Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@mazi2280

Dokładnie tak jak pisze kolega  wyżej. Nie przejmuj się tym co pokazuje sterownik . On nalicza dobowo . 

Opublikowano
7 godzin temu, mazi2280 napisał:

@Misiu Jak u ciebie wyglądają wahania spalania przed i po czyszczeniu kotła?

U mnie nie zauważyłem różnicy.

Opublikowano

U mnia spada srednia moc po wyczystke cca o 10%,jesli u ciebie wzrasta,dodaj RCK.

Opublikowano
11 godzin temu, mazi2280 napisał:

@8010super porada. Masz sv 200 czy inny palnik? 

Ja mam rynnę apr witkowski.

Opublikowano

pytanko mam , zadana 50stC, piec przekracza ją o godzinie 12,00 z max czasem przekroczenia 10min, czy to znaczy że jeśli do 12.10 temperatura na kotle nie spadnie poniżej 50stC to kocioł się odstawi  a jeśli spadnie poniżej 50tki to kocioł się nie odstawi a po przekroczeniu 50 zacznie naliczać czas przekroczenia od nowa ? nie ma żadnych bramek w których temperatura kotła nie jest uważana przez sterownik za przekroczoną 

Opublikowano

a no właśnie dobrze że poruszyłeś temat .też tego nie ogarniam .może ktoś....coś...panowie macie u siebie porobione zetki w kotłowni?w dmuchawie wpa 06 mam ustawione max powietrze na 62proc kanały były czyszczone niedawno i wydaje mi się że na tej mocy powinno ostro dmuchać a u mnie tak średnio                                                                                                                                                                                        piszecie że macie poustawiane na max 38-45proc.czy problemem może być brak zetki?

Opublikowano

Sporo zależy jak bardzo szczelne jest pomieszczenie w którym znajduje się kocioł. 

Opublikowano
42 minuty temu, jolo747 napisał:

pytanko mam , zadana 50stC, piec przekracza ją o godzinie 12,00 z max czasem przekroczenia 10min, czy to znaczy że jeśli do 12.10 temperatura na kotle nie spadnie poniżej 50stC to kocioł się odstawi  a jeśli spadnie poniżej 50tki to kocioł się nie odstawi a po przekroczeniu 50 zacznie naliczać czas przekroczenia od nowa ? nie ma żadnych bramek w których temperatura kotła nie jest uważana przez sterownik za przekroczoną 

Masło maślane. Proszę bardzo, nie myśl za dużo bo zaczynasz chyba nie ogarniać własnych myśli. 

Czas przekroczenia liczy się od momentu przekroczenia zadanej temperatury plus histereza. 

Prościej: jak ustawisz 50st.C a histereza synidi 0,5 st.C to po przekroczeniu temp.50,5 st.C zaczyna liczyć się czas przekroczenia. 

Najlepiej załóż piec kaflowy  i nie bedz6 problemów z ustawieniami :))

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Hej Panowie dzięki Waszej pomocy po 3 dniach wytężonej pracy piec osiągnął takie wyniki dziwi mnie tylko nagły spadek w pewnym momencie modulacji wsztsrko ładnie szkło a ty nagle bach jakieś pomysły?? 

IMG_20191202_173431.jpg

IMG_20191202_173457.jpg

IMG_20191202_173525.jpg

Opublikowano (edytowane)

Przeszedł w czuwanie, cała tajemnica. Wydłuż czas przekroczenia.

Edytowane przez altoro
Opublikowano (edytowane)

W trybie automatycznym nie ma histerezy temperatury zadanej. Kocioł odstawia się zawsze w 3 przypadkach, gdy którykolwiek z nich zostanie spełniony:

- po przekroczeniu zadanej o 5 stopni

- po upływie czasu określonego parametrem czas przekroczenia temp. zadanej

- po przekroczeniu temperatury ustawionej parametrem temperatura maksymalna

W trybie interwałowym po uzyskaniu temperatury zadanej na kotle (plus histereza), kocioł przechodzi w stan czuwania. Gdy temperatura spadnie poniżej zadanej, ponownie wróci do trybu pracy.

To są podstawy obsługi sterownika

Edytowane przez Jockey
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jolo747 napisał:

czas przekroczenia

Ta funkcija jest przydatna glownie do grzania CWU latom(obmedzenie przegrzewania kotla).Przy grzaniu CO jest przydatne palenie stale i ta funkcija staje sa zbytna-ustawiamy na max.

Tež do @Riva78

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Witam,

właśnie jestem w trakcie montażu sterownika i mam pytanko dotyczące złączek do czujników. Czy ktoś z was wie co to są za złącza. Nie ma tego w dokumentacji. Muszę zrobić przedłużkę kabla do zbiornika CWU i pogodówki. Na razie piec chodzi jeszcze na sterowniku starym, ale jedyne co muszę zrobić, to przełączyć pompy i podajnik. Niestety, kabelki są za krótkie. Tutaj przynajmniej wiem co to za przedłużacze.

Opublikowano
Witam, właśnie jestem w trakcie montażu sterownika i mam pytanko dotyczące złączek do czujników. Czy ktoś z was wie co to są za złącza. Nie ma tego w dokumentacji. Muszę zrobić przedłużkę kabla do zbiornika CWU i pogodówki. Na razie piec chodzi jeszcze na sterowniku starym, ale jedyne co muszę zrobić, to przełączyć pompy i podajnik. Niestety, kabelki są za krótkie. Tutaj przynajmniej wiem co to za przedłużacze.

Końcówki DS1110-01-2B6 Możesz je zamówić u p.Tomka z Timela bo w normalnych sklepach to wcale nie jest łatwo je dostać

Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@Riva78 poprostu przeszedł w czuwanie. 

19 st. w pokoju? To pewnie tony grochu nie spalisz. Jak lubisz taką niską temperaturę to przejdź na gaz

Opublikowano

[mention=84966]Riva78[/mention] No to można powiedzieć że miałeś fart (No chyba że wiedziałeś jakie czujniki stosował producent starego sterownika). W naszym SKZP (oprócz czujnika spalin) są KTY-81-210.

Opublikowano
14 minut temu, ThomaSz napisał:

Końcówki DS1110-01-2B6 Możesz je zamówić u p.Tomka z Timela bo w normalnych sklepach to wcale nie jest łatwo je dostać

Super dzięki. Widzę że są w Wektonie na miejscu. Jutro podjadę i je kupię.

Pozdrawiam

Opublikowano

@mkwapisz Jak chcesz tylko przedłużyć przewód to te końcówki do czego Ci?

Opublikowano
25 minut temu, 8010 napisał:

@Riva78 poprostu przeszedł w czuwanie. 

19 st. w pokoju? To pewnie tony grochu nie spalisz. Jak lubisz taką niską temperaturę to przejdź na gaz

Właśnie spalalem dużo do metrażu, a gdybym miał możliwość podłączenia gazu na pewno bym skorzystał, ale nikt nie odpowiedział mi czy dobze pracuje piec po tym co pokazałem. 

Opublikowano
22 godziny temu, ThomaSz napisał:

[mention=84966]Riva78[/mention] No to można powiedzieć że miałeś fart (No chyba że wiedziałeś jakie czujniki stosował producent starego sterownika). W naszym SKZP (oprócz czujnika spalin) są KTY-81-210.

Zostawiłem stary czujnik od cwu i temperatury podajnika. 

Opublikowano

Može tak dzialac,tylko wydlužaj czas przekroczenia temp.-jest na drugim zdejcju na maximalny.czas i nie bedzie zbyt padac do potrzymania.Može jescze obnižaj min.moc z 20 do 18%

Opublikowano
2 godziny temu, bercus napisał:

Ta funkcija jest przydatna glownie do grzania CWU latom(obmedzenie przegrzewania kotla).Przy grzaniu CO jest przydatne palenie stale i ta funkcija staje sa zbytna-ustawiamy na max.

Tež do @Riva78

W nawiązaniu do przekroczenia zauważyłem że w sterowniku można ustawić max na 240 min a w apce na androida i na stronie wojszym tylko 120. Jeżeli na sterowniku wprowadzimy powyżej 120 min jest problem ze zmianą ustawień na sterowniku przez apke z androida.