Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.12.2019 o 17:52, Deafnezz napisał:

Słuchaj rad kolegów i celuj mieszankę paliwo-powietrze gdy "chcesz prawidłowej  modulacji." Wtedy docenisz "poziomą" niebieską kreskę, do której masz problem.....

pokażesz tą kreskę u Ciebie  bo nie do końca wiem jak płaska ma być , coś tam już łapię ale chyba to jeszcze nie to, jak mi sie już temperatura stabilizuje to odkręci sie jakiś grzejnik i znów huśtawka , do stabilizacji potrzebuje ok 2 godzin i potem znów jakiś grzejnik się odkręca 

Edytowane przez jolo747
Opublikowano

To czeka ne ciebie w drugiej fazy- silownik mieszaca i pogodowka,temperatura kotla z rezerwa,zamiast "wszytko na grzejniki".Potym brak szokow w instalacji.

Opublikowano
A po co tyle mieszaczy?? Osobny na podłoge osobny na kaloryfer?? To chyba bardziej komplikuje niz pomaga, czy sie mylę?
To co mam puścić na kaloryfery wodę 27°C jak na podłogę?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Na podłogę w kuchni 28°C, a na grzejniki 36°C + korekta z pogodówki = ok 41°C

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Można termostatami opanować temp. Łatwiej niż 2 zawory

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Można, można... Na wszystkich grzejnikach termostaty, brak jakiegokolwiek zaworu xD na zasilaniu CO 42.gif

Zawory xD też się bardzo dobrze sprawdzają, ale nie są jedyną możliwością kontrolowania i sterowania temperaturą CO

643807656_wykres8.JPG.716adf73ac10e2e7bead6b36c1e04dc0.JPG

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Witam,
Jestem w kontakcie Z serwisantem od Witkowskiego odnośnie wymiany mojego starego palnika rynnowego na nowy APR.
Kazał min się zastanowić nad wymianą jeśli wymiary kotła na to pozwolą na retortę. Patrzyłem że cena taka sama 700 zł.
Co wy o tym myślicie.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

bierz retortę 

Opublikowano

Marek pytanie czy ślimak będzie pasował co do średnicy i długości. Tak jak pisałem na priv pomyślał bym naz zestawem ze ślimakiem i rurą ślimaka. 

Będzie pewność że wszystko pasuje. Reduktor i zasobnik dopasujesz stary. 

Druga sprawa to odległość retorty od ruszt jeżeli pisiadasz. 

Opublikowano (edytowane)

@MarepP szukaj używanej retorty :) za te pieniądze idzie znaleźć caly komplet ,ba nawet z grochem w podajniku :). Sv były najlepszy jednak to duży koszt ,niestety .

1575557300198337533850199701807.jpg

Edytowane przez FAFAŁ
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Wykres mój na SV 200 i pellecie varmo, z ostatniej nocy. Ja uśredniam sobie modulacje.

IMG_20191205_124441.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, aikon91 napisał:

Można termostatami opanować temp. Łatwiej niż 2 zawory

2 godziny temu, Jockey napisał:

Można, można... Na wszystkich grzejnikach termostaty, brak jakiegokolwiek zaworu xD na zasilaniu CO 42.gif

Zawory xD też się bardzo dobrze sprawdzają, ale nie są jedyną możliwością kontrolowania i sterowania temperaturą CO

643807656_wykres8.JPG.716adf73ac10e2e7bead6b36c1e04dc0.JPG

termostaty też mam i to elektroniczne, zostały jeszcze z przed przeróbki instalacji...

ale niestety nie mam takiej ładnej kreski jak u was :(

Opublikowano

tak Pellet węglowy

@Misiu jakie wrażenia z palenia tym ? 

Opublikowano

Loko00 kończę właśnie 4 worek które załatwiłem sobie do sprawdzenia - kumpel mi podrzucił - opal suchy, trochę kurzy przy załadunku, przekładnia pracuje cicho bez zgrzytów kruszonego węgla, trochę wysoka temp podajnika 38 - 45, kaloryczność ustawiona 31Mj, wbrew pozorom w miarę czysto w piecu, przy paleniu bartexem silwerem miałem wiecej pyłu. Opal objętościowy więc przy zasobniku 150  zapakujesz może 120 kg. Dla mnie ok przy niższych temperaturach na dworze, przy odstawieniu się pieca istnieje możliwość cofnięcia się żaru do zasobnika SV 200 ma krótki podajnik.

Opublikowano

Panowie. Mam ustawioną modulację od 15%  A sterownik schodzi do 14 %.  Czy to norma ?

Opublikowano
Instalację masz bardzo stabilną a wykresy fajne.

Jednak technix sprawuje się chyba dobrze , bo pamiętam że w ubiegłym sezonie miałeś go dość.

Dotarło do mnie co robiłem nie tak i efekty widac

Wiem także że duzy wpływ na stabilność instalacji i ilość spalanego opału ma wpływ na jakim biegu pracuje pompa za mieszaczem u mnie chodziła na 8Watt a teraz na 27Watt wykres się bardziej wyprostował i spalanie spadło bo przestała wariować modulacja

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam nie ogarniam trgo wcale siedzę konbinuje i dupa, piec dochodzi6do zadanej 58 pracuje równo i gdy spadnie później strasznie długo chodzi aby dojść do zadanej poczym gdy już dobije idzie ponad 60 w górę co źle e robię dodaje tylko paliwo. 

IMG_20191205_185655.jpg

IMG_20191205_185630.jpg

IMG_20191205_185624.jpg

IMG_20191205_185619.jpg

IMG_20191205_185609.jpg

IMG_20191205_185556.jpg

Opublikowano
5 minut temu, Riva78 napisał:

Witam nie ogarniam ........... piec dochodzi6do zadanej 58 pracuje równo i gdy spadnie później strasznie długo chodzi aby dojść do zadanej poczym gdy już dobije idzie ponad 60 w górę co źle e robię dodaje tylko paliwo. 

Witam.

No właśnie co tu jest żle ??  image.png.be5ea44e06274bca7a7c18951522296d.png

YARO

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, pochłaniacz napisał:

Panowie. Mam ustawioną modulację od 15%  A sterownik schodzi do 14 %.  Czy to norma ?

Czasem tak jest nie ma co się przejmować tylko miej to na uwadze . Mi też kręci na 4 .

@Riva78 pierwsza mysl to czas podawania. Czemu masz dyche ?

Edytowane przez FAFAŁ
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Wysokie powietrze i wysokie spaliny 

• Lubię to 1