Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem tu nowym robicie na forum dobrą robotę dziś zamontowalem sterownik Skzp-02 wszystko podłączone jak należy tylko mam problem zadałem temperaturę na dom 40 stopni niestety mój sterownik nie reaguje na zadania temperaturę może coś źle ustawiłem pomoże ktoś? 

IMG_20191129_212938.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Riva78 napisał:

Widzę ze ochrone powrotu masz włączoną pewnie to blokuje bo masz ! na sterowniku zwróć uwagę ,ochrona powrotu bedzie ci blokować przepływ jak masz siłownik widzę 10% otwarcia

Edytowane przez Natben
Opublikowano (edytowane)

Jest też czujnik pokojowy pokazuję 26.6, masz ustawiony program czasowy? 

Edytowane przez adamretro
Opublikowano
1 minutę temu, adamretro napisał:

Jest też czujnik pokojowy, masz ustawiony program czasowy? 

Raczej nie mam podłączony tylko panel ale czujnik i tak nie pokazuje prawidłowej temperatury w domu może mam teraz 20 stopni ☹️

Opublikowano

pompe kotłową masz ?

Opublikowano

W panelu też jest czujnik, jak źle pokazuję to zrób kalibrację. 

Opublikowano (edytowane)

wyłącz narazie ochrone powrotu a jesli masz w domu ze 20 stopni sprawdz to dobrze , bo panel pokazuje 26,6 wiec jesli niema tej temperatury przeprowadz korekte temp. pomieszczenia

Edytowane przez Natben
Opublikowano
6 minut temu, adamretro napisał:

Jest też czujnik pokojowy pokazuję 26.6, masz ustawiony program czasowy? 

Nie nie mam tego ustawionego ale czujnik chyba walniety nie mam takiej temperatury teraz w domu max 20 stopni jak jest

Opublikowano
Teraz, Natben napisał:

wyłącz narazie ochrone powrotu a jesli masz w domu ze 20 stopni sprawdz to dobrze , bo panepl pokazuje 26,6 wiec jesli niema tej temperatury przeprowadz korekte temp. pomieszczenia

Czujnik jest walnie ten w panelu pokojowym na bank nie mam takiej temperatury jak mam teraz 20 stopni to jest max. 

Opublikowano

Menu - Instalator ( uruchom ) - diagnostyka  , tam zrób korektę panela zmierz innym termometrem

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Riva78 napisał:

Czujnik jest walnie ten w panelu pokojowym na bank nie mam takiej temperatury jak mam teraz 20 stopni to jest max. 

Czujnik na pewno OKI , zrób korektę i wyłącz ochronę powrotu , kwestia jeszcze ustawień  mieszacza  , ile max i min otwarcia

Edytowane przez Natben
Opublikowano

wczesniejsze 1 nie 2 ustawienie

Opublikowano
32 minuty temu, FAFAŁ napisał:

@FAFAŁ Dzięki. Zmiany robią swoje, poprzednio zasypowy dobowy. Zmiana techniki palenia, zaczynasz od podstaw. Wybór kotła i palnika, to czytanie forów pół roku przed wyborem. Opinie + - itd. Potem wybór producenta i dalej czytasz forum. No i mam. Jak to...? Znowu kłopot... Nowa zabawka, siedzisz więcej ty jak w "domu".  Parę fotek z wykresów i jaka może być różnica na wykresach przy zapowietrzonych grzejnikach i przy odpowietrzaniu, akurat u mnie.

20191129_192440.jpg

20191129_192449.jpg

Opublikowano (edytowane)

Riva78   oki , teraz ochrona powrotu wyłącz ją bo ona zamyka mieszacz na 10% 

Edytowane przez Natben
Opublikowano
Godzinę temu, mazi2280 napisał:

Niestety z tego co doczytałem tylko  kolega Misiek ma sv200 a ja sv200n wielkość robi różnicę.

Nie tylko :)  Ja od tygodnia prawie testuję palnik sv200  15 kw.  Jak na razie obserwuję jego pracę, i czekam na ustabilizowanie się całego układu. 

Na tę chwilę mam spalanie o wiele większe niż u Ciebie. Bardzo zastanawia mnie fakt, że masz przesyp 5kg/h,  a to o wiele mniej niż ma mój palnik.

Opublikowano
54 minuty temu, FAFAŁ napisał:

@mazi2280 samo oczyszczenie kotla z sadzy i pyłu nie wplynie negatywnie na spalanie :) 

Ja bym zmodyfikowal to powiedzenie troszkę . Uzytkownik siedzi i nie dotyka sterownika . Ten nie wariuje I opalu nie marnuje :) 

masz fajny palnik bo rura moim zdaniem jest najlepsza . Tylko ustawic nie hustac go i bedzie dobrze . Ster moduluje woda plynie cały czas skoków nie ma . Wniosek .don't touch. Spali ile bedzie musiał bo takie będzie zapotrzebowanie.

No i tak jak kolega mówi, niech sobie spokojnie palnik pyka, jestem za wprowadzeniem opcji w sterowniku średniej modulacji. 

Opublikowano

pochłaniacz

Niski przesyp zaniża spalanie.

Opublikowano
9 minut temu, Riva78 napisał:

Mieszać na 10% kurde tylko co mam tak ustawić jaka opcje, temperatura wzrosła zaczyna być ciepłej. IMG_20191129_220101.thumb.jpg.56b813209abbc73fd2b3c6db1eac815e.jpg

jak wyłączyłeś ochronę powrotu mieszacz puścił na dom , widze ze temp. 21.1 to masz po korekcie ? temperaturę pomieszczenie nadałeś mam rozumieć , możesz też ograniczyć max otwarcie mieszacza na np 70 % bo jak będzie duża różnica miedzy faktyczną a zadaną mieszacz otworzy na maxa

Opublikowano
19 minut temu, Natben napisał:

Po korekcję jest teraz Oki pokazuje pokojowy dobze, tylko jeszcze, zauważyłem że zadania na mieszacz mam 40 a na termometrze który pokazuje temperaturę jaka idzie na dom pokazuje więcej 

IMG_20191129_221411.jpg

Opublikowano (edytowane)

Daj sie temu ustabilizować , jak zadaną na mieszacz ?

Edytowane przez Natben
Opublikowano

@Misiu Standartowa modulacja, była na 5 ale max to 7 min 1. Czyli dalej ustawienia użytkownika. Przy naszych palnikach względem innych + wysokość komina i jego ciągu + kocioł. Dalsze modyfikacje sterownika mile widziane.