sambor Opublikowano wczoraj o 12:13 #176 Opublikowano wczoraj o 12:13 Warto dodać dodatkowe naczynie przeponowe. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano wczoraj o 12:49 #177 Opublikowano wczoraj o 12:49 Każdy spogląda na daną sytuacje innym okiem, z innej perspektywy ukierunkowanej swoimi doświadczeniami technicznymi. Dla mnie układ hydrauliczny podłączony do kotła na paliwa stałe, w szczególności przy instalacji hydraulicznej otwartej, zawsze kojarzył mi się w postaci syfu jaki znajduje się w wodzie kotłowej. Taki kocioł jak MPM pracuje w trybie interwałowym, co przeważnie powoduje miejscowe podgotowywanie wody kotłowej i wydzielanie pęcherzyków gazu. Ten wymiennik ciepła gaz-woda zainstalowany w pompie ciepła, utraci z czasem swoją sprawność (lub może się całkowicie zatkać). Wymiennik ciepła w pompie ciepła Fox Air jest ocieplony cienką warstwą otuliny kauczukowej, wraz z miedzianymi rurami wodnymi. Dolny poziom wymiennika ciepła jest niższy w stosunku do rury, którą napływa woda kotłowa o około 28 cm. Co prawda na dole przyłącza do wymiennika znajduje się taki mały zawór spustowy, ale ledwo go dostrzegłem. Ja Ci nie doradzę co masz zrobić, bo to zależy w głównej mierze od instalacji hydraulicznej w budynku Twojego taty. Cytuj
cezario1 Opublikowano wczoraj o 13:26 #178 Opublikowano wczoraj o 13:26 (edytowane) Patrząc optymistycznie jest zamontowany filtr siatkowy i separator zanieczyszczeń (przynajmniej powinien być) więc jeżeli instalacja CO nie jest w tragicznym stanie to pewno nic się nie stanie. Stare instalacje należy przepłukać i dodać inhibitor korozji. Godzinę temu, sambor napisał(a): Warto dodać dodatkowe naczynie przeponowe. Jeżeli kocioł działa na obecnym dobrze to po co do nisko temperaturowej pompy dodatkowe naczynie przeponowe? Jest też zawór bezpieczeństwa który powinien zadziałać przy dużym ciśnieniu w CO Ustawić minimalne ciśnienie jakie wymaga PC i powinno być dobrze. Edytowane wczoraj o 13:32 przez cezario1 1 Cytuj
Silver00 Opublikowano wczoraj o 18:34 #179 Opublikowano wczoraj o 18:34 ja wole split, a tu dla szukających monoblok https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-m-s-power-monoblok-6kw-r32-a-16810239134 Moc grzewcza/elektr. Wydajność/COP na A-7/W35 4,2 kW/3,19 COP Moc grzewcza/elektr. Wydajność/COP na poziomie A2/W35 5,16 kW/4,32 COP Moc grzewcza/elektr. Wydajność/COP na A7/W35 6,00 kW/5,40 COP parametry lekko chyba przewymiarowane ale cop 2,5 - 3 powinno być Cytuj
o6483256 Opublikowano 16 godzin temu #180 Opublikowano 16 godzin temu 12 godzin temu, Silver00 napisał(a): Kupiłeś już, czy cały czas szukasz "jelenia" który sprawdzi tą pompę? Może robisz za naganiacza zachęcającego do zakupu 🤣? Cytuj
berti Opublikowano 15 godzin temu #181 Opublikowano 15 godzin temu 13 godzin temu, Silver00 napisał(a): ja wole split, a tu dla szukających monoblok https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-m-s-power-monoblok-6kw-r32-a-16810239134 Moc grzewcza/elektr. Wydajność/COP na A-7/W35 4,2 kW/3,19 COP Moc grzewcza/elektr. Wydajność/COP na poziomie A2/W35 5,16 kW/4,32 COP Moc grzewcza/elektr. Wydajność/COP na A7/W35 6,00 kW/5,40 COP parametry lekko chyba przewymiarowane ale cop 2,5 - 3 powinno być A co da ci split czego nie ma monoblok ? ja co prawda kupiłem też splita bo wtedy było tanio ale w sumie chyba bym wolał jednak monobloka a co do obaw o YETI czyli każdy słyszał o zamarzniętej pompie ale nikt nie widział to jest proste rozwiązanie bańka 20 litrów glikolu tylko tyle aby woda nie zamarzła czyli wg szpeców wystarczy zrobić mieszankę do temp minus 6 stopni i czuć możesz się bezpiecznie odpadają ewentualne nieszczelności na lini freonowej między JW a JZ innych zalet czy wad między nimi nie ma. Cytuj
szakallo Opublikowano 10 godzin temu #182 Opublikowano 10 godzin temu Ja np wolę splita bo nie martwisz się czy nie ma prądu a dodatkowo jeśli ktoś dokłada pompę tak jak ja ojcu do MPM wolałbym splita niestety w dobrej cenie był tylko Monoblok na R290 i przyznam że zastanawiam się już czy nie pokombinować i rozciąć go i nie zabrać do piwnicy wymiennika. Czas pokaże może za rok jak będę się nudził to przerobię Cytuj
cezario1 Opublikowano 8 godzin temu #183 Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) Jakaś przyczyna jest że pompy na R 290 robią tylko w monbloku. Pytanie czy tylko ze względów bezpieczeństwa bo to gaz wybuchowy czy może długość rur gazowych i jego ilość w nich też ma jakieś znaczenie? Edytowane 8 godzin temu przez cezario1 Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 8 godzin temu #184 Opublikowano 8 godzin temu 37 minut temu, szakallo napisał(a): ,,,, przyznam że zastanawiam się już czy nie pokombinować i rozciąć go i nie zabrać do piwnicy wymiennika. ,,,, Czytam i własnym oczom nie dowierzam. To jakiś kompletny odlot i dowód zupełnej utraty poczucia rzeczywistości technicznej. Dlatego nie ma pomp ciepła na czynnik chłodniczy R290 w konfiguracji split ?. Czynnik chłodniczy R290 jest gazem łatwopalnym, klasa A3. Limit w urządzeniach, które pracują we wnętrzu budynku to 150 g czynnika chłodniczego R290. W pompie ciepła Fox Air o mocy 9 kW znajduje się 500 g czynnika chłodniczego R290. Obsługa takich urządzeń, wymaga szczególnej ostrożności, przestrzegania rygorystycznych norm bezpieczeństwa, uprawnień personelu technicznego a także dedykowanego sprzętu. Musisz posiadać stacje do odzysku czynnika chłodniczego, który może odzyskiwać gazy palne klasy A3, dedykowaną butle, która jest przystosowana do pracy z gazami łatwopalnymi. Jeżeli znajdziesz w pobliżu zamieszkania jakiś serwis z uprawnieniami i przedstawisz im swoją propozycje modyfikacji pompy ciepła, to z całą pewnością odmówią takiego zlecenia. Cytuj
nightwatch Opublikowano 8 godzin temu #185 Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) No, wicie, rozumiecie, to bardzo niebezpieczne żeby trzymać w domu 150g propanu. Ale niewielkie wrażenie to robi na użytkownikach gazu w butlach 11kg, nawet kartusz z gazem do zapalniczek ma go chyba więcej... Eee sorry, 500g. To taki większy kartusz , do kuchenki turystycznej Edytowane 8 godzin temu przez nightwatch Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 5 godzin temu #186 Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, nightwatch napisał(a): No, wicie, rozumiecie, ,,,, Wpisałem w wyszukiwarkę takie o to słowa: "obostrzenia dotyczące montażu pomp ciepła z czynnikiem chłodniczym R290" Następnie przetłumaczyłem te słowa na język angielski: źródło: https://www.google.com/search?q=restrictions+on+the+installation+of+heat+pumps+with+R290+refrigerant&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Chwilę później przetłumaczyłem te same słowa na język chiński (uproszczony): źródło: https://www.google.com/search?q=使用R290制冷剂的热泵安装受到限制&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Edytowane 5 godzin temu przez Andrzej_M_ Cytuj
nightwatch Opublikowano 5 godzin temu #187 Opublikowano 5 godzin temu Jak @szakallo chce się osobiście wziąc za krojenie monobloka to pewnie nie przejmuje się bardzo zezwoleniami, uprawnieniami czy opinią serwisu. Gwarancji raczej nie zachowa. A i pewnie jest na tyle świadomy że brwi sobie nie opali przy lutowaniu Cytuj
carinus Opublikowano 4 godziny temu #188 Opublikowano 4 godziny temu 6 godzin temu, szakallo napisał(a): ...rozciąć go i nie zabrać do piwnicy wymiennika. Czas pokaże może za rok jak będę się nudził to przerobię Ja bym tylko wodę spuścił i niech sobie stoi. Cytuj
berti Opublikowano 3 godziny temu #189 Opublikowano 3 godziny temu 5 godzin temu, cezario1 napisał(a): Jakaś przyczyna jest że pompy na R 290 robią tylko w monbloku. Pytanie czy tylko ze względów bezpieczeństwa bo to gaz wybuchowy czy może długość rur gazowych i jego ilość w nich też ma jakieś znaczenie? Tylko ze względu właśnie na ten gaz LPG inaczej zwany R290 mało tego od 2027 roku tylko monobloki będą w sprzedaży i tylko na R290 to zarządzenie EU więc skończą się ustyskiwania że monoblok to be a split to ach i odwrotnie ale za to będzie taniej chyba. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 3 godziny temu #190 Opublikowano 3 godziny temu 2 minuty temu, berti napisał(a): Tylko ze względu właśnie na ten gaz LPG inaczej zwany R290 ,,,, Berthold jaki gaz LPG ?. To jest czynnik chłodniczy R290. Porównaj sobie składy obu gazów i nie piernicz więcej głupot. Podobnie było, niedawno z silnikami indukcyjnymi. Cytuj
carinus Opublikowano 2 godziny temu #191 Opublikowano 2 godziny temu LPG to LPG, a propan to propan. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi