Listekcr Opublikowano 6 Grudnia 2019 #526 Opublikowano 6 Grudnia 2019 @YaroXylen wymiana byla 2 dni temu. Multipal kopcil jak cholera, za czesto przechodzil w podtrzymanie. Zreszta motoreduktor juz siadal a sam palnik tez juz byl mocno zuzyty po 5 latach eksploatacji (tesc palil mokrym paliwem) @Jasa Nie wazne jaki nadmuch bym dal to i tak mocno kopcil. Przyslona tez byla odslonieta na maxa. Widocznie spaliny sie zbyt wychladzaly. No to bedzie lipa...Tesc na mnie nie zostawi suchej nitki :) A kurde mowilem wywalic ten piec i wstawic eko m plus... Pokombinuje jak bede mial czas. Na razie doraznie cos musze zastosowac. Tyle ze plomien siega dobrych 10 cm ponad ruszt Cytuj
Jasa Opublikowano 6 Grudnia 2019 #527 Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Spróbuj z ekranem szamotowym pod rusztem , jak wcześniej pisałem - robota żadna . Płomień sięga Ci ponad ruszt , więc ekran ten powinien pozwolić na dopalenie niespalonych węglowodorów , poprawić czystość w kotle i zmniejszyć stratę kominową. Na tym palniku , po przygodzie z multipalem , na pewno sobie poradzisz. Uwagi teścia bezcenne. Edytowane 6 Grudnia 2019 przez Jasa Cytuj
Listekcr Opublikowano 7 Grudnia 2019 #528 Opublikowano 7 Grudnia 2019 @Jasa Cos na ten przyklad? Cytuj
YaroXylen Opublikowano 7 Grudnia 2019 #529 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) 10 godzin temu, Listekcr napisał: wymiana byla 2 dni temu. Witam. Cieplutko pozdrawiam. YARO Niestety w profilu masz jeszcze multipala, w poprzednich postach zobaczyłem zmianę na APRQ Posłuchaj się podpowiedzi i sugestii kolegów, możesz skrócić ucho deflektora i zamocować pod samym rusztem tak jak jest w SAS SLIM 17kw Ten palnik całkiem dobrze u klientów pracuje oczywiście trzeba sobie jego "wytresować". Później będę u klienta to zrobię fotkę jak deflektor jest zamocowany w slimie. Myślę że pomysł z miską jest u Ciebie godny uwagi. Cieplutko pozdrawiam. YARO Edytowane 7 Grudnia 2019 przez YaroXylen Cytuj
Jasa Opublikowano 7 Grudnia 2019 #530 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) 2 godziny temu, Listekcr napisał: @Jasa Cos na ten przyklad? Na przykład , chociaż ja bym podwiesił ekran . Fakt , postawienie go na konstrukcji z szamotek jest znacznie prostsze . Wypróbuj. Edytowane 7 Grudnia 2019 przez Jasa Cytuj
adamu Opublikowano 12 Grudnia 2019 #531 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Dziś serwisant przyspawał nowe mocowanie deflektora teraz jest centralnie nad palnikiem , a nie jak wcześniej centralnie w kotle ale obok palnika . Zauważalna różnica narazie jest taka , ze piec bardzo powoli dochodzi do zadanej w porównaniu do wcześniej umiejscowionej ceramiki przy tych samych nastawach . Jak to rozumieć dobrze , złe ? Jak długo dochodzi to automatycznie więcej groszku bierze niż wcześniej jak te same parametry . Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 12 Grudnia 2019 #532 Opublikowano 12 Grudnia 2019 To że dłużej dochodzi do zadanej nie zawsze oznacza wyższe zużycie.Pytanie o ile przebija zadaną temperaturę i na jak długo starcza. Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj
mkwapisz Opublikowano 19 Stycznia 2020 #533 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Witam, mój pierwszy eksperyment z garnkiem ze "szlachetnej chińskiej stali nierdzewnej" się nie powiódł. Nie to że źle się coś paliło w piecu, tylko garnek bardzo szybko się przepalił. Co ciekawe miał bardzo grube dno, które na pierwszy rzut oka wydawało się solidne. Ale jak widać nie wszystko co się błyszczy to stal. Dzisiaj poszedł do kosza, a na ruszcie znowu wisi deflektor betonowy. Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor #534 Opublikowano 20 Stycznia 2020 A moja najtańsza, cienka miska z nierdzewki łapie syf już chyba 3ci sezon- pokryła się spiekiem i ma się dobrze, mimo, że nieraz była czerwona :D Cytuj
Przemyslaw85 Opublikowano 20 Stycznia 2020 #535 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Jak widać stal stali nie równa Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka Cytuj
mkwapisz Opublikowano 21 Stycznia 2020 #536 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Powinienem teraz ten garnek reklamować ;-) . Na denku było wytłoczone edelstahl. Chyba to nawet obok stali nie stało. Wczoraj zamówiłem wklęsły deflektor żeliwny do ekoenergii (taki prostokątny). Zobaczymy jak się sprawdzi. Cytuj
kukri Opublikowano 21 Stycznia 2020 #537 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Witam Od jakiegoś czasu też testuję koncepcję deflektora z miski w swoim kotle. Zrobiłem drobną modyfikację, deflektor składa się z dwóch części. W środku jest izolator w postaci pokruszonej płyty krzemianowo wapiennej. Mam ruszt wodny, wiec jestem ograniczony jeżeli chodzi o głębokość miski. Jak narazie same pozytywy, w wymienniku jest zdecydowanie mniej pyłu.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 1 Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 21 Stycznia 2020 #538 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Ciekawe.... Tylko co daje ta górna część oprócz dołożenia masy i wagi... Cienka blacha rozgrzewa się momentalnie i szybciej zaczyna sadze dopalać Cytuj
kukri Opublikowano 21 Stycznia 2020 #539 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Jak pisałem, w środku jest izolator. Górna miska to tylko zabudowa żeby się to wszystko nie wysypało, kształt jest bez znaczenia. Moim zdaniem na niskiej modulacji daje to pozytywny efekt.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
YaroXylen Opublikowano 21 Stycznia 2020 #540 Opublikowano 21 Stycznia 2020 (edytowane) Witam. Przyznam że pomysł "w dechę" mogłeś pominąć tą małą michę a po zawieszeniu nasypać popiołu. Popiół jest świetnym izolatorem, a i tak sam utworzy Tobie po kilku dniach fajną górkę. Ale pomysł ciekawy :-)) Pozdrawiam. Yaro. Edytowane 21 Stycznia 2020 przez YaroXylen literówka Cytuj
kukri Opublikowano 22 Stycznia 2020 #541 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Dzięki :) myślę że takie rozwiązanie też by się jak najbardziej sprawdziło.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 22 Stycznia 2020 #542 Opublikowano 22 Stycznia 2020 18 godzin temu, kukri napisał: Moim zdaniem na niskiej modulacji daje to pozytywny efekt. Rozumiem że to pracuje w PID - to jest OK ale myślę że w dwustanie lepiej stosować samą blaszaną miskę , szybciej się nagrzewa Cytuj
mkwapisz Opublikowano 22 Stycznia 2020 #543 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Dzisiaj przyszedł zamówiony wklęsły deflektor żeliwny. Prosty montaż, bo na śrubę M12. Zawieszony na ruszcie wodnym, maksymalnie podniesiony. Abu regulować swobodnie jego wysokość nad palnikiem najpierw na śrubę nakręciłem nakrętkę a potem dałem dużą podkładkę. Deflektor jest prostokątny, więc jeszcze popróbuję z jego ustawieniem. @kukri Fajna konstrukcja. Cytuj
Elektronik7 Opublikowano 3 Lutego 2020 #544 Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) Jockey pytanie do ciebie oglądając na you......be ten eksperyment,i czytając ten temat ile wytrzymał w kotle ten garnek z nierdzewki...i czy dało to jakieś oszczędności... Edytowane 3 Lutego 2020 przez Elektronik7 Cytuj
Jockey Opublikowano 3 Lutego 2020 #545 Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) Garnek wytrzymał rok i miska kolejny rok, czy oszczędności, to nie wiem, ale w kotle czysto, zero jakiegokolwiek dymu, tylko tekie zafalowania gorącego powietrza widać, jak sie mocnym światłem latarki zaświeci Edytowane 3 Lutego 2020 przez Jockey Cytuj
Elektronik7 Opublikowano 3 Lutego 2020 #546 Opublikowano 3 Lutego 2020 Jockey Dzięki za szybką odpowiedź no najważniejsze że czysto,a jak czysto to i raczej oszczedniej, najważniejsze że osiągnąłeś to co chciałeś, chyba producenci kotłów nie mają o tym pojęcia,to dobrze że jest ktoś taki .....w weekend testy u mnie.pozdro.. Cytuj
Elektronik7 Opublikowano 3 Lutego 2020 #547 Opublikowano 3 Lutego 2020 Jockey na filmiku widać że ledwo się pali czy to pid czy dwustan Cytuj
tig2 Opublikowano 27 Marca 2020 #549 Opublikowano 27 Marca 2020 Próbował może ktoś z durszlakiem ? część Energi przenikałaby przez dziurki, natomiast popiół i niedopalone części cofane z powrotem ? Cytuj
bercus Opublikowano 28 Marca 2020 #550 Opublikowano 28 Marca 2020 Probowalem miche dziurawa i powrocilem na pelna.Jest liepiej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi