Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ok,dziekuje,zaczynam dzialac

Opublikowano

Przede wszystkim kolego zrob kolego dluzdzy czas przekroczenia temperatury bo sie piec odstawia i potem goni. Temu taki wykres poszarpany masz.  :)

Opublikowano

Panowie pytanie. Mam o soft 2.18b 

Odlaczyłem na chwilę zasilanie od sterownika i po ponownym załaczeniu siłownik sie zamknoł. Oczywiscie temp  na c.o. spadła i chciałem tego uniknąć więc menu mieszacza i tam jest opcja min otwarcie siłownika ( ja mam na 0%) ale brak reakcji nawet  Jak dałem na 30% .Dopiero pomoglo ponowne zaznaczenie opcji mieszacz aktywny na 0 i zapisanie i spowrotem na 1 i ruszył .Wydaje mi się ze to błąd.Dodam ze temp wyliczona na grzejniki byla 34st przed odłaczeniem a po podłaczeniu 29 i wrocila do 34 po tym ponowym zapisaniu mieszacza jako aktywny

Opublikowano
1 minutę temu, TomekMM napisał:

Przede wszystkim kolego zrob kolego dluzdzy czas przekroczenia temperatury bo sie piec odstawia i potem goni. Temu taki wykres poszarpany masz.  :)

akurat ten parametr mam ustawiony na 120 minut wiec kocial  powolutku przekracza 5 C od zadanej i sie odstawia. Generalnie (popraw mnie jesli sie myle) problem odstawiania w ostatnim okresie moze byc spoowodwany pogoda w duzej mierze, prawda?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

A to sorki bo nie wiedzialem jaka zadana na kotle  :) 

a co do pogody to na pewno to skoro masz taki fest palnil to on nie wie co ma ze soba zrobic  :)

ustawienie mniejszej mocy na pewno mu pomoze.

Opublikowano
Godzinę temu, opiol89 napisał:

Panowie pytanie. Mam o soft 2.18b 

Odlaczyłem na chwilę zasilanie od sterownika i po ponownym załaczeniu siłownik sie zamknoł.

Bo się siłownik pozycjonował. Tak ma być.

Opublikowano (edytowane)

A co w przypadku pompy kotlowej gdy piec ma dwa wyjscia zasilania i dwa powroty gdzie na jednym układzie jest CO a na drugim CWU? Gdy zamontujemy na ukladzie CO pompę kotlowa to i tak od CWU bedzie musiala być stale wlaczona zeby praca pieca byla stabilna??

IMG_20190228_172609.jpg

Edytowane przez wilczOr991
Opublikowano
W dniu 25.02.2019 o 21:14, aikon91 napisał:

Ze względu na to, że mam chłodny powrót próbowałem oszukać sterownik. Czujnik powrotu zamontowałem na zasilaniu. Niestety nie daje się oszukać skutecznie. Nie pozostaje nic innego jak CWU na stałe i pare kg więcej bo inaczej piec skacze jak w dwustanie

Pompę kotlowa załóż i już masz ochronę powrotu rura cu 28 mm starczy.

Opublikowano

A poco takie podłączenie do kotła , te zas.pow.z kotła to tylko dla wygody instalatora ale dla użytkownika kłopot. Podłącza się zawsze do jednego zestawu i tyle to problem z pompa kotlowa odpada - jak chcesz mieć pompę kotła.to cza to przerobić i tyle.

Opublikowano

Jak włączyć tryb lato?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Uniwersalny układ i tyle 

7F9B1A25-B91B-4227-9BDE-ABFA7485760E.png

Opublikowano
2 minuty temu, SlawekOrfi napisał:

Jak włączyć tryb lato?

To wył.pope c.o i tyle 

Opublikowano
6 godzin temu, Michaelkw napisał:

marekD- tak jak napisal Sajmon 5556 taki piec bo kubatura duza. Ja mam stropy na wys. 3,80 m.

co do wymiennika- mój piec jest w ukladzie otwartym a instalacja w zamkniętym. Wymiennik jest rozgranicza dwa układy (jesli dobrze zrozumiałem instalatora). Gazu nie mam

Dodam ze moj palnik ma moc 38-60 KW

No ok co do wymiennika , boisz się by nie było bum . Ja ma uk. Zamknięty  dwa zaw.bezp. I monometr kontaktowy jak by wzrosło ciśnienie to alarm na telefonie i ster. Stop.

wymniennik zarosnie za jakiś czas i się zaczną schody z przepływami, No ale tomowe zdanie ja bym go wywalił.

Opublikowano
9 minut temu, marekd napisał:

A poco takie podłączenie do kotła , te zas.pow.z kotła to tylko dla wygody instalatora ale dla użytkownika kłopot. Podłącza się zawsze do jednego zestawu i tyle to problem z pompa kotlowa odpada - jak chcesz mieć pompę kotła.to cza to przerobić i tyle.

Ale bez przeborek tylko z samym montażem pompy kotlowej i wlaczona praca pompy CWU ma to sens?

Opublikowano
Uniwersalny układ i tyle 
7F9B1A25-B91B-4227-9BDE-ABFA7485760E.png.a4d913245b20157c2cc9de588b162609.png

Masz rację. Tak samo zrobiłem i jestem zadowolony. Pompa kotlowa robi robotę. Najbardziej zadowolony jestem z zaworu 3D na podłogówkę. Na grzejniki nie mam JESZCZE na przyszły sezon zagości w mojej kotłowni.

Opublikowano
4 minuty temu, MarekDabrowski napisał:

Ustawiasz temperatury przy których ma się wyłączyć co1i2 i to wszystko jest to w ustawieniach pogodowki

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Sam sobie odpowiedziałeś to po co pytasz , ja tam wole zrobić of i jest pewność , co jakiś czas przegonić .

Opublikowano

Załaczona CWU na stałe wykresy po 2,6i12h. Jak to wygląda? Spalanie spore 14kg przy takiej pogodzie.Moc kotła podniesiona na 14kw (tyle ma fabrycznie, palnik 15-25kw)

20190228_174737.jpg

20190228_174724.jpg

20190228_174711.jpg

Opublikowano
14 minut temu, MarekDabrowski napisał:

Przecież to Sławek pytał nie ja:-)

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Ok przepraszam

Opublikowano

Marked, nie wiem o co chodzi ze sam sobie odpowiedziałem?

Opublikowano
12 minut temu, aikon91 napisał:

Załaczona CWU na stałe wykresy po 2,6i12h. Jak to wygląda? Spalanie spore 14kg przy takiej pogodzie.Moc kotła podniesiona na 14kw (tyle ma fabrycznie, palnik 15-25kw)

20190228_174737.jpg

20190228_174724.jpg

20190228_174711.jpg

Aikon91 odpowiedz sobie jaka sprawność ma piec przy temp.50 st ?

jaki masz temp. powrótu  z układu ?

na c.o idzie 25 st ja bym drżał farelka 

jak wyglada u Ciebie cały układ inst.?

walkuje się to od początku forum .

najpier robi Pan Franek nie obrażając Pana Franka inst. Potem się uruchamia i się zaczyna studnia problemów.

najpier się studiuje internet by coś wiedzy luknąć potem się wola Franka i zadaje mu się pytania a czemu tak a on na to bo tak musi być , zostaje z kokolczym jajem Franek bierze pieniądze a Ty siedzisz w kotłowni i rozpacasz.Tyle.

Opublikowano
7 minut temu, SlawekOrfi napisał:

Marked, nie wiem o co chodzi ze sam sobie odpowiedziałem?

To do Slawka 

Opublikowano

Nie wiem jaką ma sprawnośc przy 50 stopniach. Delta powrotu 5 stopni. Na podłoge więcej jak te 25 nie potrzeba. Co do instalacji jest ok bo 2 zime ładnie grzeje i jest bardzo prosta. Chcę teraz tylko optymalnie ustawic nowy sterownik nic więcej. 14 kg spalał mi w dwustanie przy mrozach dlatego myślę że coś jeszcze jest tu niedograne