bzyker Opublikowano 24 Maja 2020 #526 Opublikowano 24 Maja 2020 Nowa wersja V16 sterownika jest już w nowych Fenix. Peleltu też trzeba przwazyc w RTB jak i BS+.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu TapatalkaObydwa fajne porządne kotły .Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj
eliks Opublikowano 24 Maja 2020 #527 Opublikowano 24 Maja 2020 Generalnie, żeby nie mieszać w głowie. To te same palniki, podobne rozwiązanie, robi je ta sama firma, lecz RTB to prostu bogatsza wersja kotła z dodatkowymi bajerami. Cytuj
ŁukAsh Opublikowano 25 Maja 2020 #528 Opublikowano 25 Maja 2020 13 godzin temu, bzyker napisał: Nowa wersja V16 sterownika jest już w nowych Fenix. Peleltu też trzeba przwazyc w RTB jak i BS+. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Obydwa fajne porządne kotły . Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka No nie. Od wersji RTB z technologią Fumus ważenie peletu jest przy uruchomieniu i robi to serwis / instalator. No i ewentualnie przy corocznym serwisie. RTB Feniks też jest w technologi fumus. W BS+ dopóki nie wyjdzie sterownik v16 to trzeba ważyć pellet każdo razowo po zmianie paliwa / marki - zazwyczaj tydzień lub 2 tygodnie od momentu gdy ślimak faktycznie zacznie pobierać pellet. W skrócie BS+ ważymy pellet. Feniks - Nie ważymy pelletu Cytuj
bzyker Opublikowano 25 Maja 2020 #530 Opublikowano 25 Maja 2020 Chyba , wentylator wyciagowy i czujnik przepływu powietrza. Na 90%. Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj
ŁukAsh Opublikowano 25 Maja 2020 #531 Opublikowano 25 Maja 2020 2 godziny temu, eliks napisał: A co to jest technologia Fumus? Technologia fumus kontroluje przepływ powietrza w całym kotle a w połączeniu z sonda lambda i najnowszemu programowi potrafi skutecznie zgadnąć ile rzeczywiście jest paliwa na palniku a nie ile nam się zdaje i dzięki temu osiąga perfekcyjne dozowanie i spalanie. Przy czym jest to coś więcej niż zwykłe wykorzystanie przepływki dla pomiaru ilości powietrza jak to mają niektóre urządzenia, włosi, windhager itp. Narazie to obserwuję ale wydaje mi się, że technologia Fumus bije na głowę kotły z czujnikiem temperatury płomienia i cz przepływu. 1 Cytuj
KruQ Opublikowano 25 Maja 2020 #532 Opublikowano 25 Maja 2020 17 godzin temu, ŁukAsh napisał: Bodajże od września będzie wersja BS v16 Gdzie w kotle będzie wentylator wyciagowy, sonda lambda , przepływka powietrza, rozbudowane sterowanie - obsługa wielu pomp i mieszaczy w standardzie Póki co na dzis jest jak na stronie tytułowej klikasz w ikonki kotły i czytasz: https://www.pelletexpert.pl/ RTB(fenix): mniejszy rozmiarowo, bardziej automatyczny, autoregulacyjny, droższy BS+: mnimum 1x1m, trzeba czyścić wymiennik dzwigniami, nawet jak dokupisz sonde lambda to musisz wazyc pellet. Tańszy czyli od września spodziewany jest upgrade softu ? czy jakieś inne modernizacje w samym kotle będą ? Czy ta aktualizacja będzie kompatybilna z wcześniejszymi wersjami kotłów ? pytam bo praktycznie na dniach będę zamawiał BS i teraz pytanie jakie zmiany planowane :) bo może się okazać że warto poczekać do września na nową wersję BSa+ ? Cytuj
eliks Opublikowano 25 Maja 2020 #533 Opublikowano 25 Maja 2020 3 godziny temu, ŁukAsh napisał: jak to mają niektóre urządzenia, włosi, windhager Chcesz porównać to do systemu optymalizacja spalania Leonardo czy Windhagera? Cytuj
Mef Opublikowano 9 Czerwca 2020 #534 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Witam wszystkich forumowiczów, Rozglądam się za kotłem do nowego domu i z lektury forum wychodzi, że Blackstar+ mógłby być najlepszym możliwym wyborem w swojej półce cenowej. Na stronie stokercloud.dk widzę, że w moich okolicach (województwo dolnośląskie) jest trzech szczęśliwych posiadaczy kotła - czy może któryś z tych użytkowników jest na forum lub ktoś ma możliwość kontaktu z nimi? Nieocenione by było zobaczenie kotła 'na żywo' i wymiana doświadczeń. Cytuj
Neosternik Opublikowano 9 Czerwca 2020 #535 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Zapraszam do siebie jeśli chcesz zobaczyć RTB okolice PolkowicWysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj
Mef Opublikowano 9 Czerwca 2020 #536 Opublikowano 9 Czerwca 2020 RTB jak na moją kieszeń jest za drogi. Blackstar i tak jest powyżej tego co planowałem początkowo wydać ale czasami lepiej dołożyć kilka tysięcy i mieć dobrej jakości kocioł żeby później nie żałować wydanych pieniędzy. 2 Cytuj
eliks Opublikowano 9 Czerwca 2020 #537 Opublikowano 9 Czerwca 2020 To podobne sprzęty, będziesz miał pogląd na sprawę. Cytuj
pospisz Opublikowano 9 Czerwca 2020 #538 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Różnica między Blackstarem Fumus a RTB Feniks jest około 2 tys. złotych otrzymujemy za to czujnik poziomu pelletu, czujnik poziomu popiołu i czujnik ciśnienia dzięki któremu brak jest ustawień dmuchawy. Wszystko dzieje się automatycznie po pierwszym przeważeniu pelletu podaje i dmucha bez ingerencji użytkownika zgodnie z ciśnieniem w kotle i kominie oraz wskazaniami sondy lambda. W Blackstarze niestety musimy zestroić dmuchawę palnika i wentylatora wyciagowego z sonda lambda i jej wskazaniami. Cytuj
bzyker Opublikowano 9 Czerwca 2020 #539 Opublikowano 9 Czerwca 2020 Po roku użytkowania RTB FUMUS, zalecam dopłacić i mieć spokojna głowę.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Cytuj
sambor Opublikowano 2 Sierpnia 2020 #540 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Z braku ruchu w temacie podpytam jak wygląda w BS+ sterowanie podłogówką i grzejnikami, oczywiście grzejniki mogą iść wprost z kotła, ale podłogówka musi iść przez zaw 3-D sterowany temp zewnętrzną a nie danymi z internetu - co trzeba tam dokupić i za ile - mają być 3 pompy a nie termostaty i zaw ochrony powrotu - czyli polska klasyka. w instalacji 3 czujniki -temp zewnętrznej do ster podłogi, czujnik temp wody na podłogę - za mieszaczem , temp CWU, + ew termostat pokojowy. Oczywiście temp kotła ustawiana wg potrzeb ręcznie. Czy da się takie coś zrealizować i co do tego potrzeba oraz jak to połączyć Dajcie jakieś konkretne dane albo na forum albo na priv. Pozdr. Cytuj
KruQ Opublikowano 3 Sierpnia 2020 #541 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Lepiej na forum , żeby było dal potomnych . Chyba po to jest forum :) ? Cytuj
sambor Opublikowano 3 Sierpnia 2020 #542 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Ale mało kto wie coś konkretnego na ten temat, a przecież to byłaby pewnego rodzaju zachęta przy przejściu ze "starszej" (klasycznej) instalacji na nowy kocioł. Wg DTR-ki to kotłownię przy 2 obiegach grzewczych trzeba robić od nowa, a to często zniechęca kupującego , gdyż hydraulik też nie wie co i jak. Sam miałem taki przypadek , że zainstalowałem Biawara zamiast BS+, gdyż byłyby za duże przeróbki, a sterownika nie znam, więc zrobiłem to co na pewno będzie działać. Cytuj
pospisz Opublikowano 3 Sierpnia 2020 #543 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) @sambor spokojnie to podłączysz ale ze sterowaniem 3 czujnikami pokojowymi .Zewnętrzna jednak z najbliższej stacji pogodowej .Na upartego możesz podłączyć czujniki zewnętrzne. W razie "w" płyta rozszerzeń. Ps. Wewnetrzna tylko uzupełni braki na poszczegolnych czujnikach. RTB-BS-Manual-V13-ENG-02.02.2017.pdf Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez pospisz Cytuj
sambor Opublikowano 3 Sierpnia 2020 #544 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Ale jak nie chcę 3 czujników pokojowych , tylko 2 czujniki temp wody - do CW, do podłogi i temp zewnętrzna do sterowania mieszaczem to co wtedy? Czujnik pokojowy musi być firmowy czy dowolny ze stykiem rozwiernym? Temp zewnętrzna musi być lokalna, a nie jakaś fikcja, z resztą to wymaga netu a nie każdy w Pl go ma. Możesz podać konkretnie gdzie którą pompę podłączyć, zaw 3- mieszający i gdzie czujniki? Najlepiej na rys płyty , może też być płyta rozszerzenia Powiem tak - mam 2 wstępne lokalizacje na takie kotły, ale ich nie wstawię przy takim poziomie wiedzy - ja wstawiam kocioł, robię kotłownię + okablowanie bez podpięcia pod kocioł i nie zostawię inwestora bez pełnej wiedzy co i jak. W takim przypadku wolę wstawić Biawara lub "Puławiaka" - tam przynajmniej jest pełna wiedza. Cytuj
Puławiak Opublikowano 3 Sierpnia 2020 #545 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Piszesz o czujniku czy termostacie bo to dwie różne rzeczy. OOOO a co to za kocioł Puławiak ? Już ktoś takie robi ? A mi nic nie powiedzieli, jak zwykle zainteresowany dowiaduje się ostatni. Cytuj
pospisz Opublikowano 3 Sierpnia 2020 #546 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Pod L musisz rozplanować pompy i zawory mieszające (3d zabiera dwa złącza) a pod T czujniki i tyle. Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez pospisz Cytuj
sambor Opublikowano 3 Sierpnia 2020 #547 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Czujnik to ma jaką komunikację z kotłem a termostat to tylko podaje sygnał zał/wył. Dla mnie ważniejszy jest termostat, czujnik można odpuścić. Jak nie ma czujnika temp zewnętrznej to jakiekolwiek sterowanie kotłem polega na sygnale zał/wył. Cytuj
pospisz Opublikowano 3 Sierpnia 2020 #548 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 (edytowane) Można podłączyć czujnik temperatury zewnętrznej i go wybrac zamiast www np. T6 i będzie aktualna zewnętrzna. Edytowane 3 Sierpnia 2020 przez pospisz 1 Cytuj
sambor Opublikowano 3 Sierpnia 2020 #549 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 1 minutę temu, pospisz napisał: Pod L musisz rozplanować pompy i zawory mieszające (3d zabiera dwa złącza) a pod T czujniki i tyle. Dowolnie? Pytam, gdyż nie znam tego sterownika i nie chciałbym źle doradzić. Na pewno będzie potrzebny moduł rozszerzeń. 8 minut temu, pospisz napisał: Można podłączyć czujnik temperatury zewnętrznej i go wybrac zamiast www np. T6 I wtedy odczyt czujnika temp zewnętrznej steruje zaw 3-D wg krzywej grzewczej? Cytuj
pospisz Opublikowano 3 Sierpnia 2020 #550 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 dowolnie tylko musisz pózniej wybrać w sterowniku oczywiśćie oprócz zajętych wyjść przez sterownik. @sambor krzywa grzewcza budujesz sam w 7 krokach wg. temperatury zewnętrznej lub wewnętrznej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi