Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dwa kotły na paliwo stałe w jednej instalacji co

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez nightwatch,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, potrzebuje pomocy odnośnie mojej instalacji co. Sytuacja wygląda następująco obecnie posiadam kocioł 24kw tzw. śmieciuch pracujący w systemie otwartym i grawitacyjnym z dużą iloscią wody w obiegu, grzejniki stalowe żeberkowe i cała instalacja wykonana z rur stalowych gdzie przy kotle schodzą sie rury o przekroju 2 cali.

Obecnie chciałbym dołożyć drugi piec na pellet i połączyć go z tym pierwszym z tym zamysłem zeby tym śmieciuchem rozgrzewać cały układ po czym włączyłbym piec na pellet zeby podtrzymywał juz rozgrzaną wode gdyz rozgrzewanie pelletem całego układu  w tym przyoadku dlugo by zajęło a tym samym spalał bym bardzo duzą iloś opału na sam start.

Śmieciuch ma tą zalete ze z uwagi na system grawitacyjny działa nawet wtedy jak wyłączą prąd a o szybkości rozgrzania układu nie wspomne - rozgrzewa bardzo szybko w przeciwieństwie do kotła na paellet w moim przypadku.

I teraz pytanie jak połączyć te dwa kotły w tym układzie? Czy poprzez sprzęgło? Czy poprostu wpiąć sie w zasilanie i powrót nowym piecem?

Opublikowano

myślę że najprościej wpiąć drugi kocioł równolegle do starego, tylko trzeba dodać zawory zwrotne jeśli ich nie ma, tak żeby woda płynęła przez instalację CO a nie 'do tyłu' przez drugi kocioł

Opublikowano

Ok, a dać sprzęgło zeby rozdzielić układ kotłowy od obiegu grzejników przy piecu na pellet a moze dać sprzęgło na na dwa wejcia i dwa wyjscia i podłączy oba piece do tego sprzęgła?

Opublikowano

Ale sprzegło własnie po to jest zeby min. przy kilku obiegach te pompy sie nie zakłócały a poza tym mamy juz wstępne podmieszanie czyli lepsza ochrona powrotu...

Opublikowano

To ile jest tych pomp i obiegów? Z tego co pisałeś wcześniej wywnioskowałem że jedna pompa i jeden obieg. A drugi kocioł chcesz dostawić obok pierwszego żeby działały na zmianę. 

Opublikowano

Dokładnie stary kocioł  ma 1 pompe na instalacje natomiast nowy bedzie miał 3 Jedna na instalacje  z mieszaczem, druga do ochrony powrotu - kotłowa i trzecia na cwu. Z tego co czytalem to sprzęgło daje sie tez do rozdzielenia obiegu kotłowego od obiegu instalacyjnego zeby pompy sie wzajemnie nie zakłócały co bedzie miało  miejsce w przypadku nowego kotła na pellet. Zastanawiam sie czy jak nie bedzie sprzęgła i sie wepnę nowym w instalacje równolegle to czy stary kocioł nagrzeje mi tez ten nowy kocioł? 

• Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

To jest tylko moja opinia, a nie profesjonalna rada
Masz jeden obieg grzewczy w tej chwili. Chcesz tylko dołożyć drugi kocioł. To bym kombinował tak żeby nadal mieć jeden obieg a nie kilka ze sprzęgłem pośrodku. Kotły w założeniu mają pracować na zmianę, tzn nie ma potrzeby ani powodu żeby oba pracowały jednocześnie - to przyjmijmy że będzie pracował jeden. A skoro tylko jeden to sprzęgło mu niepotrzebne. 
Można dwa kotły połączyć równolegle, albo oba w szereg (wyjście z pierwszego na powrót drugiego) - wtedy to faktycznie będzie jeden obieg z dwoma kotłami. Wtedy nawet jedna pompa wspólna dla obu by wystarczyła do napędzania CO.

Ochrona powrotu to druga rzecz którą chcesz dołożyć - to dokładając ją zrobił bym wspólną ochronę dla obu kotłów. Na zasadzie zaworu mieszającego/3d z dodatkową pompą - tylko trzeba by wymyślić jak tym sterować. Chyba użył bym zaworu termostatycznego, a pompa ochrony powrotu załączała by się razem z główną pompą CO - wtedy żaden kocioł nie musi tym sterować.

Edytowane przez nightwatch