Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

U mnie ladowanie bufora przebiega calkiem inaczej. Co prawda nie laduje go tak wysoko. Ale przebieg wymiany jest inny. W trakcie ladowania temp. na kotle jest wyzsza od gory bufora o max 1,2 stopnia

bufor ladowanie.JPG

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

Mam 1000l i faktycznie inaczej przebiega proces ładowania, a temperatura kotła o 5* wyższa od górnej bufora

Zrzut ekranu 2019-02-24 o 16.53.33.png

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano (edytowane)

a też go ładuje do 55 na dole

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano (edytowane)

u mnie jest podobnie lub prawie tak samo, przynajmniej z wyglądu wykresu, jak u @Tomek0407

z tym, że dolna temp szybciej rośnie, znaczy wczesniej zaczyna rosnąć, czyli ta krzywa podnoszenia temp dołu jest łagodniejsza.

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

Już to kiedyś wrzucałem, tu jest porównanie dobrze i źle wykonanego bufora. Myślę, że ten film mówi sam za siebie i będzie wiadomo, które bufory się NIE sprawdzają.@robin60 bufor miał być, ale byłem 20 dni w Polsce, a teraz jestem za morzem, więc z bufora nici w tym sezonie... Pozdro ze Szwecji.
Chwilowo mam w domu stałą temperaturę zadaną +21, bo nikogo nie ma. Temperatura na kaloryfery na wykresie poniżej. Przydałby się bufor...

407f296893bcc6fa060ee5e698210879.jpg
Opublikowano
19 minut temu, Visitor1230 napisał:

U mnie ladowanie bufora przebiega calkiem inaczej. Co prawda nie laduje go tak wysoko. Ale przebieg wymiany jest inny. W trakcie ladowania temp. na kotle jest wyzsza od gory bufora o max 1,2 stopnia

bufor ladowanie.JPG

Czesc @Visitor1230

Masz ochrone powrotu przed kotłem. Jeśli tak to na ile ustawiona? Masz pompe kotłową z odczytem przepływu na niej?

Gość Visitor1230
Opublikowano

Ja swoj rozladowuje do 45 stopni. O ochrone powrotu wogole sie nie martwie. Mam co prawda 3 D na zasilaniu bufora, ale wylaczylem to calkowicie. Przy buforze temp na powrocie spada nieznacznienana  kilka, kilkanascie minut ponizej 45 stopni ( w czasie pracy kotla) . I jestem pewny , ze nie ma to zadnego negatywnego wplywu. Plus taki, ze bufor pracuje na roznicy miedzy dolem a gora 20 stopni na nizszych temperaturach. I mniejsza jest wtedy strata postojowa bufora.

Opublikowano

Pytalem tylko  w celu porównania wykresów z ładowania buforów i temperatur na kotle. Gdybys ja zalaczyl i ustawil na hmmm powiedzmy 6-8C ponizej temp. zadanej kotla - to mozna dokladnie wyliczyc z mocy kotla (palnika) i przeplywu na pompie kotlowej mialbys taki sam wykres ladowania jak koledzy. Jesli Ci na tym nie zalezy to nie ma sensu.

Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

Na obiegu kotlowym mam te zwykla pompke Grundfosa. Pompka startuje w momencie spadku gory bufora ponizej zadanej. W tym samym momencie startuje kociol. Alpha 2 jest na obiegu grzejnikowym. 

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano
11 minut temu, papen76 napisał:

Już to kiedyś wrzucałem, tu jest porównanie dobrze i źle wykonanego bufora. Myślę, że ten film mówi sam za siebie i będzie wiadomo, które bufory się NIE sprawdzają.@robin60 bufor miał być, ale byłem 20 dni w Polsce, a teraz jestem za morzem, więc z bufora nici w tym sezonie... Pozdro ze Szwecji.
Chwilowo mam w domu stałą temperaturę zadaną +21, bo nikogo nie ma. Temperatura na kaloryfery na wykresie poniżej. Przydałby się bufor...

407f296893bcc6fa060ee5e698210879.jpg

Ja mysle ze na kazdym buforze osiagniesz uwarstwowienie (no chyba ze jakis płaski/poziomy :) ) - jest to kwestia instalacji, sterowania temperatur i przepływów.

Opublikowano

No nie bardzo, jak pokazuje film

Opublikowano
17 godzin temu, robin60 napisał:

Ja do tego nic nie mam , ponieważ nie mam żadnego odniesienia z uwagi na brak instalacji z buforem , i nie będę tu z Tobą dyskutował , ale jeżeli tak jest to upada całkowicie mit nieopłacalności bufora jak mówią wszyscy z branży hydraulicznej, po prostu nie mają żadnego pojęcia i tyle.

Widać wyraźnie , że uczeń @Tomek0407 przerósł wytrawnego  mistrza @sambor. Tylko gratulować.

Jak takie są wyniki spalania to obawiam się ,  czy wystarczy mocy produkcyjnych by zaspokoić popyt i modę na bufory w Polsce , jak wszyscy Ci co ogrzewają się kotłami na paliwa stałe zaczną modernizować swoje kotłownie.

Ja do modernizacji kotłowni przystąpię jak kolega @papen76 będzie miał podobne wyniki bo z tego co pamiętam to kiedyś coś pisał , że planuje bufor.

A obecnie muszę zadowolić się spalaniem na poziomie 15 kg przy temp 0 + i 20 kg przy temp minus 5 -10. A przy -12 i wietrze wschodnim wciągnie i 25 Kg. Niżej już się nie da. Taki urok miejsca i strefy klimatycznej.

865815904_OperaZdjcie_2019-02-24_124715_www.econet24_com.thumb.png.6385e1dc2c474ebcb04b6690a3f2294a.png

1521457267_OperaZdjcie_2019-02-24_124505_www.econet24_com.thumb.png.3d4cc27140b95fdb1257d73b0b67af2e.png

Choć uważam , że jak paliłem ekogroszkiem  przez niespełna 2 lata to spalanie było podobne jak pelletu . Tego czarnego złota szło mi na dobę też do 25 kg .

Robin masz prawie identyczne spalanie jak ja przy takich samych temperaturach na zewnątrz , jedno wiem że bez przepalania drewnem  3.5 tony pelletu na zimę muszę mieć jak zima będzie ostra to z 500 kl pewnie trza dokupić nic więcej nie da się zaoszczędzić dom około 200 m do ogrzania parter piętro i poddasze z zewnątrz dziesięć na dziesięć pellet po 550 zł za tone na dzień dzisiejszy plus 200 zł transport własny , więc puki co nadal jestem zadowolony z palenia peletem , mam w domu gaz ale przypuszczam że wyszło by sporo więcej .

Opublikowano (edytowane)

Również mam w domu gaz ale.... stara instalację,  2" piony i 200 żeber alu + 2 x C22 i 2 drabinki. Jak kupiłem domek, próbowałem palić gazem, ale jako że moja Pani ciepłolubna i chce 23* na termostacie, to życie szybko zweryfikowało mi koszty.  3m3 gazu to szło mi na odpał pieca i może fajnie i przyjemnie, ale nie na moją kieszeń i byłem dalej zmuszony do kopciucha. Rok temu Gmina robiła dotacje,  załapałem się i jestem szczęśliwy.  Sezon skończę na poziomie 3,6t pelletu do 700zł. 

Aha,  gaz mam do CWU,  sprawdza się. Rodzina 2+2 wychodzi 50-60zł miesięcznie.

Edytowane przez eliks
Opublikowano
W dniu 23.02.2019 o 19:43, Kordjano napisał:

Jak się docieplisz to na pewno na więcej będziesz mógł sobie pozwolić , zużycie spadnie  i to nie 500 kl czy 1000 kg na sezon tylko trochu więcej . U mnie kocioł gasi się o 21 30 i odpala się o 5.00 , w tym czasie temperatura spada z 22 st do 21, 3 st czasem do 21 st w zależności od pogody , w ogóle  tego nie odczuwam bo w tym czasie śpię jak wstaje o 6.00 to kaloryfery są już gorące , przy - 10 st w nocy odpalam kocioł na godzinę ( od 1.00 do 2 .00 ) , a to nie jedyne przerwy w paleniu , przy takiej pogodzie jak teraz w dzień też jest długo w postoju .

Myślę że właśnie ustawienie kotła w odpowiednim harmonogramie jest też sposobem by trochę zejść z ilości spalanego pelletu i ilości rozpaleń ,i pytanie do was czy wszystkie sterowniki dostępne do kipi mają takowy harmonogram włączania wyłączania kotła tak nawet z 5 razy na dobę w odpowiednich dla mnie godzinach

Opublikowano

Nie jestem pewien czy 350 to ma ale na pewno 850 i wyżej wszystkie czyli po 920.

Opublikowano (edytowane)

350 ma następujące harmonogramy: kocioł, cyrkulacja, cwu, praca na czas, eciSTER T1. Dostępne przez ecoNet na pewno. Z panela 350 nie sprawdzałem bo to dość niewygodne. Interwał w harmonogramach 1 godzina.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
21 godzin temu, glreen napisał:

Witam  wszystkich mam pytanko czy w 850tce w trybie fl nadzór jest ustawiany czasem czy też temp. jaką przekroczy kocioł.bo po przekroczeniu 5 st wygasza mi kocioł można to zwiększyć ? z góry dzieki.

Pomieszałeś dwie rzeczy. Nadzór ustawiasz jedynie czasowo (w każdej wersji). O 5C przebija tryb FL.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, maronka napisał:

Myślę że właśnie ustawienie kotła w odpowiednim harmonogramie jest też sposobem by trochę zejść z ilości spalanego pelletu i ilości rozpaleń ,

Chyba nawet co 0,5h można ustawić cykl.Ale czy nie lepiej zmierzać do czegoś takiego:

komfort-cieplny.png

Stała praca pomp,histereza kotła która nie dopuści do wychłodzenia wody w kotle a resztę załatwi automatyka powoli,płynnie uzupełniając straty cieplne.

Edytowane przez g69
Opublikowano (edytowane)

Pewnie lepiej ale jakby się miał palnik rozpalać ze 20 razy na dobę to wolałbym by w harmonogramie zadanym przeze mnie robił to góra z5 razy i wtedy kiedy ja chcę,tym bardziej że nie mam ani 3-4d ani termostatów na grzejnikach i kotła na 50 też nie chciałbym puszczać non stop,po prost np. praca 7-11 . 13-15, 18-22, 3 rozpalenia i w większości zimy to wystarczy ,temp kotła 60-80 w zależności od temp na zewnątrz i domu

Edytowane przez maronka
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Panowie ten harmonogram jest w porządku , przydatny, tylko moim zdaniem szkodliwy dla kotła. Po np 6 godzinach rusza cyrkulacja wychłodzonej wody i powoduje kondensację na ściankach kotła. U mnie jak załączałem sporadycznie palnik np w chłodniejsze dni wczesnej jesieni wyraźnie to było widoczne.

Opublikowano (edytowane)

Nie tylko praca na czas , ale i ecoster  ci wygasi palnik i odpali po spadku temperatury w pomieszczeniu o zadaną histerezę trzeba jednak pamiętać że jeszcze cwu musi się dogrzać do zadanej żeby palnik się zgasił cwu też ma harmonogram można go tak ustawić żeby się ona nie dogrzewała w nocy i nie powodowała  dodatkowych odpaleń mimo że temperatura pokojowa jest osiągnięta .Tak że jak masz ecoster to każdy dla siebie coś znajdzie ,możliwości jest wiele .                                Darek trzeba mieć dobrą ochrone powrotu ,osobiście u siebie nie zauważyłem tego zjawiska ,pompa co załącza mi się przy 50 st a temperatura powrotu błyskawicznie rośnie , nic mi nie zalewa zimną wodą .

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie, jak już wiecie bedę dostawiał do kotła palnik kipi, sterownik ecomax 850, w całym domu podłogówka, temperatura podłogówki sterowana zaworem 3 drogowym afriso narazie recznie ale bedzie dokupiony silownik, mam pytanie co wiecej potrzeba dokupic żeby kocioł ze sterownikiem pilnował w miarę stałej temperatury w domu np 23stopnie, :)

Swoją drogą ten siłownik jak na taką pierdółkę to sporo kosztuje 350zł:/

Edytowane przez Ryszard
Połączenie postów