwierdzić moje spostrzeżenia, to spróbuj zmniejszyć moc palnika. Tylko zobacz dla tej wartości jakie na wykresie masz powietrze i wpisz je potem jako maksymalnie. Wg mnie, średnia modulacja powinna pójść w górę. W ten sposób w zasadzie nie zmienisz parametrów pracy pieca, a ciekaw jestem czy obniży ci się średnia temperatura spalin.

Ja w zasadzie nie patrzę na to jaka jest średnia modulacja, tylko jaka jest jej amplituda. A u ciebie jest pod tym względem super. Te krótkie niestabilności są do pominięcia, chociaż później stabilizuje się to aż 4h

Opublikowano
34 minuty temu, bryan64coll napisał:

@Jasa "Sterownik Kotla Skzp-02 - Ustawienia, Porady" - wszystko o czym tutaj piszemy idealnie wpisuje się w ten temat. Ktoś ma problem z poprawnym ustawienie parametrów kotła, dmuchawy, mieszacza itd uzyska tutaj pomoc.

@bercus Nie chcę tworzyć nowego tematu po to, żeby znowu pisać w nim o ustawieniach kotła czy sterownika.

Nowy temat będzie zawierał tylko i wyłącznie propozycje oraz błędy w oprogramowaniu np. SKZP-02, które @TomekBrz będzie mógł w łatwy sposób znaleźć i skomentować. Nic więcej w tym temacie nie będzie.
Dla przykładu - dobrym rozwiązaniem, według mnie, byłoby szybsze wychodzenie z czuwania.

Jestem absolutnie za. Bo jedna rzecz, to porady związane z konfiguracją, a druga rzecz to "księga życzeń i zażaleń". Jak podałem parę propozycji związanych ze zmianami (mogły być totalnie głupie), to one utonęły w zalewie postów i w ogóle nikt ich nie skomentował.

Opublikowano (edytowane)

A co to za trudność swoje pomysły wysyłać na pocztę Timela? Pomysły godne uwagi zazwyczaj były zauważane i wprowadzane.

Jeśli chodzi o wyjście z czuwania, to nie zawsze kocioł startuje od zadanej, zależy to również od szybkości spadku temperatury kotła, ustawień dynamiki oraz wzmocnienia modulacji na spadek temperatury powrotu. Obrazuje to poniższy wykres: proszę zwrócić uwagę przy jakiej temperaturze kotła pierwszy raz startuje modulacja i kocioł wychodzi z czuwania, a przy jakiej po raz drugi

1231197227_pompakotowa5.thumb.jpg.d565bb5c05aa3eebe59026a0c3d6f503.jpg

Edytowane przez Jockey
Opublikowano
17 minut temu, Jockey napisał:

...poszukiwacze odwiedzający tę kopalnię oczekują, że wystarczy powiedzieć, chcę to i to, a inni poszukujący od razu im to w rękę włożą....

Dobrze, że Ty to napisałeś, bo ja bym był bardziej wulgarny. Robi się tragedia na forum. Czuję się jakby uchodźcy tu weszli... Sorry.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, bryan64coll napisał:

@Jockey Po co wysyłać dziesiątki wiadomości na pocztę Timela z tymi samymi pomysłami? :)

1. Jak było by dziesiątki tych samych pomysłów na mailu to pewnie Tomek widział by że wiele osób o tym myśli.

2. Jak na razie to wcale nie ma wielu srnsownych propozycji zmian.

3. Nigdy sterownik nie wyręczy od myślenia operatora.

• Zgadzam się 1
  • Nie zgadzam się 1
Opublikowano
4 godziny temu, mkwapisz napisał:

Mówisz o czasie stabilizacji? Ja na razie w tym temacie doszedłem do 1min. A siłownik mam 120s (przebieg całego zakresu).

A tak sobie pokazałem wykres aby mozna zobaczyć ile czasu kocioł dochodzi '"do siebie" po chwilowej zmianie parametrów. Nic więcej. 4-5 minut pozycjonowania siłownika = 3-4 godz. dążenia kotła do stabilizacji. Siłownik również mam 120 sek, a czas reakcji siłownia 15 sek. Ale oczywiście to jest taka ciekawostka z mojego kotła i z mojej instalacji CO.

Opublikowano

Witam.

Jako ciekawostkę co do stabilizacji kotła wrzucam fotkę. Zanik napięcia na ok. 1minutę i widać jak sterownik od nowa się uczył :-))

IMG_20191209_230340.jpg.cac1547fb2138bcfe549ee1bcbc572cd.jpg

YARO

Opublikowano

Też uczył się około 3-4 godzin, i Twój wykres też jest dowodem na to, że np zmiana powietrza o 1% nie powoduje nagłych zmian na palniku.

Opublikowano (edytowane)

Obecnie posiadam sterownik ARGOS PID podajnik sv200 piec 24kw z Pleszewa. Chcę wymienić sterownik na inny czy polecacie skzp 02 czy może inny ?

Edytowane przez rmj