Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W dniu 10.12.2018 o 19:08, TomekMM napisał(a):

Może Tomku pozycjonowanie mieszacza co 0,1s to trochę za dokadnie?

Wychodzi na to że byśmy musieli dokrecac  wszyscy śrubę od pokrętła silownika kluczem dynamometrycznym z odpowiednią siłą żeby było ok  :)

Rozwiń  

Zobaczymy. Nie wykluczam, że jest jakiś błąd, który uda się poprawić. W końcu to wersja testowa.

Rozdzielczość wolałbym pozostawić, bo ładnie teraz pilnuje temp. zadanej.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 10.12.2018 o 18:52, TomekBrz napisał(a):

Lukasz T1125, to samo pytanie do Ciebie.

Jak masz skonfigurowany układ, tzn. czy pompa pracuje cały czas, czy wykorzystujesz reg. pokojowy, termostat. Chcę zawęzić poszukiwania...

Rozwiń  

4D Danffos sterowany z SKZP, pompa CO za 4D pracuje non stop włączona opcja gdy mieszacz i tak samo pompa CWU, czujnik temp. pokojowy;  brak pompy kotłowej, bez termostatów, reg. pokojowych

Edytowane przez LukaszT1125
Opublikowano (edytowane)

Tak potwierdzam to jest super

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
  W dniu 10.12.2018 o 19:13, altoro napisał(a):

W sumie to najważniejsze że temp. dobrze trzyma :) wskazanie błędne mogą siać zamieszanie jeśli ktoś jest z dala od kotła i śledzi jego pracę na smartfonie.

Rozwiń  

A co jeśli masz na mieszaczu widełki np. 8-60%? A temperatury inne bo zawór się przekręcił... to nie tylko śledzenie

Opublikowano

U mnie na AFRISO ARM 343 jest ok.

Opublikowano (edytowane)

Ja akurat widełki mam 0-100% ale fakt, nie wiadomo jak by wtedy się zachował, i potwierdzam że temp ustawia OK

Edytowane przez altoro
Opublikowano

TomekBrz może faktycznie nie ma co szukać w sofcie skoro więcej osób ma pozytywnie - w piątek wracam z RPA to poszukam u siebie luzów siłownik-zawór

Opublikowano

Jak dla mnie tez wazniejsze jest ze trzyma zadaną temperature.

Co prawda mój silownik Herz ma wskazanie takie jak ster jednak dużo ludzi ma problem.

Opublikowano
  W dniu 10.12.2018 o 18:35, TomekBrz napisał(a):

Czyli rozumiem, ze w sofcie 2.17B rozjeżdża się wskazanie pozycji siłownika z pozycją fizyczną.

Ten fragment algorytmu był mocno zmieniony (rozdzielczość z 1 s na 0,1s).

To zaowocowało precyzyjniejszą regulacją, ale jak widać są też minusy.

Czy u wszystkich się tak dzieje ?

Rozwiń  

Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi ale faktyczne , rozjeżdża się wskazanie na sterze względem pozycji siłownika. 

Opublikowano

@TomekBrz proponuję dwie wersje softu. Obecna dla zaawansowanych i uproszczona dla osób starszych lub niedoświadczonych którzy mają problemy ze zwykłymi sterami.

Co do v2.17 to szkoda że nie ma na wykresie temp. powrotu a przycisk "pełen zasyp" szkoda że nie jest na głównej stronie podobnie jak spalanie dobowe

Opublikowano (edytowane)

O to to!

Oldek, może gdybyś sobie taką wersję uproszczoną zainstalował, to wtedy nie molestowałbyś w niedzielny poranek, po sobotnich szachach ze szwagrem, o tłumaczenie zawiłości funkcji sterownika, co? ;)

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Myślę że było by to wskazane. Widzę to po ojcu i koledze w słusznym wieku. Poza tym myślę że sprzedawcy stera z kotłami słabo orientują się jaki potencjał tkwi w skzp. Sam słyszałem tekst czy chce pan ster zwykły czy rozbudowany. Na pytanie co daje rozbudowany odpowiedź brzmiała nie wiem... 

A wystsrczyło powiedzieć że jak weźmiesz ten lepszy to nie musisz latać fo kotłowni. No chyba że po piwo i popiół wysypac :-)

Opublikowano
  W dniu 10.12.2018 o 16:23, Jockey napisał(a):

U Ciebie przyczyną przejścia w czuwanie i braku modulacji jest ustawiona temp. max na poziomie 61.

Temperaturę zadaną kotła masz ustawiona 60, a widać, że pogodówka podniosła Ci do 61, więc jak ma modulować, jeśli sumaryczna temperatura zadana kotła + korekta pogodowa równa jest temperaturze maksymalnej? Po przekroczeniu maksymalnej kocioł się odstawia.

Ustaw max. choć 65 stopni i pozbędziesz się problemu.

Rozwiń  

No niestety moje niedopatrzenie będzie mnie kosztowało czyszczenie kotła bo przez dobę zafajdał się niemiłosiernie. Załączam fotkę jak to wyglądało na wykresie :/ . Fotki kotła nie załączam bo wstyd :D .

Znalazłem błąd w ustawieniach, miałem zaznaczony obiekt korekcji na Mieszacz+Kocioł. Po prostu zaznaczyłem Mieszacz i nie zauważyłem że Kocioł dalej był zaznaczony bo do tej pory było chyba zamiennie...i jak pisałeś pogodówka podniosła też kocioł i nie było miejsca na modulację. Plusik.

Screenshot_20181210-184249.png

Opublikowano
  W dniu 10.12.2018 o 20:11, Jockey napisał(a):

Oldek, może gdybyś sobie taką wersję uproszczoną zainstalował, to wtedy nie molestowałbyś w niedzielny poranek, po sobotnich szachach ze szwagrem, o tłumaczenie zawiłości funkcji sterownika, co? ;)

Rozwiń  

koko spoko, prosty mam na półce w piwnicy, titanic+ ma w nazwie.. Nie po to inwestowałem kilka stówek żebym musiał trabantem jeździć, jeszcze kilka partii szachów i ujeżdżę tego rumaka. 

Opublikowano
  W dniu 10.12.2018 o 19:14, TomekBrz napisał(a):

Zobaczymy. Nie wykluczam, że jest jakiś błąd, który uda się poprawić. W końcu to wersja testowa.

Rozwiń  

Mam AFRISO ARM 343 i u mnie jest tak:

Zadana temperatura na mieszaczu 36*C. Przebija na + i - około 0,5*C. Mieszacz nie może tymi krótkimi skokami nadążyć za zmianami temperatury w obwodzie. Przez to wychodzi falowanie, nieduże, ale jednak. Dodatkowo przekłamuje faktyczną temperaturę z tą na sterowniku. W wersji 2.10 tego nie było.

Opublikowano (edytowane)

Od wczoraj  czas stabilizacji mam najkrótszy czyli 5 sekund.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 10.12.2018 o 19:14, TomekBrz napisał(a):

Rozwiń  

U mnie na wersji 2.10 siłownik AFRISO 323 idealnie pilnuje temp. ±0.2°C

Edytowane przez carlo
Opublikowano

Wskazanie położenia w % na wyswietlaczu zmienia się o 1% co każde 3 skoki siłownika.

Opublikowano

Jako że moja instalacja jest trochę nietypowa mam parę uwag:

1. Dlaczego nie mogę ustawić temperatury wyższej niż 50 st.C za mieszaczem ? ( mój bufor lubi ciepło)

2.Zawór powinien raz na dobę się pozycjonować. Ochrona powrotu działa lepiej niż poprzednio- szybko zamyka zawór do momentu osiągnięcia temperatury. W poprzedniej wersji softu zablokowałem go na 80% i temperatury były równo trzymane. Testuję obecnie w nowej wersji w zakresie 20 do 100% i nieźle buja kotłem. Ale to dopiero parę godzin  zobaczymy po dłuższej obserwacji.

3. Pompa kotłowa- po krótkim teście wróciłem do ustawienia Stale wł. ( mam oszczędne pompy i lepiej trzymają temperatury gdy chodzą non stop).  Może dla użytkowników z buforem dałoby się włączyć kotłową bez temperatury uruchomienia.

4.Mam na ślimaku czujnik zliczania obrotów podłączony do Logo8 -może dałoby się wykorzystać wejście otwarcia klapy i dołożyć licznik w sterowniku?

20181010_192911.jpg

20181010_192759.jpg