Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielu producentów pisze różne rzeczy, ale zapewne się liczą z odpowiedzialnością tego, co piszą. Jak ktoś przyfasoli karę to dla prezesów włosy o ile jeszcze mają

Opublikowano

Ja nie jestem producentem tylko użytkownikiem. Jak ktoś jest zainteresowany takowym dokumentem niech się zwróci z zapytaniem do Producenta. Na pewno dostanie odpowiedź.

Opublikowano
  W dniu 4.02.2020 o 09:58, eliks napisał(a):

To takiego samego certyfikatu nie zobaczysz również na tym szwedzkim cudzie. 

Rozwiń  

wiem, bo nikt nie robi badań samego palnika, a co pisze producent?(pytanie retoryczne) no cóż, różne rzeczy producenci wypisują.

@robin60, mnie to do niczego nie potrzebne. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, ze sam palnik nie może być ani eco, ani 5 czy 10 klasy czy co innego.

Dopiero cały zestaw, czyli palnik, wymiennik i sterownik tworzący całość może być eco czy posiadać jakąś klasę itp.

Wracając do sedna, palnik jako taki nie posiada ani klasy ani innego eco itp.

Opublikowano

U mnie w uchwale antysmogowej (dla Wrocławia)  http://bip.umwd.dolnyslask.pl/dokument_druk.php?iddok=42335&idmp=14&r=r  jest wymaganie

"instrukcji dla instalatorów i użytkowników, o której mowa w pkt 2 lit. a załącznika II do Rozporządzenia
Komisji (UE) 2015/1189 z dnia 28 kwietnia 2015 r. w sprawie wykonania dyrektywy Parlamentu
Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla kotłów
na paliwo stałe"

I tyle w temacie tej jałowej dyskusji, jakoby kwit na palnik cokolwiek dzisiaj znaczył. 

Oczywiście kocioł na pellet z ekoprojektem można mieć tylko wtedy, gdy ma się pismo z elektrociepłowni z brakiem technicznej możliwościo przyłączenia. Gdy rura dojdzie - czas start, zostaje 15 lat na zezłomowanie kotła.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 4.02.2020 o 11:41, sambor napisał(a):

Totalna bzdura i brak elementarnej wiedzy oraz nieznajomość przepisów dotyczących palników i innych elementów kotła.

Rozwiń  

no to sobie kup taki palnik co ma super eco 99 klasa i *** wie co tam jeszcze, i podłącz w domu. Pamiętaj, ze zamontowanie palnika  w jakikolwiek wymiennik *** bobki strzeli z tych wszystkich klas i eco. Palnik ma byc w takiej postaci i tak zamontowany jak podczas badań czy spełnia wszystkie te klasy i eco.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano (edytowane)

HarryH  czytałem właśnie te uchwały i tak:

INSTALACJE ODDANE DO UŻYTKU PRZED 1.07.2018 R.
INSTALACJE NA PALIWA STAŁE NIE SPEŁNIAJĄCE WYMOGÓW MINIMUM KLASY 3 są do 1lipca 2024r.

INSTALACJE NA PALIWA STAŁE SPEŁNIAJĄCE WYMOGI MINIMUM KLASY 3 i 4 są do 1lipca2028r.

Inne są obostrzenia dla instalacji w miejscowościach uzdrowiskowych.

uchwała antysmog.jpg

Edytowane przez tadpa
Opublikowano

Panowie, nie dajmy się zwariować, niech tylko połowa ludzi w Polsce posiadających śmieciuchy zmodernizowała by je w taki "bezklasowy" sposób jak my, to byłoby o wiele lepiej . Problem nie tkwi w przerobionych piecach na pellet, tylko w starych zasypowych śmieciuchach, które zostają po dociepleniu budynku, wymianie okien. W domu ciepło a na piecu 40 stopni, bo więcej nie trzeba, i jak ma nie być smogu.

• Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
Gość Visitor1230
Opublikowano

Otoz to Kolego @misiek30 to jest sedno sprawy. Najwieksze zadymienie w mojej dla przykladu okolicy  robia kominy z ocieplonych starszych domow.  Wydaja na ocieplenie chalupy kupe kasy, zostawiajac sterego 20 kW kopciucha w kotlowni. 

Opublikowano

Żeby tylko 20kw,kupa kotłów to miałowce które miały30-40kw bo dla miału by dobę sie paliło i ogrzało nieocieploną chałupę tak trzeba było

• Lubię to 1
Opublikowano

A tak zmieniając temat ostatnich postów, kilka spostrzeżeń odnośnie sondy. W momencie instalacji na palnik był podawany pelet dobrej jakości, nadmuchy oscylowały od 44 do 52%, płomień 100%. Miałem na dnie jeszcze na bokach tego starego szpetnego peletu i od dzisiaj jeszcze palnik musi go wypalić do końca zbiornika bo muszę dno wyczyścić z pyłu. W związku z czym diametralnie pogorszyły się parametry, nadmuch wchodził nawet na 100% ( tak ustawiłem w parametrach aby sonda nie miała ograniczeń,  chciałem sprawdzić na jaki poziom % obrotów wejdzie wentylator) bo sonda nie mogła dobić do ustawionego poziomu zawartości tlenu 8,3%- normalnie masakra. I tyle w temacie gorszej jakości peletu. 

Zrzut ekranu 2020-02-4 o 19.33.20.png

Zrzut ekranu 2020-02-4 o 19.36.40.png

Opublikowano

Grubo. Niezły towar miałeś. Pozazdrościć cierpliwości. Miałeś gorzej niż np ja, bo u Ciebie opał wolniej schodzi... 

Opublikowano (edytowane)

Wiem jeszcze tylko około 50 kg. Poza tym minus wielkiego zbiornika jaki mam jest taki że jak na dnie masz jeszcze około 150kg i wsypiesz 400kg dobrego to w pierwszej kolejność spalasz ten dobry ( lej się taki robi ) a po bokach zostaje ten z dna (  u mnie ten ciulaty) i nagle po wypaleniu tego dobrego okazuje się że po bokach jest pełno tego starego i tu ci niespodzianka powraca koszmar.

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano
  W dniu 4.02.2020 o 18:44, Tomek0407 napisał(a):

wsypiesz 400kg dobrego to w pierwszej kolejność spalasz ten dobry ( lej się taki robi ) a po bokach zostaje ten z dna (  u mnie ten ciulaty) i nagle po wypaleniu tego dobrego okazuje się że po bokach jest pełno tego starego i tu ci niespodzianka powraca koszmar.

Rozwiń  

Lej przeważnie się robi, tylko w Twoim wypadku jest rozmiarów xxxl. U mnie 50 kg to 1,5 dnia roboty. U Ciebie trochę dłużej... Więc się dłużej pomęczysz.

Opublikowano
  W dniu 4.02.2020 o 15:03, misiek30 napisał(a):

Panowie, nie dajmy się zwariować, niech tylko połowa ludzi w Polsce posiadających śmieciuchy zmodernizowała by je w taki "bezklasowy" sposób jak my, to byłoby o wiele lepiej . 

Rozwiń  

Dla legalisty nie będzie to miało znaczenia.Kocioł nie ma ładnych blach,kolorowych naklejek więc sorry.Mam nadzieję,że jako naród okażemy się rozsądni.

Opublikowano

Ja mam zamiar kupić jeszcze Viadrusa U22 Economy  ( jest piątej klasy) bo mój się kończy i nie bardzo pasuje do palnika, i założyć do niego mój palnik  ( już nie będzie piątej klasy) ale to tylko cyferki. W międzyczasie PV która już czeka montaż  , może pompa ciepła, i zanim się doczepią do mnie, to może minąć z dziesięć lat . 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Najwyżej drzwiczki z palnikiem ściągniesz ,i założysz zapasowe jak legalista przyjdzie i znów będzie piątej klasy , a stary viadrus ile ma już lat ? .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Stary ma dziesięć lat, ale pierwsze parę lat miał ciężki żywot, bo wilgoć w piwnicy była duża, dopiero teraz jest w piwnicy lepiej, poza tym U26 nie jest dobrym rozwiązaniem do palnika , dlatego U22 Economy będzie następny. 

Opublikowano

To do tego pieca U22 Economy palnik Kipi lub inny można założyć,nawet jak piec jest żeliwny?

Opublikowano

Tak , ja teraz też mam w żeliwnym. 

Opublikowano
  W dniu 26.01.2020 o 17:49, Tomek0407 napisał(a):

Masz racje te same ustawienia a różne paliwa. Na marginesie w końcu spaliłem ten dziadowski pelet.

Zrzut ekranu 2020-01-26 o 18.47.58.png

Zrzut ekranu 2020-01-26 o 18.46.18.png

Rozwiń  

Na zakończenie moich spostrzeżeń jak i potwierdzenie Twoich dwa wykresy pracy na pellecie typu "no name" i "gold" klasa A1. Żadnych modyfikacji w ustawieniach palnika a tylko zmiana pelletu. Oczywiście starałem się jak mogłem na tym "no name" coś wskórać i wykresy płomienia ciągle te same. Jedyne co dobrze wyszło to już płynne podawanie pelletu i likwidacja zbędnych rozpaleń na wskutek chwilowego braku paliwa. Dodam też uczciwie,że tylko jakby wykresy kiepsko wyglądają ale żadnych spieków, popiołu malutko, w kotle szaro.

wykres_kociol_pellet_gold.png

wykres_kociol_pellet_noname.png

• Lubię to 1
Opublikowano

No fakt. Teraz 7 rozpaleń na dobę a pamiętacie zapewne jak się tutaj odezwałem to było bliżej 20. Konsekwencja Waszych podpowiedzi oraz (twierdzę) tego,że chata na wskutek ciągłej pracy pompy po prostu się nagrzała. Oczywiście w tym udział miała letnia zima też ;)

Opublikowano

Jedziesz na pogodówce ? Temp mieszacza rozbieżna ?

Wysłane z mojego Pixel 2 przy użyciu Tapatalka